Cebulowe rosnące jesienią i zimą
- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cebule zaczynają rosnąć
Witam..... W sierpniu posadziłam różne cebule a następnie troszkę posypałam je kora abym wiedziała gdzie rosną. Teraz widze że wschodzą i liście są już około 5 cm wysokości. Co robić? Czy zmarzną i nie wyrosną na wiosne?
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- Donneczka
- 200p
Re: Cebule zaczynają rosnąć
Witam........mam tylko nadzieje że jakos przeżyją....
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Witaj Doneczko
Może za płytko posadziłaś ? Bo szachownice i narcyzy nawet powinno się w tym terminie sadzić, tulipany i hiacynty trochę później.
U mnie zawsze jesienią wychodziły iryski holenderskie i reticulata.Jak będzie mróz, przysyp je dodatkową warstwą kory czy torfu, powinno być ok.
Pozdrawiam.
Może za płytko posadziłaś ? Bo szachownice i narcyzy nawet powinno się w tym terminie sadzić, tulipany i hiacynty trochę później.
U mnie zawsze jesienią wychodziły iryski holenderskie i reticulata.Jak będzie mróz, przysyp je dodatkową warstwą kory czy torfu, powinno być ok.
Pozdrawiam.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
Jakoś nikt nie bierze pod uwagę warunków w jakich cebule sa zanim je kupimy- widział ktoś żeby mu sprzedawca dawał cebule otwierają komorę w której jest +5*C a w brew pozorom tak powinno być -każde opakowanie kwiatów cebulowych sadzonych jesienią powinno być przechowywane w takich warunkach - zresztą ich sprzedaż nie powinna zaczynać się jesienią tylko latem -w sierpniu - wtedy można b je kupić-odgrzybić,odrobaczyć i posadzić -na bank nie było by problemów 

- Donneczka
- 200p
Witam....Ja zawsze wszystkie cebule moczę w roztworze antygrzybowym i dopiero potem sadzę. Myśle, że posadzone zostały dobrze ale u nas takie anomalie pogodowe, że chyba same zgupiały:) i zaczęły rosnąć. Przykryje je grubszą warstwą kory i będę czekać na wiosnę.....
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
chodziło mi o to ze zanim je kupiłaś to pewnie w cieple leżały i po prostu z chwilą wsadzenia do gruntu dostały trochę chłodu i stwierdziły ze jest już wiosna
po jakimś czasie powinny sie zatrzymać tyle ze liście mogą być spore wtedy

- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Pojawiające sie kiełki i liście nie są czymś niezwykłym. Wiele roślin wytwarza owe liście aby zmagazynować dodatkowe substancje na wiosnę.
Bardzo często taki fakt zauważamy w przypadku szafirków i krokusów.
Dla potwierdzenia przesyłam zdjęcie szafirków

Bardzo często taki fakt zauważamy w przypadku szafirków i krokusów.
Dla potwierdzenia przesyłam zdjęcie szafirków

- Donneczka
- 200p
Były już u mnie pierwsze przymrozki ale nieokrywałam dodatkowo cebul....przecież znowu zapowiadają piekną pogodę....co bedzie to będzie czekamy do wiosny....
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: WIOSNA tuż, tuż.

U was to rzeczywiście wygląda jakby wiosna już szła.

Życie, Ty wariacie...
Re: WIOSNA tuż, tuż.
Pieknie
U nas kilka dni temu śnieg wszystko zasypał więc nawet nie wiem co z cebulami a doczekac się nie mogę tej wiosny

U nas kilka dni temu śnieg wszystko zasypał więc nawet nie wiem co z cebulami a doczekac się nie mogę tej wiosny

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola