Jadziu PPE mając tyle słońca do dyspozycji noa pewno powinien pieknie kwitnąć ,na wiosnę garść wapna nawozowego pod stopy i ściółka zaatrzymującaa wodę i będzie dobrze...

I nie sugerowac sie pączkami na pędach wyżej niż 30 cm od ziemi...tniemy nisko ,aby wiecej pedów wyszło z korzenia ...
Tośka nie ma co się zamartwiać ...za niedługo wiosna ,czas kolejnych wzmożonych zakupów...
Jarko ...tak ,miałam na myśli obsadzenie z obydwu stron pergoli...Flammula u mnie nie wymarza ,bardziej jemu szkodzi nie przepuszczalna gleba i zastoje wodne...tniemy go do ziemi...także nie ma co się martwić o przemarznięcie ,ewentualnie w pierwszych latach usypać mu kopczyk...Rośnie bardzo wysoki ,kwiaty ma na wysokości od poziomu dwóch metrów(mam na myśli Rubromarginatę)
PPE zaczyna od początku lipca ,więc może dołożyć do niego odmianę wcześniej kwitnącą ,np z Viticelli ...Walenburg(nie sugeruj się zdjęciami w Clematis.pl,gdzie przedstawiają go w kolorze czerwieni)Bedzie to kompozycja mniej kontrastujaca
U mnie wygląda tak
Można również podsadzić pod te olbrzymki ...powojnik Alionushka,bylinowy ,który zapełniłby kwieciem ich dolne partie

Powojnik aromatica później zaczyna kwitnienie i nie ma zbyt licznych kwiatów,a Elfe...gdzieś wyczytałam ,że ma skłonność do mączniaka...ale zależy to od warunków jakie mu zapewnisz...Polecam pachnący Betty Corning,
Do Justy możesz dodać clematis mandżurski,białe pachnące kwiaty .
Jeżeli Twoja pergola jest w pełnym słońcu ,to mały cień jaki będzie tworzył powojnik dla róży będzie wręcz zbawienny dla jej kwitnących kwiatów...Także o cień bym się nie martwiła...
Keetee Gen .Sikorski u mnie na wschodniej stronie zapadał wciąż na uwiąd ,przesadziłam go w końcu w bardziej słoneczne miejsce ,może tam mu będzie lepiej...Ale u wielu... powojnik ten rośnie wspaniale ,z moich obserwacji wynika ,że clematis musi mieć żyzną ,przepuszczalną zasadową glebę,to daje gwarancję długiego i obfitego kwitnienia...a i sadzenie do dołka głębiej o 10 cm ...Jeszcze raz wielkie dzięki...