Tajemnica uprawy pomidorów.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Pawcio0086
50p
50p
Od: 5 lut 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tajemnica uprawy pomidorów.

Post »

bobek- pisze:W moich warunkach uprawy rośliny sadzone w tym samym terminie 1 pędowe i 2 pędowe . Okazało się że owoce z 1 pędowej zacząłem zbierać ok. 10 dni wcześniej.
To jeszcze wszystko zależy od stopnia zaawansowania rozsady. W optymalnych warunkach jeśli obie rozsady będą miały np. kwitnące 1 grono to nie powinny pojawić się takie dysproporcje czasowe. Ale z drugiej strony 10 dni później, a mniej problemów z utrzymaniem odpowiedniego balansu rośliny. Prowadzi Kolega fitomonitoring uprawy?
Zysk w produkcji towarowej jak najbardziej się liczy, ale czy te 10 dni zrekompensuje nakłady na nasadzenie jednopędowe? Trzeba też pod tym względem rozważyć typ uprawy. A poza tym cena jest tak zmienna, że nie ma co się łamać, że sąsiad zbierze 10 dni wcześniej :) .
Pozdrawiam Paweł
Niemożliwe to jest tylko zapłacić kartą w Biedronce;)
bobek-
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 20:43

Post »

Oczywiście , nawet liście obrywam wg wzoru :tan
Pozdrawiam bobek

Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
Pawcio0086
50p
50p

Post »

He he :) :) :) . Również miałem niezły ubaw czytając opis i zastosowanie wzoru do usuwania liści. :) Ale cóż... Naukowcy muszą tworzyć swoje, a producent musi swoje robić. Ciekawe czy Pani Owczarek przy każdym krzaku oblicza matematycznie ile liści trzeba usunąć. :) Śmieję się oczywiście. :)
Ja wychodzę z założenia, że produkujemy pomidory, a nie masę zieloną więc utrzymujemy 9-12 liści na roślinie w zależności od stanu pogody i obciążenia krzaków.
Pozdrawiam Paweł
bobek-
50p
50p

Post »

Pawcio0086 pisze:
bobek- pisze:W moich warunkach uprawy rośliny sadzone w tym samym terminie 1 pędowe i 2 pędowe . Okazało się że owoce z 1 pędowej zacząłem zbierać ok. 10 dni wcześniej.
Zysk w produkcji towarowej jak najbardziej się liczy, ale czy te 10 dni zrekompensuje nakłady na nasadzenie jednopędowe? Trzeba też pod tym względem rozważyć typ uprawy. A poza tym cena jest tak zmienna, że nie ma co się łamać, że sąsiad zbierze 10 dni wcześniej :) .
Nasadzenia 1 pędowe u mnie dają plon handlowy większy od 2 pędowych na poziomie 5,2 do ( nawet w skrajnych przypadkach ) 8 kg z mkw.uprawy
Pozdrawiam bobek

Pawcio0086
50p
50p

Post »

Jeśli aż takie różnice Kolega zauważył, to przychylam się do celowości uprawy jednopędowej w Twoim gospodarstwie. Ja nie zauważyłem tak dużych różnic w plonie.
A te różnice w plonie są z uprawy w jednym roku, czy porównanie 2 lat do siebie?
Ja miałem niezbyt miłe doświadczenia z uprawą jednopędową. Pierwsze moje szczepione nasadzenia były na podkładce He-Man. I nie mogłem sobie w żaden sposób poradzić z utrzymaniem odpowiedniego balansu generatywno-wegetatywnego. Wyprodukowaliśmy mnóstwo masy zielonej, a z plonem bardzo kiepsko. Ale każdy ma swoje doświadczenia i swoje racje :) . Jak pozostaje bynajmniej na razie przy uprawie dwupędowej.
Pozdrawiam Paweł
bobek-
50p
50p

Post »

Dopiero w zeszłym sezonie byłem zmuszony do prowadzenia na 2 pędy , więc moje obliczenia odnoszą się do jednego sezonu ale kilku odmian.
Pozdrawiam bobek

Pawcio0086
50p
50p

Post »

Plony powinno się porównywać tylko i wyłącznie jeśli rośliny uprawiane są w tym samym czasie i zbliżonych warunkach. Nie powinno się porównywać plonów z 2 lat, bo nie można brać tego za podstawę jakichkolwiek wniosków choćby z uwagi na zmienność pogodową.
Pozdrawiam Paweł
bobek-
50p
50p

Post »

Tak , tak 5 foliaków miałem na 1 pęd i 7 na 2 pędy.Mówię o poprzednim sezonie.
Pozdrawiam bobek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”