vito157 pisze:Mata_Hari pisze:
To ja tylko mam pytanie odnośnie tego, co wytłuszczone - Ja rozumiem, że Ty cały czas tylko o systemie Pentaxa piszesz i nie odnosisz tego, do innych systemów? Nie uważasz chyba, że system Pentaxa jest z jakiegoś względu lepszy niż inne systemy?
MataHari, wyrwałaś trochę ten post z kontekstu. Był on odpowiedzią na pytanie
nirali, która pytała o zestaw do dość specyficznej fotografii, dość dalekiej od fotografowania roślin. Stwierdzenie 'inne obiektywy' dotyczyło obiektywów tzw. kitowych, o które pytała wcześniej.
To, że najczęściej nawiązuję do systemu Pentaxa wynika z faktu, że od wielu lat na nim pracuję, więc - siła faktu - znam go od podszewki. Dlatego nie będę się wymądrzał nt. Nikonów, Sony czy Canonów, o których mam dość ogólne pojęcie.
Czy Pentax jest lepszy? No cóż, nie ma systemu idealnego: każdy ma swoje 'zady i walety'. Canon jest doskonały dla fotografów sportu(bo ma szybki autofocus), ci, którzy robili śluby preferowali FujiFilm (za fantastyczne oddawanie kolorów skóry), fotoreporterzy wolą Nikona (za niezawodność), fotografowie studyjni cenią sobie Sigmę (za ogromną rozpiętość tonalną, które są w stanie przenieść matryce typu Foveon). A Pentax? Argumentów, które przemawiały za moim wyborem, było kilka. Najpierw sentymentalny: dawno temu, w kupowanym spod lady miesięczniku Foto, zamieszczony był wywiad z Samem Haskinsem, którego bardzo cenię. I pokazany był jego aparat: obdrapany, poobijany Pentax. I wówczas zakochałem się w tej kamerze. Wówczas była ona jeszcze poza moimi możliwościami, ale jak tylko mogłem sobie pozwolić na Pentaxa - od razu go kupiłem. A z praktycznych - Pentax ma rewelacyjne uszczelnienie korpusu przed wilgocią. W kraju, w którym przez cały rok wilgotność wynosi 70-90% jest to dość istotne. W tej chwili w pokoju, w którym piszę ten tekst, wilgotność wynosi 82%. Elektronika jest więc doskonale zabezpieczona. Kolejny - to fantastyczne szkła. Nawet 'kitowy' zestaw obiektywów Pentaxa zostawia daleko w tyle wszystkie inne 'kitowe' zestawy Nikona czy Canona. A szkła z serii 'Limited' są naprawdę rewelacyjne. Następny - to stabilizacja w korpusie, a nie w obiektywach. I tak można by jeszcze długo. Dodam tylko, że Pentax - jako jedyny system - unifikuje korpusy 'w dół'. Oznacza to ni mniej ni więcej, że można do niego wkręcić stary, 20-30 letni obiektyw i on nadal będzie współpracował z automatyką aparatu!
Obojętnie, jakim systemem nie będziemy fotografować należy pamiętać, że to nie aparat robi zdjęcia. Można mieć Hasselblada i zdjęcia gorsze, niż z telefonu komórkowego, można mieć i prosty, amatorski aparat i robić nim zdjęcia na World Press Photo. Wszystko w rękach (i oku) fotografującego.
I na koniec anegdotka: uczestniczyłem w pewnym spotkaniu, w międzynarodowym towarzystwie. Podszedł do mnie człowiek z najtańszym, amatorskim Nikonem. Takim z dolnej półki. Popatrzył na mój aparat i mówi:
- O, Pentax... A ja mam Nikona! - kładąc oczywiście nacisk na 'Nikona'.
- I co z tego wynika? - zapytałem
- No wiesz - mówi -
Nikon jest najlepszy na świecie...
Uśmiechnąłem się, podszedłem do kranu który był w pomieszczeniu, odkręciłem wodę i włożyłem mojego Pentaxa pod strumień wody.
- Jeśli twój Nikon jest najlepszy - powiedziałem -
to teraz twoja kolej na 'próbę wody'...
Nie zaryzykował. Po 5 minutach już go nie było...
A że Pentax wiele może wytrzymać - niech świadczą poniższe zdjęcia:
No to ja się niestety z Tobą w paru kwestiach nie zgodzę.
1. Autofocus Canona nie odbiega prędkością od autofocusa np. Nikona. To, że sporo fotoreporterów używa akurat tej marki wynika tylko z tego, że firma Canon daje preferencyjne warunki zakupu sprzętu dla agencji prasowych, a Nikon nie. (he he, Canon jakoś musi wabić klientów, jak inaczej nie może ;) ) Poza tym, niestety prawda jest taka, że akurat Canon dobry jest w segmencie profi, podczas gdy w półkach niższych za wiele zaoferować nie może.
2. Fujii jest wielbione nie tyle za oddawanie kolorów skóry, bo to puszki w innych systemach też robią doskonale, co za świetny DR wynikający z innej konstrukcji puszek (dwie matryce), co się "na skorę" przekłada. Z tego też względu jest też często wybierane do pracy w studio (do reporterki się nie nadaje, bo jest za wolne).
3. Plusem Pentaxa jest to, że faktycznie bez problemu współpracuje ze starymi szkłami, ale .................... no właśnie, ... wiele szkieł starych nie współpracuje zbyt dobrze z body cyfrowymi. Poza tym, wyższe modele każdego systemu już współpracują ze starą optyką, nie tylko w Pentaxie.
Piszesz o uszczelnieniach w body swojego Pentaxa. Czy wszystkie szkła w Twoim systemie są uszczelniane? Bo wiesz, jeśli nie, to i tak takie uszczelnienie to o kant tyłka można potłuc, bo jakby nie patrzeć, zestaw jest na tyle silny, na ile silne jest jego najsłabsze ogniwo. (Moje body też jest uszczelniane, a nie jest z systemu na P.)
4. Stwierdzeniem o wyższości kitów Pentaxa nad kitami w innych systemach normalnie mnie rozwaliłaś

Rozumiem, że fotografowałeś takimi zestawami w innych systemach i piszesz to na podstawie własnego doświadczenia? ;) Sorry, ale z tak światłym stwierdzeniem, jak żyję i funkcjonuję w świecie fotografów jakoś się nie spotkałam ;) Za to odwrotne teorie na temat kitów w różych systemach zdarzało mi się słyszeć.
5. Co do stabilizacji, to owszem, CZASEM warto ją mieć, ale nie każdemu jest ona potrzebna i trzeba wiedzieć kiedy i jak z niej korzystać. Poza tym, jak mam bulić za stabilizację w body, która w większości przypadków nie będzie mi potrzebna, wolę ją mieć w konkretnym szkle w którym ją będę wykorzystywać.
6. Jeśli chodzi o wytrzymałość body, poszukaj sobie na you tube filmików pokazujących testy wytrzymałości Nikonów i Canonów - jest ich kilka. Może to pozwoli Ci trochę realniej spojrzeć na swój "cudowny sprzęt" ;)
To chyba na tyle, więcej nie chce mi się pisać.
Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, jaką fotografią chce się zajmować, poszukać szkieł, które spełnią jego wymagania i dopiero wtedy wejść w odpowiedni system.
Amen.