Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
To już niedługo - od poniedziałku ma byc cieplej! 

- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Koniecznie musisz się czymś zająć wtedy nawet nie zauważysz mijającego czasu.krysad71 pisze:Tak, tak na 23 luty wszędzie pokazują już na plusie![]()
![]()
. Może mi przejdzie to zimowe zniecierpliwienie.
Ja też zbyt dużo nie sieje i nie kupuję z myślą o wiośnie bo chcę zobaczyć jak się zaaklimatyzowały ubiegłoroczne nasadzenia i dopiero jesienią podejmę jakieś decyzje.
Ilość wcale nie znaczy jakość - przynajmniej ja tak uważam.
Pozdrawiam

Ja zwiedziłam dzisiaj sklep OBI, tego mi bardzo brakowało. Kupiłam begonie zwisłe, 5 sztuk w opakowaniu, troszkę lili (20 szt) do wsadzenia w donice, u mnie w ziemi to już są lub były setki. Z nasionek to tylko pietruszkę, koper, sałatę. W koszyku znalazły sie też tygrysówki również do donicy. Nie wiem kiedy je powinnam wysadzac. Jeszcze tylko worek ziemi do pełni szczęścia. Nie było pelargonii i koleusków. Może na giełdzie lub w ogrodniczym, albo innym markecie będą. Poprawiłam sobie za 100 zł samopoczucie i może już jakoś pokonam czas do wiosny.
Sprawdzam, czy fotosik działa, bo Images woła rejestracji.

Sprawdzam, czy fotosik działa, bo Images woła rejestracji.

Pozdrawiam Krystyna
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Czytam,że znalazłaś sposób na chandrę ...
Tygrysówki jak wszystkie inne cebulowe sadze pod koniec kwietnia bezpośrednio do gruntu.
U nas wcześniej nie można bo wiosna nigdy zbytnio się nie spieszy.
Można by podpędzić w doniczkach ale po co - one swobodnie zdążą się wykwitnąć jak przyjdzie ich czas więc nie organizuje sobie dodatkowej pracy.
Jak duże trafiły Ci cebule ?

Tygrysówki jak wszystkie inne cebulowe sadze pod koniec kwietnia bezpośrednio do gruntu.
U nas wcześniej nie można bo wiosna nigdy zbytnio się nie spieszy.
Można by podpędzić w doniczkach ale po co - one swobodnie zdążą się wykwitnąć jak przyjdzie ich czas więc nie organizuje sobie dodatkowej pracy.
Jak duże trafiły Ci cebule ?
Dobrze Krysiu, że mam sadzi je dopiero do gruntu, będzie bez problemu. Cebule tygrysówki według mnie sa małe, jak 2 duże ząbki czosnku jadalnego. Dlatego kupiłam tylko 1 paczke 10 cebul. Wielkości są nie równe. Jakaś firma Beauty i pisze From Holland, Ale były też niby w promocji jeszcze mniejsze. Ja nigdy ich wcześniej nie oglądałam. Teraz doczytałam wielkośc pisana jako 7/9 cm. Nie wiem jakie powinny byc. Ich cena 8.99.
Nie wiem czemu napisane 7/9, a na dużo wiekszej begonii 4/5, na liliach 12/14. Ale lilie są małe ich cena też niska 14 i 17 zł. Ale tak jak pisałam lilii u mnie jest dużo w ziemi, te dam do donic.

Nie wiem czemu napisane 7/9, a na dużo wiekszej begonii 4/5, na liliach 12/14. Ale lilie są małe ich cena też niska 14 i 17 zł. Ale tak jak pisałam lilii u mnie jest dużo w ziemi, te dam do donic.

Pozdrawiam Krystyna
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziewczyny tygrysówki są piękne.zresztą to paleta barw jeden tylko problem kwitną jeden dzień, ale zakupy zrobiłaś ok
Tato jeden dzień, to mało. Na opakowaniu narysowali jakby kwitły 3 miesiące.
Ja teraz myślę, że z tej Holandiu to pewnie ostatni sort tu sprowadzają, takie małe cebulki lili.
Ja teraz myślę, że z tej Holandiu to pewnie ostatni sort tu sprowadzają, takie małe cebulki lili.
Pozdrawiam Krystyna
- tara
Krysiu miałam tygrysówki i naprawdę kwitły z rana a wieczorkiem i już po nich, warte jednak zachodu
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
KRYSIU tylko sie nie zrażaj . Tosia miała w ubiegłym roku fakt kwitną 1 dzień, a potem znowu kwitną i tak aż do jesieni . To 1 dniowe kwiaty ,ale piekne . . Begonie również fajne i bedzie co sadzić do donic
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
Krysiu one kwitną tak jak liliowce z jednej wyrasta po kilka kwiatów w odstępie np kilku dni więc to kwitnienie jest nawet długie i naprawdę kwiaty są piękne bez względu na kolor
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Krysiu,piekne zakupy poczyniłaś,chociaż w ten sposob przyspiesza się wiosnę.Byłam wczoraj u nas w ogrodniczym,ale oprócz niewielkiej ilości nasionek jeszcze nic nie maja ze względu na mróz,a u nas nie ma żadnego supermarketu.Moze jutro pojadę do brico do Brodnicy.
- tara
ale namieszałam, 

Dziekuje, Taruniu rozumiem już, w opakowaniu 10 sztuk, to pewnie niewielkie rośliny sądząc po rozmiarze cebulki. Może jeszcze dokupię, ale poczekam na dostawy z innego źródła, zawsze to pewniej będzie. Trzeba wszystkich roślinek popróbowac. Najgorsza sprawa z gryzoniami, odpowiadają mi takie donice po dużych roślinach te czarne, bo mają dużo otworów z boku. Zbieram od kogo mogę, od sasiadów bo kupują dużo drzew i krzewów. Dla jednych to śmieci a dla innych rarytas. Ktoś pisał o wannie wkopanej, ale czy to możliwe, o wanne nie trudno.
Pozdrawiam Krystyna
- tara
świetny pomyśl, wanna ja bym zaprosiła ją do ogródka,
ja zrobiłam kompozycję w kibelku komarzyca z pelargonia, a także drugi raz same pelargonie pnące, efekt super!
ja zrobiłam kompozycję w kibelku komarzyca z pelargonia, a także drugi raz same pelargonie pnące, efekt super!
Zobaczymy Taro, ktoś opisywał sposoby z wanną. Mnie chodzi o to żeby mi nornice nie wchodziły.
Byłam dziasiaj w Realu i kupiłam nasionka pelargonii i koleusów, też firmy niemieckiej. Tam nasion full, ale cebul jeszcze nie mają. Więc będę w domu siac. Te nasiona koleusów stare bo z 2009 roku ale innych nie było.
Byłam dziasiaj w Realu i kupiłam nasionka pelargonii i koleusów, też firmy niemieckiej. Tam nasion full, ale cebul jeszcze nie mają. Więc będę w domu siac. Te nasiona koleusów stare bo z 2009 roku ale innych nie było.
Pozdrawiam Krystyna