Mój wiejski ogród.
- irminka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój wiejski ogród.
Dziewczyny, pasjonujący ten wątek o narzędziach! Sekretarzyka nie mam, ale sekretną szufladę, a w niej zgrabny młotek i gwoździki, średnie i małe, a także naturalny sznurek i taśmę samoprzylepną... Uporządkowane rzeczy wokół mnie ograniczone są, niestety, wyłącznie do narzędzi ogrodniczych i książek. Cała reszta żyje własnym życiem.
Francesco, bardzo się cieszę, że podoba Ci się ogród. Daleko mu do doskonałości i najczęściej pokazuję te fragmenty, które są zadbane,wystrzyżony trawnik, a przecież ogromne chaszcze są jeszcze po bokach. Tak naprawdę nie chciałabym jednak nigdy osiągnąć perfekcji, bo to byłby chyba... największy kicz ogrodowy, jak sądzisz? Zapraszam wiosną, także myślę już o wspaniałych, bujnych zielonościach naszych ogrodów!
Francesco, bardzo się cieszę, że podoba Ci się ogród. Daleko mu do doskonałości i najczęściej pokazuję te fragmenty, które są zadbane,wystrzyżony trawnik, a przecież ogromne chaszcze są jeszcze po bokach. Tak naprawdę nie chciałabym jednak nigdy osiągnąć perfekcji, bo to byłby chyba... największy kicz ogrodowy, jak sądzisz? Zapraszam wiosną, także myślę już o wspaniałych, bujnych zielonościach naszych ogrodów!
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Irminko mam już caluteńką torebkę nasionek tytoniu prosto ze sklepu-musiałam kupić bo nie wiem czy mi się jakiś rozsiał
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i dobrze, że chaszczy nie pokazujesz, chaszcze to ja mam własne bujne i z dalszą ich uprawą pewnie sobie poradzę
, a tu szukam inspiracji na części bardziej zagospodarowane
Czekam z niecierpliwością na Twoje pierwsze wiosenne zdjęcia 

- irminka
Biały Irys, którego nazwę obiecałam znaleźć. Kupiłam na targach dwa irysy syberyjskie, pakowane w woreczki, z nalepionymi zdjęciami. Według etykietek były to Bridel Jig (na zdjęciu białozielonkawy) i Moon Silk (na zdjęciu białożółtawy). Kiedy zakwitły, okazały się identyczne, pyszna biel lodowa i piękny kształt kwiatu. W internecie Bridel Jig jest żółtawy, Moon Silk też niepodobny, tak że wyniki śledztwa są marne. Niezły bałagan, niewiele wiem. Moje zdjęcie nie oddaje oczywiście urody tego irysa syberyjskiego. Jestem nim zachwycona

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety opisy sobie a rośliny sobie
.
Czuję, że będę miała dobrą zabawę z rozpoznawaniem zamówionych irysów (22) i ubiegłorocznych (7)
Nie spotkałam dotąd w sprzedaży nasion tytoniu niskiego, ale znalazłam tutaj przykład, że jest taki i Dala pisała u siebie, że kupiła tę odmianę.
Widziałam piękną rabatę z tytoniem o drobnych białych kwiatach w roli głównej a towarzyszyła mu rudbekia, sierpniową rabatę
.
Mój wielkokwiatowy rozsiewa się sam w ogrodzie, ale kwitnie trochę później, zebrałam nasiona tylko z białego,
sprawdzę latem, czy udało mi się wyselekcjonować białe kwiaty.

Czuję, że będę miała dobrą zabawę z rozpoznawaniem zamówionych irysów (22) i ubiegłorocznych (7)

Nie spotkałam dotąd w sprzedaży nasion tytoniu niskiego, ale znalazłam tutaj przykład, że jest taki i Dala pisała u siebie, że kupiła tę odmianę.
Widziałam piękną rabatę z tytoniem o drobnych białych kwiatach w roli głównej a towarzyszyła mu rudbekia, sierpniową rabatę

Mój wielkokwiatowy rozsiewa się sam w ogrodzie, ale kwitnie trochę później, zebrałam nasiona tylko z białego,
sprawdzę latem, czy udało mi się wyselekcjonować białe kwiaty.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- irminka
Elu, ja chyba napisałam o niskich tytoniach, myślałam właśnie o zakupie Dali, ale post mi uciekł i napisałam drugi, o innej treści. Już nauczyłam się zauważać siewki tytoniu wśród innych roślin. Nigdy ich jednak nie uszczykiwałam dla rozkrzewienia, a dzisiaj wyczytałam o tym. Elu, nazwami irysów nie kłopocz się, jedynie wizualizuj przyszłe rabaty pięknych, zdrowych i zachwycających irysów
Marzenko, może kupiłaś właśnie niski tytoń ?
Pat, chaszcze dla kreatywnych też mogą być inspiracją

Marzenko, może kupiłaś właśnie niski tytoń ?
Pat, chaszcze dla kreatywnych też mogą być inspiracją

-
- 1000p
Irminko masz gust...bardzo lubie obserwować ludzi w parku-to jaką przyjemność daje im korzystanie z uroków zieleńca
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Oczywiście, niedawno pisałam na wątku Justyny-Klarysy, że wymuskane ogrody są moim zdaniem jak plastikowe ;).irminka pisze:Tak naprawdę nie chciałabym jednak nigdy osiągnąć perfekcji, bo to byłby chyba... największy kicz ogrodowy, jak sądzisz?
Piękny masz ten tytoń, jakie okazałe egzemplarze

Zamówiłam białego irysa syberyjskiego o nazwie Harpswell Happiness, może porównaj zdjęcia tej odmiany z Twoimi

- irminka
Francesco, tytoń jest bardzo łatwy w uprawie, a mnie zawsze zaskakuje nagłym przyspieszeniem wzrostu. Długo jest niewielki, a później niespodziewanie są wielkie krzaki, które potrzebują miejsca dla siebie, ale też zdobią rabaty do końca. Można go przesadzać bez kłopotów, to informacja dla niezdecydowanych
Polecam obok szałwii trójbarwnej, oba kwiatki łatwe i ładne. Bardzo jestem ciekawa irysa, sprawdzam...Happiness

- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Trójbarwna to powabna? Bo jak tak to i ją mam w torebeczceirminka pisze:Polecam obok szałwii trójbarwnej, oba kwiatki łatwe i ładne

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może dodam informacje o zapachu tytoniu, to nie jest tak, że przysuniesz nos i powąchasz,
o nie, zapach tytoniu sam snuje się, jakimiś niewidocznymi smużkami, po wieczornym ogrodzie
.
o nie, zapach tytoniu sam snuje się, jakimiś niewidocznymi smużkami, po wieczornym ogrodzie

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
- 1000p
Irminko mój tytoń będzie normalnych rozmiarów