Siew, rosada,pikowanie cz.1
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
ale na oknie samym mi strasznie wszystko wybiega.. po prostu rośnie w górę jak głupie... wiec myślałem o sztucznym doświetlaniu, żeby ten efekt wyeliminować.
-
- 50p

już wysiałeś??pafcio pisze:ale na oknie samym mi strasznie wszystko wybiega.. po prostu rośnie w górę jak głupie...
-
- 50p
nie:) w zeszłym roku siałem ogórki i dynie to miałem takie po 30 cm:) i u góry liścienie:)
Jak siałeś w lutym to nic dziwnego

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lut 2012, o 16:19
Czy aby miec ładna rozsadę pomidora do gruntu na 15 maja powinienem wysiewać 15 marca, czy zacząć można tydzien, dwa lub trzy wcześniej?
Wydaje mi się, z mojego doświadczenia, ze te 8 tygodniowe pomidorki które wyprodukowałem w latach zeszłych jednak są za małe, choc maja te 20-25cm.
Podobno, szybciej rosna wsadzone do gruntu małe (szybciej się aklimatyzuja) niz te przerośniuęte.
Choc gdzies przeczytałem, ze najlepiej wsadzac do gruntu pomidory już z zaczatkiem kwiatów.
Prosze o radę.
Pytanie kieruje do starych wymiataczy
Pozdrawiam
Wydaje mi się, z mojego doświadczenia, ze te 8 tygodniowe pomidorki które wyprodukowałem w latach zeszłych jednak są za małe, choc maja te 20-25cm.
Podobno, szybciej rosna wsadzone do gruntu małe (szybciej się aklimatyzuja) niz te przerośniuęte.
Choc gdzies przeczytałem, ze najlepiej wsadzac do gruntu pomidory już z zaczatkiem kwiatów.
Prosze o radę.
Pytanie kieruje do starych wymiataczy
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 sty 2012, o 14:10
Niektóre odmiany należy wysadzać do gruntu jak są widoczne pierwsze pąki, inne jak zaczynają kwitnąć, ma to duże znaczenie dla dobrego rozwoju rośliny, kiedyś to fachowo wyjaśniła Kozula, ja nie mogę tego znaleźć, może ktoś wie? Produkcja rozsady trwa od 10 do 6 tygodni, te wysiewane teraz potrzebują więcej czasu, w niesprzyjających warunkach są powyciągane, pomidory sadzone w połowie marca mają lepsze warunki i rosną szybciej. Z rozsadą do gruntu należy poczekać, do szklarni lub tunelu foliowego ogrzewanego można wysiewać.
_____Pozdrawiam ____
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 73#p747673heek pisze:...fachowo wyjaśniła Kozula, ja nie mogę tego znaleźć, może ktoś wie?
o to chodziło?
Pozdrawiam
Michał
Michał
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
O ile dobrze zrozumiałam, to co Kozula pisała dotyczyło wysadzania pod folię, a do gruntu sadzimy młodsze rozsady. Chyba, że coś nie zrozumiałam.
Nie chodziło o folie czy grunt, tylko że odmiany generatywne sadzimy w innej fazie rozwoju niż wegetatywne.
Co to znaczy nie będę się wymądrzał, bo cała moja wiedza w tym temacie pochodzi z linku, który przytoczyła miki.
Co to znaczy nie będę się wymądrzał, bo cała moja wiedza w tym temacie pochodzi z linku, który przytoczyła miki.
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
Tuz nad zdjęciem Kozula napisała:
Te zasady nie obowiązują w uprawie polowej , tam sadzimy młodszą rozsadę
Czyli rozumiem, że uprawa polowa, to do gruntu, a nie pod folię, więc te zasady, które opisała powyżej nie dotyczą.??
Te zasady nie obowiązują w uprawie polowej , tam sadzimy młodszą rozsadę
Czyli rozumiem, że uprawa polowa, to do gruntu, a nie pod folię, więc te zasady, które opisała powyżej nie dotyczą.??
No faktycznie nie zauważyłem. Ale z tego wynika, że pomidory do uprawy w gruncie należy wysiewać pod koniec marca, a nie jak niektórzy, którym się bardzo spieszy.
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś zna dobry sklep internetowy w którym sprzedają ziemię do siewu i pikowania , bo u nas dopiero na początku Marca będą mieli.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lut 2012, o 16:19
Generatywne, wegetatywne... - troche się człowiek bedzie musiał nagimnastykować umysłowo by to ogarnąć, zrozumieć i przełożyć na umiejętne wysiewanie, we włściwym czasie11krzych pisze:Nie chodziło o folie czy grunt, tylko że odmiany generatywne sadzimy w innej fazie rozwoju niż wegetatywne.