Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mini ogród - czyli balkon Lokiego

Post »

O! To nawet do Francji dotarła zima. Mam nadzieję, że rośliny jednak dadzą radę, odbiją i będzie co oglądać.
A odnośnie areału do zagospodarowania... w marzeniach na nim tylko sadzimy i podziwiamy, w praktyce trzeba to w międzyczasie jeszcze opielić...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Bystrzanka ? Ano dotarła zima. W chwili obecnej jest -9°C i sypie śnieg. Co do moich roślin: zobaczymy, co to z tego będzie. Poważnie się o nie martwię. A co do pielenia ? ja sobie zdaję sprawę, że ogród wymaga sporo pielęgnacji ? bo i w skrzynkach balkonowych przychodzi mi od czasu do czasu podłubać i usunąć chwasty ? a skoro chwasty pojawiają się w skrzynkach zawieszonych na jedenastym piętrze, to tym bardziej pojawią się w ogródku. No ale myślę, że warto. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Loki piszesz że wreszcie pada śnieg to znaczy ja tak twierdzę że wreszcie i szkoda że nie było go przed tymi mrozami bo to taki kożuch dla roślin .osłona właśnie przed mrozem .
Jeśli Cię to pocieszy to hiacynty podobno wytrzymują mrozy nawet jak już zaczynają wyglądać .U mnie też już się wzięły za wyglądanie i co i przyszły mrozy do - 25 w nocy .A śniegu u mnie jak na lekarstwo.Ja swoje rośliny przykryłam trochę sianem ,mam nadzieję że to zastąpi im tą pierzynkę .
Clematisy też powinny dać radę moje już sezon przeżyły takich mrozów i nawet ich nie przykrywałam w poprzednią zimę .
Więc głowa do góry ,słonko już coraz wyżej więc i cieplej ,wiosna już czai się za rogiem :wink:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zobaczymy, Kasiu? Naprawdę mam nadzieję, że jak najwięcej roślin przeżyje? Ale zrobiłem ostatnio inspekcję, jak słońce roślinki nagrzało, nawet je podlałem, bo od słonka ziemia rozmarzła i była sucha jak pieprz, no i wygląda to rozmaicie? Narcyzy chyba żywe, tulipany i krokusy też, irysy żywe na pewno, za to z zawilców nie zostało nic, a hiacynty owszem, żywe, ale niestety pąki pokurczone i podeschnięte ? ewidentnie przemarzły? Tak więc w tym sezonie z kwiatów nici, trzeba będzie poczekać do następnego.

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej :wit
Gdzieś u ciebie wyczytałam, że masz w tym roku w planach posiać asarinę. No to mam nadzieję że tobie sie uda bo mnie już ręcę opadają. Wysiałam dwa opakowania 28 stycznia razem z kobeą - Vilmorin i marka własna Castoramy i nic!! ;:223 Zasłoniłam doniczki czarną folią bo w necie napisali, że kiełkuje w ciemnościach mimo iż takiej informacji nie było na opakowaniu i dalej czekam ;:223 . Szkoda bo śliczna roślinka
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zobaczymy, co z tego wyjdzie, Niunia. Ja mam dwa opakowania z Thompson & Morgan i dwa z PNOSu ? jakoś tak przeczuwałem, że nie będzie to łatwe zadanie i kupiłem na zapas. Siać pewnie będę za jakieś trzy tygodnie ? już prosto na balkon.

Tak poza tym ? do roślin, które dobrze zniosły zamrożenie do -10°C można dopisać chabry bławatki. Ledwo mróz się skończył (bo skończył się z początkiem tygodnia) i zaczęły rosnąć jak szalone.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

To u Ciebie znów jest wiosna?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chwilowo to bardziej jak jesień wygląda ? pochmurno, ciemno jak w przysłowiowej d***e u Murzyna i deszczowo, ale tak, temperatury znowu są na plusie. W czwartek ponoć ma być nawet +12°C w dzień i +7°C w nocy.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pierwszy dzień słońca od jakiegoś czasu i oto, co ukazało się moim oczom :

