megi1402 Gosiu fachowo czy nie ale nadzieję mozna mieć i niech tak zostanie.
Sporo tego nazbierałaś i gdyby choc część się ukorzeniła to byłaby wielka radość i duże oszczędności w wydatkach.
damapi Danusiu pogody nigdy nie można przewidzieć wiec ja na wszelki wypadek zawsze choć trochę okrywam.
Budlei wystarczy kopczyk tak na 30 cm.jeśli ostre mrozy to z góry jeszcze dostaje czapkę ...
Wiosną przycinam praktycznie do tej wysokości czyli tak 20 - 25 cm , szybciej startuje i wcześniej kwitnie niż te , które muszą wystartować od korzeni.
Bardzo mnie złości gdy po raz kolejny muszę kupować daną odmianę bo np warunki zimowe zmarnowały mi lub ja zaniedbałam. Ja już straciłam ładny krzew Budlei. Przy takim podejściu ciężko dorobić się ładnych okazów.
krysad71 Krystynko... byłam- widziała - podziwiałam.
100 złotych to niezbyt wygórowana cena za wyjście z chandry i ogólnie poprawy samopoczucia...
malgocha1960 Małgosiu - otwartość na wiedzę to pozytywna cecha. Z niej płyną same korzyści.
Widzisz - Ty tniesz i wyrzucasz pędy Budlei a inni proszą o patyczki i płacą za nie ...
Jaki kolorek Budlei jest u sąsiadki ?
tija masz złote ręce i żywą pamiątkę ze spaceru.
korzo_m z tego co pamiętam to Ty masz jakieś Budleje u siebie prawda?
Derenie sa wspaniałymi krzewami - mam Cornus alba "Elegantissima" - liście białoobrzeżone, jesienią przebarwiają się czerwono - różowo. Rośnie w kilku miejscach bo sadziłam ostatnio nad wodą przycinane wiosną pędy. Gdzie wsadzę tam rośnie i od razu spory krzew bo wsadzam kilka sztuk ...
Jakis czas temu widziałam na zdjęciu tą odmianę prowadzoną na drzewko. Pień lekko spleciony z niewielu ( może 3 lub 4 pędów) pięknie to wyglądało.
To właśnie moje krzaczorki
Marzy mi się Dereń błękitny ( ma ciemnozielone liście i niebieskie owoce) i Dereń kwiecisty ale ten ostatni wrażliwy na mróz. Sporo odmian jest i można sobie coś wybrać. On się łatwo rozmnaża z gałązek więc można by wymieniać się i zgromadzić troszkę.
Wypadało by też mieć Dereń właściwy (jadalny)
biedronka27 Biedronka ma na imię Dorotka ( tak jak moja młodsza córka)
Witam cieplutko mimo siarczystego mrozu za oknem.
Widzę,że nie masz jeszcze swojego wątku - czy Sokółka to ta miejscowość koło Olsztyna ?