Ogródek Robaczka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka

Post »

Witaj piękien jest u Ciebie tyle kolorowych roślin,ładne dodatki szczególnie podpory, latarenki ,będę zaglądać ,pozdrawiam i zapraszam do mojego skromnego ogrodu .
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52

Post »

Robaczku,ale u Ciebie kolorowo ;:138 ;:138 .Dech zapiera jak się spaceruje po pięknych rabatach.Masz racje założę swój wątek i będę prosić o pomoc w urządzeniu ogrodu : ;:108 ,szczególnie części różanej :wit
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

:wit Wpadłam z rewizyta i oniemiałam :shock: Masz cudowny ogród !!!
Kute elementy cudownie uzupełniają nasadzenia ,które pokazujesz na pieknych zdjęciach ;:108 będę zagladala i mozesz pochwalić M za takie serducho ;:167 Piekne wyznanie :tan
Milego wieczoru ;:196
marzenia się spełniają! Dana
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Budleja śliczna.
Ja w zeszłym roku kupiłem odmianę 'White Profusion'.
Pięknie kwitła, ale stada motyli nie zwabiała :roll:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Miłych Gości!
Olusia,
Budleja faktycznie się porządnie rozrasta i to w błyskawicznym tempie! Moja pierwsza budleja, widoczna na zdjęciu powyżej, pierwotnie rosła przy tarasie, ale jak się okazało, szybko zabrakło dla niej tam miejsca. W ubiegłym roku, latem przeprowadziłam ryzykowną operację przesadzania 2-letniego krzewu w inne miejsce. Bryła korzeniowa była ogroooooomna. Długo odżywała po przesadzeniu, ale udało się. Ten egzemplarz koło robinii to właśnie ona, kilka tygodni po przesadzeniu. Zaskoczyła mnie łatwością adaptacji po takiej przeprowadzce w środku lata :shock:
Ewciu,
Podziwiałam Twoje drewniane pergole (i ten winobluszcz :shock: ), drewno ładnie komponuje się z roślinami w Twoim ogrodzie. Ja zdecydowałam się na ozdoby kute, ażurowe żeby nadać przestrzeni lekkości, dysponuję mniejszą powierzchnią niż u Ciebie. Cieszę się, że Ci się podoba ;:196
Cześć Róża :wit
Dziękuję, że zajrzałaś do mnie :-) Ja też już obejrzałam Twój zakątek i bardzo mi się podobają zwłaszcza jego wiosenne odsłony - już niedługo znowu będzie pięknie i kolorowo!
Ewciu (pipio),
Dziękuję! Wpadaj jak najcześciej, na fotki, plotki i co zechcesz, a jak już założysz wątek to wpadnę z rewizytą :wit
Danusiu,
Bardzo mi miło, że zechciałaś mnie odwiedzić i jeszcze nie szczędzisz komplementów dla mojego ogrodu, dziękuję ;:180 Mamy do dyspozycji podobne powierzchnie, z tego co pisałaś (ok.600-700 m zieleni), a ja nie mogę wyjść z podziwu jak umiejętnie zaplanowałaś każdy fragment ogrodu, jesteś niesamowita :shock: U mnie jeszcze sporo do zrobienia, przede wszystkim na...trawniku. Nie wiem czy widziałaś plany, będę zmniejszać obszary do koszenia, zgodnie z proroczymi słowami Dawida na początku wątku.. :;230
Dawidzie,
Ja też mam jedną białą budleje, motylki ja lubią choć miej niż fioletowe ( :?: ), to zapewne kwestia intensywności zapachu, który je przyciąga i jakości nektaru. Myślę, że to niezależne od naszej uprawy i warunków.
Skoro mowa o niej..kilka wspomnień z lata. Tym razem w odcieniach bieli

Budleja Dawida

Obrazek

Datura
Obrazek Obrazek Obrazek

Kumkwat
Obrazek

Hiacynt

Obrazek

Konwalia majowa
Obrazek

Tulipan 'Agrass White'

Obrazek

Dzwonki

Obrazek

Jaśmin

Obrazek

Sasanki
Obrazek

Lepnica nadmorska

Obrazek

Czosnek Ivory Queen i Neapoliatański

Obrazek

krokusiki

Obrazek

Magnolia 'Stellata'

Obrazek
Obrazek Obrazek

I zagadka na koniec...jaka to roślinka?
Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
X_Ro-a

Post »

Witam Cię Kasiu! w Twoim cudownym ogrodzie.W bardzo interesujący sposób przedstawiłaś nam swoje królestwo.Oprócz roślin szczególnie zainteresowała mnie metaloplatyka.Jeśli można ja również poproszę o namiary na te lampki.Masz bardzo ciekawe plany co do dalszych aranżacji, życzę powodzenia :wit
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Pewnie ismena :shock:
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ta roślinka to ismena :wink:

A ta oznaczona jako jaśmin to psianka :wink:
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Też mam ismene,jest zjawiskowa :wink:
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzien dobry!
Dziękuje za podpowiedzi - miałam takie podejrzenia, ale ze to zdjęcie z egzotycznego, miejsca wydawało mi sie niemożliwe żeby to była roślinka, swobodnie rosnąca w naszych warunkach. Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia! Cudownie, podziwiam ją w Waszych ogrodach i w tym roku będę mieć ja u siebie ;:138 W naturalnych warunkach rośnie w ogromnych kępach, czy u Was też osiąga takie rozmiary?

