Fasolka szparagowa tyczna
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa tyczna
Z tego co wcześniej pisał forumowicz to raczej tak jest. Zapylają się i niestety nie ma na to rady. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No ale jak kupicie nowe nasiona w ogrodniczym to fasola urośnie taka jak trzeba
- BozenaX
- 200p
No raczej tak. Mutanty będą z nasion zapylonych roślin, czyli w latach następnych. Chyba dobrze myślę?
- BozenaX
- 200p
Ja kupuję nasiona co roku i w ubiegłym miałam włókna. To była BLAUHILDE, czyli taką kupiłam.
Blauhilde z włóknami ? Uprawiam tą fasole już kopę lat ale nie spotkałem się z włóknem .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja BLAUHILDE też była w zeszłym roku łykowata tylko bardzo młode straki nadawały sie do jedzenia
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- BozenaX
- 200p
Ja od zawsze ją uprawiam i po raz pierwszy mi się to zdarzyło. Nadmieniam że nasiona były kupione w oryginalnym opakowaniu nie zbierane we własnym zakresie. Nie pamiętam jakiej firmy były te nasiona. W tym roku kupiłam Legutko.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Blauhilde miałam dwa lata temu i w zeszłym roku - tylko młodziutkie straki były dobre - reszta łykowata... W tym roku muszę kupić jakąś inną...
Ps. Nasiona były z Plantico
Ps. Nasiona były z Plantico
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
U mnie też Blauhilde robiła się łykowata, w zeszłym roku posiałem żóltą Goldmarie, była smaczna i bez łyków.
Jeśli masz nasiona kwalifikowane uzyskujesz roślinę a potem owoc typowy dla odmiany a jeśli w twoim ogrodzie przekrzyżowała się z inną to potomstwo w następnym roku już jest bardzo różne.Ja zawsze kupuję nasiona i wtedy mam pewność że urośnie to co chcę,żeby urosło.
- amis
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 sty 2012, o 11:37
Ja od lat sadzę na ogrodzeniach fasolę Jaś i fasole karłowe szparagowe w warzywniaku .w tym roku też tak był.Łuskając Jasia wyłuskałam kilkanaście pięknych fioletowych w kropki dorodnych fasolek.ćzyżby się pozapylały jakoś ,żadnych z fioletowym nasieniem nie miałam.
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Jaśki są innego gatunku (fasola wielokwiatowa, phaseolus coccineus) niż "zwykłe", i tylko jakimś cudem mogą się krzyżować samoistnie.
pozdrawiam, Gunnar
- natalka
- 50p
- Od: 11 lip 2011, o 09:34
Ja już od 2 lat uprawiam odmiany firmy VILMORIN: Oxinel i Maxidor, miałam też Fructidor. Zawsze udają się świetnie, cienkie długie strąki, bez łyka. Naprawdę polecam
W tym roku kupiłam także fasolę na suche ziarno "Piękny Jaś" i z tego, co przed chwilą przeczytałam, wnioskuję że muszę chyba z niej zrezygnować, żeby nie mieć łykowatej szparagowej.

W tym roku kupiłam także fasolę na suche ziarno "Piękny Jaś" i z tego, co przed chwilą przeczytałam, wnioskuję że muszę chyba z niej zrezygnować, żeby nie mieć łykowatej szparagowej.

Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
natalka pisze:W tym roku kupiłam także fasolę na suche ziarno "Piękny Jaś" i z tego, co przed chwilą przeczytałam, wnioskuję że muszę chyba z niej zrezygnować, żeby nie mieć łykowatej szparagowej.![]()
http://florpak.pl/Serwis-dla-plantatorow-fasoli,29.htmlW wypadku uprawy różnych odmian fasoli tycznej odległość od zasiewów innych odmian fasoli nie powinna być mniejsza niż 100 m, dla fasoli karłowej odległość od zasiewów fasoli tycznej i karłowej innej grupy użytkowej (np. fasoli wielokwiatowej) również nie mniejsza niż 100 m, odległość od zasiewów fasoli karłowej innych odmian tej samej grupy użytkowej i roślin strączkowych innych gatunków 2 m.
Pozdrawiam