Więcej niż hobby

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Więcej niż hobby

Post »

Ta żółta smagliczka to nie cierpi przesadzania :roll: Pewnie Ewa pisze o tej kolorowej,jednorocznej.Kupiłam ją w poprzednim sezonie na rynku,gotowe sadzonki,ale pani powiedziała,że nie wysieje mi się :( Czekam,żeby sprawdzić :roll:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Racja, nie zaznaczyłam, że chodzi o jednoroczną. Smagliczkę górską i alpejską mam, nie wysiała mi się samoistnie żadna z nich, a nie myślałam o sadzonkowaniu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Przesadzałam jesienią samgliczki i nie podobało mi się to zajęcie. :? Po pierwsze one "jakieś dziwne są" :wink: , mają tuż nad ziemią łysą łodygę wygladającą jak korzeń, która się kładzie na ziemi i bardzo miałam ochotę ją przysypać, ale nie wiedziałam, czy tak można. Po przesadzeniu podlewałam je prawie codziennie (suchy październik i listopad), a i tak więdły i kilka sztuk wypadło. Reszta przeżyła i ma się dobrze, a w razie czego mam jeszcze tu i tam sporo materiału na sadzonki. :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wsadź smagliczki kępkami, nie będzie tak widać, że się pokładają. Albo wymyśl sobie obwódkę z innych roślin :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Sadziłam kępkami. :wink: I tak się nie polubiłyśmy. :D

Przedstawiam moje zielone pociechy: (zdjęcia z 1.02.)

kobea:
Obrazek

petunia fioletowa:
Obrazek
Nasionka są zeszłoroczne i myślałam, że do niczego, ale w centralnym punkcie widać pierwszą siewkę. Już kilka jest. :wink:

Bratek rococo:
Obrazek

Z przodu petunie pełne, dalej dwie odmiany surfinii:
Obrazek

I kolejna ciekawostka, nasiona ravenali madagascariensis:
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczęło się wielkie sianie ;:138 Na razie będę kibicować Twoim roślinom, bo wciąż nie kupiłam nasion. Przy mrozie -31 mam za zimne parapety, i tak musiałabym czekać.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Oj tak, wielkie sianie to dobre słowo. :wink: W cieplutkiej ziemi od 40 minut już siedzą różne egzotyki, a zaraz idę jeszcze posiać zdobyczne nasionka z arboretum (łubin, liliowce, jakiś powojnik) i może więcej łubinu z torebki :wink: A ponieważ zaczął się kolejny miesiąc, w przyszłym tygodniu ruszam z lutowym harmonogramem. :tan
Awatar użytkownika
Marysiek
100p
100p
Od: 15 sie 2011, o 18:02

Post »

Widzę, że wielu z was już sadzi nasionka...nie znam się za bardzo, ale moja babcia mówi, że jeszcze za wcześnie :wink: a na opakowaniach nasion, które kupiłam, jest napisane, że wysiać należy w marcu/kwietniu. Czy to zależy od rodzaju danej rośliny, czy jak? Bo zgłupiałam :roll:

A te nasiona ravenali madagascariensis bardzo ciekawe :)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Moje bratki są mniej więcej na takim samym etapie rozwoju.
Bardzo mnie zaciekawił twój harmonogram siewów. Bierzesz pod uwagę kalendarz biodynamiczny?
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Marysiu, to zależy od rośliny, na jedne jest za wcześnie, a na inne już może być troszkę późnawo. :wink: A jakie masz nasionka? Generalnie styczeń-marzec sieje się jednoroczne (choć niektóre można w kwietniu do gruntu), byliny kwiecień - czerwiec, a dwuletnie czerwiec - sierpień, i w każdej kategorii znajdziemy całą masę wyjątków. :lol: Mam też conajmniej jeden przykład, że różni producenci podają różne terminy siewu tej samej rośliny.

