Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Remontu w domu trochę współczuję...Z tym zawsze są jakieś problemy. U mnie miał być jesienią, może będzie wiosną, ale to nic pewnego. Moja młodzież wciąż nie może się zdecydować jakie chce kolory w swoich pokojach :roll:
Podoba mi się Twoje podejście - co ma być to będzie.
Co do tego pomarańczowego pnącza to pewnie nie milin choć troszkę go przypomina.
Ciepłe kraje są super. My jednak mamy coś o czym oni nie mają pojęcia: WIOSNĘ. Czas kiedy najmniejszy pączek, listek czy kwiatek bardziej cieszą niż całoroczna, bujna zieleń.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ooops, faktycznie pomieszałam wrażenia z wakacji czytając wątek ;:14 O trawach i miskantach wiem niewiele..widziałam u Ciebie ciekawe odmiany (trawy mogą mieć kolory :shock: ), a w którymś wątku chyba miskanta chińskiego i bardzo mi się spodobał. To też inspiracje czerpane z podróży..? Ja zawsze mam ochotę przywieźć ze sobą kawałek raju, radość trwa chwilę.. a potem szybko sprowadza mnie na ziemię rodzimy klimat :?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Iza :!:
Moja młodzież wciąż nie może się zdecydować jakie chce kolory w swoich pokojach
Ach młodość (i beztroska) 8-) Chciałbym mieć tylko takie problemy :lol:
W ciepłych krajach mają też swoje radości związane z pogodą i klimatem. Nie zapomnę oberwania chmury w Egipcie. Pomimo iż całe miasto stanęło (same awarie), radość Egipcjan była nieopisana, bo takiego deszczu nie widzieli od 20 lat (my widzimy regularnie każdego roku). A w innych krajach też są pory roku. Tam gdzie teraz byłem, z całą powagą potraktowali ochłodzenie i założyli ciepłe ubrania. Było 21 stopni :!: :;230

Robaczku, zawsze przywożę jakieś rośliny z podróży. To są moje najlepsze pamiątki. Ale traw nie przywoziłem. Jest ich coraz więcej w moim ogrodzie, bo ogólnie - stają się coraz bardziej popularne w Polsce. W Warszawie jest sporo rabat w różnymi gatunkami traw. Kolorów traw jest sporo. Marzy mi się pewna turzyca o pomarańczowych liściach ('Fire Prerie') 8-)
Powiem szczerze, że w krajach tropikalnych nie zwracałem uwagi na trawy. Chyba przegrywają z masą kolorowych kwiatów i liści. Jedynie trawy pampasowe, bambusy i papirusy rzucają mi się natychmiast w oczy.
x-d-a

Post »

Jacku, też patrzyliśmy z pewnym rozbawieniem na Turków, którzy chodzili w grubych kurtkach i futrzanych czapkach w październiku, kiedy temperatura spadła do 25 stopni, a my opalaliśmy się i kąpaliśmy w morzu :D
A tymczasem w Polsce zima w pełni! U mnie od rana zawieruchy i śnieżyce :evil: No i pierwsze zauważone straty w ogrodzie - biedna aukuba ma poczerniałe listki :(
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, dokładnie tak; jednym jest ciepło a innym w tej temperaturze zimno już. Stara maksyma się kłania: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia 8-)
Chyba dobrze zrobiłem, że nie posadziłem aukuby do gruntu. W doniczce jest jej bardzo dobrze i nie straciła ani jednego listka. Za to psianki opanowane przez mszyce i właśnie je pryskałem.
Alstroemerie też dobrze, że przesadziłem do doniczek, bo powypuszczały pędy, czyli żyją :tan A właśnie na pędach ubiegłorocznych można spodziewać się kwiatów.
Jednak trochę roślin tarasowych padło, w tym niektóre z mojej winy, bo nie dopilnowałem podlewania czy temperatury :oops:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jacku nic się nie martw, będzie miejsce na inne, może i ciekawsze rośliny. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Grażynko :) Przywykłem do strat i szybko wypierają je radości :) Jestem z tych, co cieszą się szklanką napełnioną do połowy, a nie smucą, że jest w połowie pusta :lol:

W moim ogrodzie prawie pół metra śniegu. Zanim będzie można pokazać zwiastuny wiosny, minie trochę czasu. Pokażę więc przemianę pewnej części ogrodu. Trochę różne ujęcia ale na tę samą część.

Najstarsze zdjęcia - maj 2008
Obrazek

Obrazek

maj 2009
Obrazek

maj 2010
Obrazek

maj 2011
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku dopiero na takich zdjęciach widać jak bardzo zmienia się ogród....zrobiłeś mnóstwo pracy....jestem pełna podziwu ;:138
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Ja tam byłam. Zdjęcia nie oddają uroku miejsca. ;:180
Agata
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Agnieszko :) Ja też dopiero na takim zestawieniu uświadamiam sobie, ile za mną, a ile jeszcze jest do zrobienia. Zawsze jest jakieś "przed" i "po". Dla mnie ważne, by był postęp i było coraz ładniej 8-)

Agatko miłe to, co piszesz 8-) Mam nadzieję, że kolejna wizyta u mnie to potwierdzi ;:136
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku ;:167 nooo, efekty Twojej pracy widać, moje gratulacje ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Piękna metamorfoza, Jacuś ;:138 Tylko skalniaczek na koniec trochę schował się wśród innych roslin ;) :lol: Kawałek dzikiej łączki zamieniłeś w urokliwy zakątek :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Halinko :) To bardzo budujące usłyszeć takie słowa ;:196

Izuś, łączka, a raczej zdziczały ogród nie wyglądał najlepiej. Ale powolutku udaje się go uporządkować.
Skalniak faktycznie z tej perspektywy od maja jest mało widoczny, ale zaraz po skończeniu robót kanalizacyjnych zostanie powiększony. Inny powód moich planów - brak już miejsca na obecnym skalniaku i spora ilość gruzu, który trzeba sensownie wykorzystać :lol:
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Jacku, już niedługo, bo 29 dni!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku widzę że liczysz dni do wiosny , chyba już to robimy wszyscy .
A Twój ogród dość szybko się zapełnia .

Genia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”