Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Koło domu mam ładne drzewko wierzbowe w sumie przez przypadek :lol: kiedyś wracałam ze spaceru leżała ścięta gałązka , podobała mi się ciemny bordo więc ją wzięłam i wstawiłam do wody i mam...nie wiem co to za odmiana ale praktycznie od jesieni ma na drzewie ładne puchate kotki :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu nie wiem jaka to odmiana derenia na pewno nie jadalny, ma pięknie wybarwione gałązki na zielony kolor.
Dziękuję za linki zagłębię się w temacie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
biedronka27
50p
50p
Od: 2 gru 2011, o 16:26

Post »

Witaj.
Cieszę się że cię odnalazłam,już tu kiedyś byłam i spędziłam cały wieczór podziwiając twoją kolekcję kwiatową.Spisałam też twoje rady,przydadzą mi się bo dopiero zaczynam.
Mam na działce różne odmiany truskawek,malin,jeżyn,porzeczek,poziomek i wiele innych zjadliwych roślin,teraz czas na kwiaty.Oczywiście mam już ich trochę i co roku wysiewam wieloletnie,ale czas to uporządkować.Jeśli chodzi o ukorzenianie dość dobrze ukorzeniają się maliny. Pocięte na kawałki
umieścić w ziemi (najlepiej na miejsce stałe )dwa oczka muszą pozostać na powierzchni.Wiosną wyrastają młode rośliny,które jesienią będą owocować.Mówię o malinach jesiennych.Tak samo robiłam z kolorowymi pęcherznicami i tawułkami.
Ale się rozpisałam.
Pozdrawiam ciepło Dorota.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

megi1402 Gosiu fachowo czy nie ale nadzieję mozna mieć i niech tak zostanie.
Sporo tego nazbierałaś i gdyby choc część się ukorzeniła to byłaby wielka radość i duże oszczędności w wydatkach.

damapi Danusiu pogody nigdy nie można przewidzieć wiec ja na wszelki wypadek zawsze choć trochę okrywam.
Budlei wystarczy kopczyk tak na 30 cm.jeśli ostre mrozy to z góry jeszcze dostaje czapkę ...
Wiosną przycinam praktycznie do tej wysokości czyli tak 20 - 25 cm , szybciej startuje i wcześniej kwitnie niż te , które muszą wystartować od korzeni.
Bardzo mnie złości gdy po raz kolejny muszę kupować daną odmianę bo np warunki zimowe zmarnowały mi lub ja zaniedbałam. Ja już straciłam ładny krzew Budlei. Przy takim podejściu ciężko dorobić się ładnych okazów.

krysad71 Krystynko... byłam- widziała - podziwiałam.
100 złotych to niezbyt wygórowana cena za wyjście z chandry i ogólnie poprawy samopoczucia... :;230

malgocha1960 Małgosiu - otwartość na wiedzę to pozytywna cecha. Z niej płyną same korzyści.
Widzisz - Ty tniesz i wyrzucasz pędy Budlei a inni proszą o patyczki i płacą za nie ...
Jaki kolorek Budlei jest u sąsiadki ?

tija masz złote ręce i żywą pamiątkę ze spaceru.

korzo_m z tego co pamiętam to Ty masz jakieś Budleje u siebie prawda?
Derenie sa wspaniałymi krzewami - mam Cornus alba "Elegantissima" - liście białoobrzeżone, jesienią przebarwiają się czerwono - różowo. Rośnie w kilku miejscach bo sadziłam ostatnio nad wodą przycinane wiosną pędy. Gdzie wsadzę tam rośnie i od razu spory krzew bo wsadzam kilka sztuk ... :;230
Jakis czas temu widziałam na zdjęciu tą odmianę prowadzoną na drzewko. Pień lekko spleciony z niewielu ( może 3 lub 4 pędów) pięknie to wyglądało.

To właśnie moje krzaczorki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marzy mi się Dereń błękitny ( ma ciemnozielone liście i niebieskie owoce) i Dereń kwiecisty ale ten ostatni wrażliwy na mróz. Sporo odmian jest i można sobie coś wybrać. On się łatwo rozmnaża z gałązek więc można by wymieniać się i zgromadzić troszkę.
Wypadało by też mieć Dereń właściwy (jadalny)