Gosiu, a wysiewałaś kiedyś bratki o tej porze roku? Ja teraz eksperymentuję, wysiałam rococo i wzeszło mi 5 sztuk. :( Nasionka mam od producenta, który już nie jeden raz mnie zawiódł, ale nie miałam w czym wybierać. :roll: A mój harmonogram wysiewów... ;:24 Raczej trzymam się kalendarza, ale nie do końca jest on dla mnie zrozumiały. :wink: Próbowałam się dowiedzieć więcej w wątku na ten temat, ale bezowocnie. W zeszłym roku wysiewałam wszystko w dni kwiatowe, ale teraz zwracam uwagę raczej na fazę Księżyca.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marysiek
100p
100p

Post »

Kupiłam nasiona roślin jednorocznych:
- limnantes (wysiew pod osłony w marcu, lub do gruntu kwiecień/maj)
- lwia paszcza (pod osłony marzec/kwiecień, lub kwiecień/maj do gruntu)
- aksamitka wąskolistna (marzec/kwiecień do inspektu, lub maj/czerwiec do gruntu)
- floks (marzec/kwiecień do inspektu, lub maj do gruntu)
- heliotrop peruwiański (w marcu do inspektu albo doniczek)
- lobelia przylądkowa (pod osłony marzec/kwiecień)
Pomyślała, że te co można, od razu wysieje do gruntu...Poradziłabyś mi coś w sprawie tych nasion?
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Nie znam wszystkich wymienionych przez Ciebie roślin. Akasamitkę siałam w zeszłym roku z początkiem kwietnia w domu, pod koniec maja chyba już kwitła, może na początku czerwca. Heliotrop kupiłam w tym roku po raz pierwszy, wysiałam w styczniu i na teraz mam ładne siewki z listkami właściwymi. W heliotropowym wątku widać, że prace ruszyły już jakiś czas temu, więc swój też chyba możesz już wysiać. :wink: Lobelii nigdy nie siałam, ale zauważyłam, że z siewem nikt tu na forum raczej nie czeka, luty to chyba właściwy termin. :) Niestety więcej nie mogę Ci pomóc, ale zajrzyj do działu jednorocznych, tam na pewno każda z pozostałych roślin ma swój wątek i dowiesz się wszystkiego. ;:7
Awatar użytkownika
Marysiek
100p
100p

Post »

Dyshia dzięki za pomoc, chyba trzeba będzie wziąć się do pracy :wink: biegnę poszperać w innych działach
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Edytko, w zeszłym roku kupiłam mieszankę nasion bratków, stokrotek i petuni i wysiałam w lutym. Nasionek było śmiesznie mało, po kilka sztuk i z całej paczuszki wykiełkowało mi sześć. Nie wiem, czy to wina nasion, czy moja, ale siewki padały jedne po drugich i nic nie nadawało się do posadzenia. Teraz mam nasiona bratków pozbierane jesienią, wysiałam 28 stycznia i wzeszło nadspodziewanie dużo.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Wczoraj patrzyłam bez większego entuzjazmu przez okno na ponury ogród i zaskoczona dostrzegłam pierwsze zwiastuny wiosny. :tan Pod samym oknem rosną już całkiem spore tulipany. :wink:

Obrazek

Ucieszona zaczęłam się po chwili zastanawiać, jakie odmiany tu posadziłam i wychodzi na to, że podczas wykopywania cebul przeoczyłam ich całkiem sporo, a nie powinno być w tym miejscu już ani jednego. Co tam, będzie troszkę ciekawiej. :wink:

Dzisiaj zrobiłam pierwszą w tym roku rundkę rozpoznwczą po ogrodzie i znalazłam jeszcze m.in. takie ciekawostki:

Narcyzy:

Obrazek

Krokusy:

Obrazek

Krokusy w "piętrowym" nasadzeniu z tulipanami:

Obrazek

Powojnik "błękitny anioł" sadzony w listopadzie/grudniu:

Obrazek

Dobrze mi sie wydaje, że widać zdrowe, budzące się pąki?

Obrazek

Poczekam jeszcze kilka dni i przytnę go nad tymi pąkami.

Wiciokrzew Browna też chyba ma się dobrze.

Obrazek

Ani jednego z tych pnączy nie przycięłam po posadzeniu. Czy jeśli teraz to zrobię, to wypuszczą nowe pedy od podstawy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”