Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sty 2012, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.

Post »

Podzielam podziw Ave :)
U mnie posadziłam pod drzewami, tam gdzie inne roślinki by nie przetrwały z powodu cienia, jakoś nie przyszło mi do głowy żeby zrobić kompozycję, a widzę że szkoda :/. Ostatnio choruję na białą hostę white feather, może ktoś ma? Jeśli tak proszę o poradę czy warto. Zastanawiam się nad dodaniem do sklepu i zostawieniem kilkunastu sztuk prywatnie do własnego ogrodu.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zerknij tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322 a znajdziesz odpowiedź :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Ewelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sty 2012, o 10:46
Kontakt:

Post »

Dzięki! Poczytałam i jednak sobie odpuszczę..
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

tara pisze:myślę, że cała ich uroda to takie rozrośnięte, piękne kępy
Ja mam manię częstego przesadzanie moich hostek :roll: Zresztą wszystko przesadzam :roll:
Teraz posadziłem je w takim miejscu, że nie powinienem ich przesadzać przez kilka lat ;:224
Do tego dokupiłem wczoraj kilka nowych hostek, posadzę i tylko czekać na takie wielkie, pięknie rozrośnięte kępy :)

Muszę obejrzeć jeszcze raz wątek i podpatrzeć jakieś ciekawe kompozycje.
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Dziś popracowałam trochę w ogrodzie.Mam kilka świerków, z których usunęłam dolne, całkowicie suche gałęzie.Teraz mam pod nimi sporo wolnego miejsca, ale słońce tam z pewnością wcale nie dotrze.Chociaż też nie jest tam bardzo ciemno, gałęzie raczej dają miły cień, niz ciemny mrok. :D Zastanawiam się czy w takim miejscu urosną jakieś odmiany host.Podłoże glina+kilka cm igliwia, do tego tuż pod powierzchnią ziemi korzenie drzew.Ziemię częściowo mogę wymienić.
Planuję zakupy w "sklepie hostowym". Na tą chwilę wybrałam:Gray Cole, Krossa Regal, Aqua Velva, Blue Angel, Blue Umbrellas, Sum and Substance.To hosty o sporych rozmiarach.Mogę dokuć jakieś mniejsze, ogólnie mniej wymagające.Tylko jakie?Czy ktoś mógłby mi coś polecić?Nie chcę zmarnować tych wyżej wymienionych sadzonek, umieszczając je w nieodpowiednim miejscu.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Świerki to straszne pijaki, wiem, bo też posadziłam hosty pod świerkami. Tylko posadziłam je w donice - łatwiej utrzymać wilgoć. Można też dać nawodnienie i wtedy miejsce będzie super, choć Zanna twierdzi, że u mnie pod świerkami jest za ciemno dla host. Dlatego jeszcze bardziej podcięłam gałęzie.
Nawet jak częściowo wymienisz ziemię to korzenie momentalnie ją przerosną :(
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Atka-a1 pisze: Nawet jak częściowo wymienisz ziemię to korzenie momentalnie ją przerosną :(
To jest święta prawda, na poniższym zdjęciu widać dwa świerki (z prawej strony gałęzie i w głębi następny. Nawiozłem tam ogromna ilość dobrej ziemi (zdjęcia na 46 stronie tego wątku) i po dwóch latach musiałem wszystko przekopać z powodu przerośnięcia całej tej powierzchni młodymi korzeniami świerków. Wywiozłem kilka taczek korzeni, a świerki....zostały wycięte.

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Atka-a1 pisze: Świerki to straszne pijaki, ......Dlatego jeszcze bardziej podcięłam gałęzie.
Nawet jak częściowo wymienisz ziemię to korzenie momentalnie ją przerosną :(

Przyszło mi do głowy, ze można by było wkopać w ziemię jakieś baniaki, a w nie hosty, oczywiście mam na myśli spore baniaki, wtedy korzenie nie przerosną tej lepszej ziemi.
A moze lepsze będą paprocie?Muszę to dobrze przemyśleć, bo nie lubię często przesadzać.Lubię jak coś rośnie, samo z siebie tworzy ładną, prawie bezobsługową kompozycję.

paco pisze: To jest święta prawda,....

Bardzo ładna kompozycja.
Ja myślę o czymś bardziej zarośniętym.Taka grupa kilku roślin, które zarosną kilka m2 tak, że nie będzie między nimi wolnego miejsca.
Muszę jednak wziąć pod uwagę zakopane pojemniki, jakieś stare beczki, kociołki.Pewnie coś mi się uda zdobyć :D
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Jak coś wymyślisz to chętnie skorzystam .Ja też mam 2 świerki, gałęzie wyciete 2 m na ziemią , jest widno, choć nie słonecznie ( świerki rosną za domem ).
Marta
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Re:

Post »

raistand pisze:A to moje chwastowisko...

Obrazek

Chroniczny brak miejsca. Dlatego właściwie mam do dyspozycji tylko jeden kąt. Niestety z innych stron jest patelnia.
;:63 ;:63 Bardzo dobrt pomysł z tym kącikiem host, jak się rozrosną bedzie super ;:1
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
danutal
100p
100p
Od: 1 sty 2012, o 19:04

Post »

mieciak49 pisze:Chciałam pokazać 2 kępy hosty Erromena,które dobrych kilka lat temu wsadziłam u kuzynki nad stawem,pięknie rozrosły się,pod nimi był rząd Francee i Mediovariegata ale uległ podtopieniu w tamtym roku,dopóki były razem pięknie wyglądało to z daleka

Obrazek Obrazek

Obrazek
Mieciu, dokonałaś cudu .... posadziłaś właściwe hosty na właściwym miejscu :D
Pozdrawiam i zapraszam. Danuta
Wizytówka ogrodu Ogrodowy busz
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

wspaniale wszystko razem się komponuje ... tylko gdzie taki staw wyczarować :)
Rysiek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Erromeny w dużej masie są piękne, takie bezpretensjonalne.Jednak ładnie wyglądają tylko na przepuszczalnej, żyznej, wilgotnej glebie.U mnie rosły w suchym ciemnym miejscu na dość zbitej glinie i liście się skręcały w dół, w takie ruloniki.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Obrazek

Obrazek
duduś
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Obrazek
W zeszłym roku jesienią, dostałam od działkowca, kwiat(on tak twierdził -ma ogromne liście i bardzo dużo kwiatów) a więc wzięłam.Dużo czytam na naszym wspaniałym Forum. Chodż jestem laikiem, myślę , że ten "KWIAT" to chyba -funkia-,mam rację ,czy nie? :wit
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Hosty”