A to oznacza że koleżanka milkicja może śmiało przesadzić już swojego zamioculcasa ale w plastik nie w ceramikę.Stokrotkania pisze:milkicja jak zaczyna deformować się doniczka, to wtedy przesadzamy i dlatego najlepiej trzymać te kwiaty w plastikowych doniczkach, ewentualnie razem z plastikową włożyć do ceramicznej.
Pytanie dotyczyło też jak duża ma być doniczka (nie tylko czy przesadzić).milkicja pisze:Ja dzisiaj kupiłam sobie zamiokulkasa zamiolistnego. Opatuliłam reklamówkami żeby mi nie zmarzł. I zastanawiam się czy mogę go przesadzić do odrobinę większej doniczki czy kupić taką w której będzie miał dużo luzu.
Nieprawda, zamioculcasa nie przesadza się nim nie przerośnie na tyle doniczki by ją aż wręcz deformował, przesadzić można natomiast spokojnienie do doniczki większej nawet o 10 cm w średnicy.Stokrotkania pisze:Zamiokulkasy, nie lubią zbyt dużego luzu, ja bym przesadziła do ciut większej
Kup plastikową zrób dziury i wstaw do ceramicznej. a zamiokulasa wsadź do plastkiu ;)aggie pisze:czesc! czy mozecie mi podpowiedziec czy zamiokulkas przezyje w doniczce bez dziurek pod spodem? mam na mysli ceramiczna ozdobna oslonke...