Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Post »

Wyszło na to że jestem chwalipięta :oops: Prawdą jest jednak to że nie potrafiłam utrzymać kwiatków w ziemi stąd moje zainteresowanie hydroponiką która okazała sie strzałem w dziesiątkę.Przesadziłam nawet 3-letnigo storczyka do hydro który w ubiegłym roku uległ wypadkowi tracąc dwa pędy kwiatowe.Miesiąc temu znów wypuścił pęd kwiatowy :heja .
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
JacekCich
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teresa600 pisze:Wyszło na to że jestem chwalipięta :oops:
:oops: Nie nie nie ... zapewne źle się wyraziłem ;:223 Kwiatuchy zawsze uwielbiałem, nawet wtedy gdy kaktusa traktowałem jak ryż ...
Hydroponiczna uprawa, to fakt, ma więcej zalet i tylko przy rozpoczynaniu uprawy wydaje się droższą.
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Awatar użytkownika
mysza007
100p
100p
Od: 3 gru 2011, o 14:52
Kontakt:

Post »

Witam Cie Teresko, znow zagladam do Twojej hydroponiki :)
Jak przenioslas storczyka do hydro? zwyczajnie przesadzajac do keramzytu?
Ostatnio na uczelni powiedzialam mojemu wykladowcy ze
przechodze na uprawe hydro-baaaaardzo mnie za to pochwalil i udzielil tez
wielu porad :)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku.. uważaj bo guza nabijesz :;230 , ten wstyd to taka z mojej strony kokieteria :D .Cieszę się ze moje chwalenie hydroponiki przynosi coraz więcej zwolenników.Co do kaktusów to podchodzę do nich jak pies do jeża :D .co nie znaczy że mi się nie podobają.Nie lubię ich igiełek.
Witaj ponownie mysza007....storczyka ot tak normalnie przeniosłam do keramzytu tylko bez wskażnika.System podlewania pozostał taki sam tzn. co 2 tygodnie zalewam go na 10min wodą i wylewam.Będzie mi miło jeżeli podzielisz się z nami profesorskimi radami.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek storczyk w hydroponice bez wskażnika
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Jaki duży ten storczyk. ;:138
Awatar użytkownika
kiki79
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lut 2012, o 15:44

Post »

Witajcie :D
Jestem nowa na forum, ale hydroponicznego bakcyla polknelam na dobre. A wszystko przez to, ze czesto wyjezdzam i nie moge regularnie kontrolowac podlewania. Tak wiec po malu umieraly mi kwiatki w ziemi i zaczelam sie interesowac hydroponika. Mam nadzieje, ze milo bedzie nam sie wymienialo doswiadczenia.Teraz sobie troche popatrze jak dziala dodawanie zdjec i niebawem wrzuce je.
Hydroponicznie zakrecona Aga :)
Awatar użytkownika
kiki79
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek to moja zielistka,ktora 10 dni temu byla malutka odnozka

Obrazek diffenbachia, przesadzona z ziemi, zobaczymy jak sie bedzie klimatyzowala...

Obrazek filodendron, ktory sobie spokojnie rosnie w sloju,ktory wsadzilam w biala pokrywe
Awatar użytkownika
kiki79
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

JacekCich: Witaj, widzialam na zdjeciach, ze uprawiasz zamiokulkasa w hydro. Czy przesadzales go z ziemi, czy moze ukorzeniles listki? Kiedys widzialam na zdjeciach u kogos,ze te listki oprocz korzeni puszczaja taki rodzaj bulwy. Mozesz mi udzielic informacji na ten temat? Dzięki z gory!
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kiki79...witaj w moich skromnych progach .Cieszę się bardzo że zainteresowałaś sie tą formą uprawy kwiatów,która jak się przekonasz jest bardzo prosta. Ja swoją przygodę z hydroponiką rozpoczęłam 12 lat temu z prostego powodu,przelewałam lub przesuszałam swoje kwiatki.Twoja zielistka jak widać świetnie się zaaklimatyzowała skoro po 10dniach urosła tak dużo. Difenbachia wygląda ślicznie.Musisz być przygotowana na to że po przesadzeniu z ziemi do hydro roślinki chorują.Muszą się przyzwyczaić do nowych warunków.Nie zrażaj się bo po pewnym czasie odwdzięczą się jeżeli dobrze oczyściłaś korzenie z ziemi.