biedronka27 Biedronka ma na imię Dorotka ( tak jak moja młodsza córka)
Witam cieplutko mimo siarczystego mrozu za oknem.
Widzę,że nie masz jeszcze swojego wątku - czy Sokółka to ta miejscowość koło Olsztyna ?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to wiosna będę ukorzeniać mojego derenia Elegantissima jak tak łatwo się ukorzenia . Warto Krysiu odwiedzać Twoje włości zawsze można sie czegoś mądrego dowiedzieć ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu każdej wiosny porządnie się go przycina więc materiału nasadzeniowego jest mnóstwo .
Okazja na naukę bez żadnych kosztów.
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit fajna zadana działka,piękne liliowce sama je mam i bardzo lubię.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Dziękuję bardzo. Teraz jestem mądrzejsza. Zacznę działać na wiosnę. :wit ;:196
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu takiego derenia wariegata nie mam, jest śliczny, ja ukorzeniam te najbardziej pospolite odmiany.
A jeżeli chodzi o moje budleje mam ich kilka u siebie. Żółtą, dwa odcienie fioletu, bordową. Nawet mam budleje z własnych siewów, nasionka trzy lata temu dostałam od ani- Raczek. Krzaczków było tyle, że rozdawałam, zostawiłam tylko jeden dla siostrzenicy. Trzymam też dla niej kilka krzaczków hibiskusów, oczywiście ja wysiewałam :heja
Krysiu napisz na jaką wysokośc przycinasz derenie, czy mój dwuletni krzaczek nie za duży, też powinnam wiosną chlasnąć.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

roza333 witam Różyczko i dziękuję za miłe słowa.

stasia109 Stasiu działaj - takie zajęcia sa wyjątkowo ciekawe. daj znać jakie będą efekty.

korzo_m Dorotko w takim razie przy najbliższym wypadzie na działkę ciachnę parę grubszych
jest z czego ciąc więc bez obawy ,że zniszczę bo i tak niedługo będzie ogólne cięcie.

Derenie można ciąć co roku i to dość radykalnie tak 10-20 cm nad ziemią. Po takich zabiegach nie osiągają maksymalnych dla danej odmiany rozmiarów ale zyskują gęsty pokrój i pięknie wybarwione pędy.
Kwiaty i owoce u Dereni mają mniejsze znaczenie dekoracyjne. Jego główną ozdobą są liście a u derenia białego - jesienią i zimą czerwone pędy, które widać z daleka.
Przez coroczne silne i niskie cięcie można uzyskać większą ilość pędów, dzięki czemu krzew będzie bardziej dekoracyjny

Przycinamy je na początku marca, zanim zaczną pękać pąki ale termin w dużej mierze zależy od panujących warunków pogodowych.
Dereń biały (Cornus alba) posadziła głównie dla jego pięknych liści latem i jesienią ale także dla jego czerwonych pędów - nieprzycinany zmienia ich barwę, przez co oczywiście przestaje być już taki atrakcyjny.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu to ja mam dereń biały, bo ma czerwone gałązki ( a o zielonych gałązkach próbuję obecnie ukorzenić) Przytnę mu je w marcu jak pogoda pozwoli, mam nadzieję, że się rozkrzewi, a pożniej pozwolę mu rosnąć na wysokość. Niech zasłania trochę mój ogród od sąsiadów.
Bardzo chętnie przyjmę gałązki derenia o pięknie wybarwionych liściach.
Odbierz pw.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja swojego derenia białego tnę w ten sposób, że przy ziemi tnę stare grubsze gałęzie. To stymuluje wypuszczanie długich prostych pędów w górę, które się znakomicie wybarwiają na czerwono. Faktycznie to zagęszcza fajnie krzew i sprawia, że dereń wygląda zimą jak ognisko!!! :tan

Mam też odmianę o pstrych liściach i o liściach kolorowych (żółtozielonoczerwonych) oraz derenia o ciemnowiśniowych pędach i żółtych. Ten niebieski tez mnie kusi, więc jak znajdziesz źródło, to daj znać.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dawno do Ciebie nie zaglądałam :oops: Tymczasem się ociepliło i można by w przyszłym tygodniu wysłać nasiona, będzie czas na siew titonii :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Mam takiego derenia i zawsze zimą zachwycają mnie jego czerwone pędy na tle białego śniegu :D
biedronka27
50p
50p
Od: 2 gru 2011, o 16:26

Post »

:wit Krysiu
U mnie dziś była piękna pogoda,temperatura na plusie,zapachniało wiosną. ;:3
Mieszkam w woj. podlaskim.
Dopiero co odkryłam forum i wasze cudne ogrody i wszystkiego się uczę.
Będę zamawiać sadzonki i cebulki żeby było co pokazywać bo z kwiatami u mnie na razie skąpo.
Przeglądam oferty na forum może coś wypatrzę. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”