Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Na zachód od Wisły

Post »

u siebie przed blokiem widzę, że ktoś na drzewie zawiesił dużą butelkę plastikową i jest wsypany tam słonecznik i przylatują wróble, ale aż tak dobrze ich nie widzę by zrobić im zdjęcia :(
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ważne że ktoś zadbał o nie, już nieraz słyszałam, że jak się zacznie nie wolno przestać karmić gdyż ptak się przyzwyczaja do zimowej stołówki. Z naszego karmnika korzystają też sierpówki oraz kos.

Obrazek

Obrazek
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

ooo nawet nie wiedziałam, że nie powinno sie przestawać karmić... dobrze wiedzieć nawet na przyszłość :D
Jakież ona napierzone :tan zimno pewno im...bidulki
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jest tak źle w prawdzie za dnia było minus 10 (a bywało i więcej zwłaszcza nocą), ale gdyby rzeczywiście im było za zimo odleciały by do ciepłych krajów :)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Olu, sokoły też chcą jeść, ale jak zaatakuje jakiegoś małego ptaszka to jest mi trochę markotno.
Tej zimy się jeszcze u nas nie pojawił. Ale poprzedniej siadał na bramce i czekał nieopodal karników, no i nie raz się doczekał, częściej nie.
W tym roku mało śniegu, polują na gryzonie wychodzące na żer. Wczoraj w czasie spaceru moje "charty" spod śniegu wykopały nornicę żywą oczywiście.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O to teraz tylko czekać drapieżników (przysypało dzisiaj w nocy). Kobuz z poprzedniej strony bywał w ubiegłym roku kilka razy, w tym jeszcze go nie widziałam W zeszłym roku widziałam też myszołowa (jak znajdę zdjęcie to wstawię). Pieski zdolne :D Pamiętam jak po zimie w ubiegłym roku pozostały korytarze - na powierzchni - w trawniku i na rabatach zapewne były to właśnie nornice.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Musisz mieć Oleńko dobry widok na ptasią stołówkę. :lol:
Takie fajne Ci zdjęcia wychodzą. Moim sikorkom sypię słonecznik na okrągło i zawsze wszystko znika.
W takie mrozy nie za bardzo dziubią te kule z ziarnem, gdy obok mają czysty słonecznik.
Trudno mi je upolować aparatem, bo muszę kawałek dojść do karmnika, a wtedy one znikają.
Mogę je tylko obserwować zza firanki.
A teraz znowu wracają mrozy.
:wit
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajne zdjęcia ptaków. U mnie słoninę dla sikorek porwała wrona, razem ze sznurkiem.
Prymulka na parapecie bardzo ładna, hiacynt też.
Jak wysiewy, begonia już kiełkuje?
X_Ro-a

Post »

Nawet ptaki wyczują gdzie mieszkają dobrzy ludzie ;:108 ;:233 to prawda, jeśli zostaną przyzwyczajone do dokarmiania to uzależniają się od człowieka i należy pomagać im prawie do wiosny.Na naszą polanę ptaszki prawie nie zaglądają.Wokoło mają lasy a tam jadła nie brakuje,jeżyny,borówki,żurawina i wiele innych smakołyków.Jedyne co robimy to wywieszamy w lesie słoninkę dla sikorek.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu nie wiem jaki słonecznik serwujesz sikorkom, ale w kulach często jest słonecznik z łuskami, chwilę trwa zanim ją zdejmą. Jest tak jak piszesz - otóż ptasia stołówka znajduje się naprzeciwko okien :) tj. miejsca z którego ukradkiem robię zdjęcia. U nas najniższa temperatura minionej nocy wyniosła minus 24 stopnie, na szczęście sypnęło ostatnio śniegiem i rośliny mają izolację.

Małgosiu w tym roku (jak dotąd) raz jeden zniknęła słonina z dnia na dzień (zapewne za przyczyną srok - jak u Ciebie), ale od pewnego czasu nie ma srok (i słonina wisi). Zauważyłam że nie lubią się z sierpówkami i to chyba one przegoniły sroki, albo też sroki znalazły lepsze miejsce żerowania. Póki co, wysiałam kobeę białą, lobelię granatową z białym oczkiem, minę i wspomnianą przez Ciebie begonię wieczne kwitnącą - wysiałam ją jako pierwszą (25 stycznia, tj, 16 dni od wysiewu) i dzisiaj zauważyłam pierwsze wschody ;:138 . Pierwiosnek ma jeszcze pąki, choć kwitnie znacznie słabiej niż na początku (może go nawiozę :arrow: ), ale hiacynt już w zasadzie przekwitł.

Romeczko u nas to już właściwe tradycja - dokarmienie ptaków zimą, czasami jak spojrzę przez okno i zobaczę to ptasie zgromadzenie to myślę sobie, że jestem w raju.. Ptaki żyjące w lasach są na pewno bezpieczniejsze zimą niż te poza nim, w sumie to nie wiem dlaczego uciekają z lasów, może zwyczajnie jest ich za mało.. Słonina (niesolona ze skórą) to gratka dla sikorek, zapewne u Ciebie występuje więcej gatunków, u nas są tylko bogatki i mała rodzina modraszek.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lobelię wysiałam sobie w zeszłym roku, nawkurzałam się przy pikowaniu, chuchałam-dmuchałam, po czym wysadziłam sadzoneczki do ogrodu i ślimaki pożarły. Wszystkie! :;230
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lobelię tak jak begonię wiecznie kwitnąca wygodniej jest przesadzać kępkami, o tym że ślimaki lubią lobelię jeszcze nie wiedziałam, wydaje mi się, że chyba jest mało roślin których nie lubią..ale są pewne rzeczy których ślimak nie lubi, m.in. : żab i drobnych kamieni.

Oto wspomniany wcześniej przeze mnie myszołów i inne ptasie (ogrodowe) zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
X_Ro-a

Post »

Olu a tego myszołowa sama ustrzeliłaś :?: :shock: piękna fotka, zazdroszczę.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lukos, Romciu - dziękuję Wam, ale jak Wy możecie mi zazdrościć tych zdjęć? Po pierwsze wklejam je dla Was, a po drugie ja widuję te ptaki bardzo okazyjnie (rok temu), jeśli nie jedyny raz w życiu.. zrobiłam wtedy jeszcze jedno zdjęcie myszołowowi, który siedział na starej jabłoni (tyłem do okna), wahałam się czy zamieścić to zdjęcie gdyż ptak znajduje się na nim w dość osobliwej sytuacji..ale co tam.. :D :wink:

Obrazek
X_Ro-a

Post »

:;230 :;230 jakie trzeba mieć szczęście aby zrobić taką fotkę.Zazdroszczę Ci tych obiektów do fotografowania u mnie takich nie zobaczę a do tego mam aparat do d..y i jak już widzę np. dzięcioła na drzewie to i tak fotki nie zrobię :cry:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”