Wczoraj pozwoliłam sobie w Lidlu na małe co nieco czyli Prymulki i tym sposobem mam już troszkę wiosny w domu gdy za oknem mróz 15szt.Jestem bardzo ciekawa jak długi będzie ich żywot w mieszkaniu w temp.20st
Obrazek Obrazek
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Teresa600 też miałam na nie ochotę, ale w końcu wybrałam pantofelnika ;)
Awatar użytkownika
wodnik63
100p
100p
Od: 30 paź 2010, o 13:10

Post »

Witaj Tereso, chciałam się przypomnieć. W pierwszej części Twojego wątku pisałam, że mnie zaraziłaś tą metodą uprawy. Dzisiaj mam 3 sztuki w hydro i muszę stwierdzić, że to naprawdę działa!! :D Obrazek
Obrazek
Obrazek
Coś czuję, że to nie są ostatnie w kwiaty w hydro. Chyba nowe nabytki, młode i zdrowe roślinki, będę od razu dawać do keramzytu.
:heja
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj ponownie wodnik63 uparciuchu :D bo tak osobie pisałaś.jak widzę słowa dotrzymałaś i wciągasz się w hydroponikę ;:63 .Fiołek juz jest bardzo okazały a na drugim zdjęciu jest chyba figus beniamin? Figusy rosna w hydro fantastycznie.Od 12 lat wyhodowałam już trzy sztuki i dwie małe kilkumiesięczne sadzonki.Pierwszy figus ma teraz ok 2.5 metra wysokości i został oddany w dobre ręce z powodu braku miejsca, drugi też poszedł w dobre ręce.Pozostały mi takie trzy

Obrazek Obrazek

Stokrotkania..pantofelniki też były urocze.Na resztę nie zwracałam juz uwagi z wiadomych względów :;230
Teresa
------------
Awatar użytkownika
JacekCich
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 23:12

Post »

kiki79 pisze:JacekCich: Witaj, widzialam na zdjeciach, ze uprawiasz zamiokulkasa w hydro.
Witaj. Zamiokulkasa przeprowadziłem do hydroponiki gdy już miała kilka lat. Wyczyściłem dokładnie kłącza z ziemi, nawet poucinałem prawie wszystkie korzenie. Traktowałem to raczej jako eksperyment, który się udał jak się okazało.
Oczywiście, zostawiłem sobie małego zamioska w tradycyjnej uprawie. Ten w hydroponice pochwalił się dwoma ok. 40 cm przyrostami.
Ale od tygodnia obserwuję żółknięcie liści. Jest to efekt ostatniego nadmiernego podlania do poziomu opt. Zawsze utrzymywałem bardzo minimalny poziom wody, który uzupełniałem po tygodniu, gdy w doniczce było już całkiem sucho. To dowodzi, że nawet w hydroponice roślina, która nie jest 'ryżem' musi być odpowiednio podlewana.
To chyba tyle. :P
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Awatar użytkownika
kiki79
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

JacekCich: Wielkie Dzięki za udzielenie mi tych informacji,tak sobie mysle, ze moze uda mi sie kupic jakiegos malutkiego zamiokulkasa i zrobic eksperyment, bo ten ktory mam w domu( w ziemi) jest tak piekny, ze szkoda mi go ruszac : Obrazek

Obrazek

Teresko600 Ty chyba jakis czas temu probowalas ukorzenic zamiokuklasa z listka, prawda? udalo sie?? Bardzo jestem ciekawa :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”