Obrazek

Może za parę godzin, gdy jeszcze mu słonko poświeci, rozwinie się całkowicie. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Loki ;:138 zazdroszczę u nas to pewnie jeszcze ze 2-3 tygodnie a może i więcej niż zakwitnie krokus.
U Markusawidziałam przebiśniegi .
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Loki super ;:138
U nas niestety plucha całkowita, mokro, ponuro i wszędzie leży śnieg zamieniający się powoli w chlupoczące błotko ;:14
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Loki,
ja po poradę: mocno się ostatnio zastanawiam co sobie posadzić w tym roku na balkonie i u mamy w ogródku. Bardzo mi się spodobały maki. Wydawało mi się, że są to rośliny wieloletnie, a jak poszukałam tu na forum, to widzę, że jednoroczne.
Kiedyś na all... kupiłam kłącza dwóch maków. Jeden wyrósł, ale drugi nie.
Moje pytanie: czy lepiej kupować kłącze czy nasiona? a może to zależy od gatunku maku?
Jeśli kupować kłącze - to czy jest sens kupować je teraz?
Zupełnie nie mam doświadczenia i wiedzy na temat tych roślin, a wiem, że Ty miałeś w swoich zasobach balkonowych ;)

Jak tam francuska zima? odpuszcza trochę? ;) U mnie już jakby trochę odpuszczała... Byle do wiosny ;:3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? Teraz jest już pełno krokusów u mnie, na razie tylko żółte (jakieś wcześniejsze są), ale niestety jak wracam do domu późnym popołudniem, to są już pozwijane. Mam nadzieję, że w weekend uda mi się je obfocić.

@ Niunia ? A u mnie dzisiaj było +14°C... W ogóle w najbliższe dni ma być powyżej +10°C i tak się już zastanawiam, czy nie przyspieszyć w tym roku siewu... Aczkolwiek dzisiaj właśnie widziałem, że za dwa tygodnie ponoć znów mają być nocne przymrozki... Więc chyba jeszcze się powstrzymam, choć korci mnie niezmiernie...

@ Szamanka ? Maków ozdobnych jest po prostu wiele gatunków. Niektóre ? jak chociażby mak polny (Papaver rhoeas) czy mak lekarski (Papaver somniferum) są jednoroczne. Inne ? jak mak islandzki zwany też syberyjskim (Papaver nudicaule) są dwuletnie. Jeszcze inne ? jak mak wschodni (Papaver orientale) czy mak przykwiatkowy (Papaver bracteatum) są bylinami.

Ja miałem jak na razie jedynie maki jednoroczne ? polny oraz lekarski. Polny świetnie rósł z nasion, jest roślinką naprawdę niewymagającą, żywotną i bardzo prostą w uprawie. Lekarski sprawiał więcej problemów, no ale Ciebie to nie będzie dotyczyć z przyczyn obiektywnych (w Polsce mak lekarski jest nielegalny... Jakkolwiek niektórzy i tak go sieją, udając, że odmiany o kwiatach pełnych to wcale nie jest mak lekarski ? vide ten wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 70&start=0 ).

Jeśli chodzi o pogodę u mnie ? zobacz, co napisałem tuż powyżej w tym samym poście, w odpowiedzi do Niuni.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Loki u mnie też już pierwsze wiosenne kwiaty , ale najbardziej cieszy mnie że rododendrony pięknie przezimowały ./wątek ogrodowy mój już otwarty/

Genia :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja widzę pierwsze kiełki zawilców greckich ? więc może w kwestii zawilców nie wszystko stracone? Natomiast z wieńcowych chyba jednak definitywnie nic nie będzie? Zaczynają też kiełkować szachownice kostkowe (szachownice Michaiłowskiego zameldowały się nad ziemią już dawno).

Poza tym ? wielkie dzięki za informację o otwarciu nowego wątku. Kogra i AgaNet nie były tak miłe i ich nowe wątki odkryłem zupełnie przypadkiem. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”