Dana-zauroczona (moje storczyki)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na pewno nie są za duże - limit to 1,5 MB, Twoje mają duuuużo mniej (największe 41 KB).
Nie wiem w czym problem :( Może niewłaściwy format pliku?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Drugi to Miltonopsis pomarszczony listek to wynik złego podlewania,ale to zasługa tych ,którzy się nim do tej pory zajmowali, najprawdopodobniej za dużo wody,a kwiatek piękny,jak nie widać robactwa,to nic tylko się cieszyć,czasami takie pajęczynki są zasługą zwykłych "domowych"pajączków :lol:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Danusiu!!!
Widzę,że posiadasz storczyka o którym marzę.
Miltonopsis, bo o nim myślę śliczny.
Pozdrawiam Cię serdecznie , pewnie często będziemy się spotykać na forum. :P :P :P
Jagoda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ta Miltonia jest śliczna. moja niestety jest kapryśna - nie chce zakwitnąć.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Witaj Dana
Drugi to rzeczywiście miltoniopsis. Mówi się, że to "mimoza" wśród storczyków... Harmonijkowy wzrost liści jest tego dowodem... Trudno wyważyć tu właściwe podlewanie. Miltoniopsis nie wymaga takiego przesychania podłoża jak falenopsisy, ale przelania też nie znosi... bądź tu mądry człowieku :roll: Niezła szkoła cierpliwości :P
Poczytaj tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8928
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Witaj Dana w naszym gronie, cierpliwości i wszystko pójdzie jak z płatka :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
dana0520
50p
50p
Od: 2 mar 2008, o 17:15

Post »

Witam ponownie wszyskich. Przerwa spowodowana wyjazdem(weselicho), ale już jestem i będę z Wami.
Narine - bardzo dzięki za link już poczytałam i ręce mnie świeżbią, aby zajrzeć im w doniczkę ( niestety obie są nieprzeźroczyste).; ale słyszałam,że podczas kwitnienia nie powinno się przesadzać.
Halinko - i jak tu bć cierpliwą?? Czekać czy zaglądać do środka???

Niedługo przedstawię kolejne storczyki

Pozdrowionka Dana
dana0520
50p
50p

Post »

A oto c.d. mojej (na razie małej ) "kolekcji" :D
Bardzo proszę o ocenę korzeni i liścia Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Dana
Awatar użytkownika
Smofi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 mar 2008, o 20:05

Post »

Śliczne te falki ;:63 Wyglądają na zdrowe i zadowolone :lol: Korzonki wyglądają ok., kiedy są zielone, tzn mają wystarczającą wilgotność - nie trzeba podlewać. Naturalnym kolorem u falków jest srebrzysty - czas na podlewanie. Niepokojący - żółtawy - czas działać (zajrzeć i skontrolować pozostałe) Brązowy - katastrofa. Te kolory dotyczą falaenopsisów, u innych storczyków może być inaczej. Brąz jest tragiczny wewnątrz doniczki - korzenie powietrzne miewają przebarwienia brązowe - podlewanie kiepską wodą, przenawożenie, poparzenie słońcem.... Jeśli na wierzchu korzeń jest brązowy ale suchy i twardy do w zasadzie nie ma potrzeby panikować.
Plamki na listku? Były jak kupowałaś? Mam wrażenie (chociaż ślepak ze mnie) że powstały mechanicznie. Gdyby się pojawiły następne, to alarmuj, ktoś na pewno będzie wiedział co robić ;:147
Gratuluję kolekcji, phalaenopsisy to takie wdzięczne roślinki. Obawiam się jednak, że na falkach się nie skończy...... ;:77
dana0520
50p
50p

Post »

Hejka Smofi. Dzięki za ocenę i teraz będę wiedziała czego mogą potrzebować moje falki.
Plamki są na jednym liściu i to pod spodem, nie widziałam ich przy zakupie.
Pod lupa widać jak są one "wyszarpane". coś je zżera??? Mam nadzieję, że nie.

Oj tak, na pewno nie skonczy się na tych falkach. Nie mogę doczekać się wystawy w Gdańsku. Nigdy nie byłam na żadnej. Nie wiem tylko jakich cen mam się spodziewać, a że okazy będą i oczy nacieszą to oczywiste, ale czy duszę też????

Serdeczności Dana
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Dana, ale ten biały mnie urzekł, moje marzenie :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Narine - bardzo dzięki za link już poczytałam i ręce mnie świeżbią, aby zajrzeć im w doniczkę ( niestety obie są nieprzeźroczyste).; ale słyszałam,że podczas kwitnienia nie powinno się przesadzać.
Dana rzeczywiście podczas kwitnienia się nie przesadza- o ile storczyk nie wymaga natychmiastowego ratunku. Spróbuj jednak podejrzeć stan korzeni delikatnie wyjmując roślinkę z doniczki. Ja tego nie zrobiłam w odpowiednim czasie i oto efekt... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10520
dana0520
50p
50p

Post »

Narine - zaglądałam do doniczki i moja Miltonia w podłożu nie ma samej gąbki tylko drobną korę z drobno pokrojona gąbką. Na moje niedoświadczone oko korzonki nie wyglądają za dobrze choć nie ma takiej wilgoci jak u Ciebie. Jest raczej sucho,a podlany był w piątek.
Korzenie są koloru beżowo-brązowego ( jeżeli można tak określić kolor).
Jutro zajrzę jeszcze raz przy dziennym świetle. Powoli przygotowuję się z przesadzeniem do nowego podłoża. Muszę tylko poszukać coś na ten temat na forum.
Częściowo przygotowałam się. Zakupiłam specjale przeźroczyste doniczki, podłoże do storczyków i keramzyt.
Nie wiem tylko czy podłoże i keramzyt mogę użyć tak bezpośrednio z worka czy wskazane są jakieś zabiegi "oczyszczające" typu moczenie , płukanie itp.

Pozdrawiam Dana
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dana0520
50p
50p

Post »

Witam ponownie.
Dzisiaj przyniosłam z biura phalaenopsisa w dość kiepskim stanie. Według mnie nie był podlewany, ale proszę o ocenę. I co dalej z tym "fantem"; żal serce ściska jak patrzę na niego. Na pewno mu razem pomożemy. Zaczęłam od porządnego podlania ale co dalej???
Oto on: Obrazek
dana0520
50p
50p

Post »

Niestety nie udaje mi się przesłać wszystkich zdjęć na raz, zrobię to pojedynczo, sorki.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”