Dawidzie,
Dziękuje za korektę, sprawdziłam. Faktycznie to psianka jasminowa. Kupowałam ją w Berlinie i z niemieckiej nazwy w głowie utknął mi tylko 'jasmine'.. Stad mój błąd. Masz może ten kwiatuszek? Fanastycznie sie rozrósł i kwitł całe lato,ale potem zgubił wszystkie liście.. Mocno go przycięłam i teraz powoli puszcza, ale marnie wyglada... Może powinnam jeszcze mocniej przyciąć...?
*moje wątki*
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dzisiaj u mnie od rana pada śnieg, więc postanowiłam poszukać w waszych ogrodach trochę koloru...a tu niespodzianka :shock:
Wszyscy pokazują swoje białe kolekcje :lol: Całe szczęście, że jest to mój ulubiony kolor kwiatów, więc mam ogromną przyjemność z ich oglądania, a i możliwość podejrzenia, co mi jeszcze brakuje ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję za taki pokaz bialych piekności ;:180 Uwielbiam białe kwiaty sa takie ,takie ....niewinne ;:108
Moja działka cała ma 780 metrów na niej stoi dom ,który zajmuje ok 250m2 do tego chodniki,placyk i podjazd i zostaje mi bardzo malutko :( Masz znacznie większe pole do popisu.
Zobaczyłam Twoje plany bardzo mi się podoba :heja pomysl z krętą scieżką ,powstanie taki tajemniczy ogród ...nigdy nie wiesz co jest za zakrętem ;:108
Pieknie ,ale serce no WOW!!!
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu,
Tym wiekszy mój podziw dla Twojej kompleksowej koncepcji ogrodu - wydaje się być dziełem skończonym, kompletnym.. wiem, wiem...wciąż masz nowe pomysły i będę Ci kibicować w ich realizacji ;:63 Przy wszystkich pięknych zakątkach, ogród nie sprawia wrażenia "ciasnego" ....nie ma w nim cienia "przesady", jeśli wiesz o czym mówię. Jak Ty to robisz? Masz dosyć duże oczko i mosteczek ( :shock: ), tyle ścieżek, iglaczków, odmian krzewów, kwiatów, rabatek...a wszystko idealnie się komponuje. Wow. Ehh....gdybym miała Twoje wyczucie przestrzeni.. Ja wychodzę z założenia, że ogródek mam malutki..więc bez względu na moje upodobania wiem, że na wiele rzeczy nie mogę sobie w nim pozwolić, bo szybko okazałoby się "pstrokaty" a jednocześnie..nijaki. Oglądając ogrody niektórych Forumek szybko doszłam do wniosku, że nazywanie go "ogrodem" to nieuzasadniona megalomania. Mała działeczka, rabaty wokoło, którym staram się tylko nadać jakiegoś kształtu i smaku dodatkami..ale to wszystko. Pomysł ścieżki jakoś mnie dopinguje do zmian...ale wciąż cięzko mi "wyczuć" potencjał tej przestrzeni.Nie wiem czy wyrażam się jasno..sama się do końca nie rozumiem ;:14
Może naszkicuję mój ogród na projekcie, wrzucę na FO i cos podpowiesz..? Wszyscy podpowiecie...?
Parafrazując klasyka..."POMOŻECIE"..?

Iwonko,
U mnie też dzisiaj pada śnieg, drugi raz tej zimy..i mam wrażenie, że o 3 tyg za poźno!! Myślę, że jeśli przemarzły roślinki, to przez brak śniegu właśnie.. Eh..ta pogoda.
A teraz, zgodnie z życzeniem, trochę kolorków na poprawę nastroju :-)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Kolorowo :D Nareszcie, białego trochę mam już dosyć. Moje ulubione kolory w ogrodzie to różowy i niebieski (oraz biały :wink: ), choć wszystkie inne także występują.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu :wit
Szkicuj :uszy ...a my jak damy rade to podpowiemy ;:108
Masz cudowne rośliny ...czy znasz może 'imię' tego powojnika dzwonkowatego...fioletowego z białymi obwódkami ;:167 No zakochalam sie 8-)
Ale Ty mi slodzisz :oops: Ja bardzo lubie przestrzeń ,a że nie miałam jej zbyt dużo starałm sie tak to zaaranżowac żeby sie nie 'dusić' we własnym ogrodzie ,albo lepiej ogródku :wink: Moim zdaniem wydaje sie przestrzenny Dzięki szerokim scieżkom i żwirowym rabatom ,rozdzielają go na kwatery a kamien optycznie rozjaśnia i sprawia wrażenie przestronnosci .Duża rolę graja też trawniki nie chcę juz ich zmiejszać ,bo wszystko się zleje w jedną całość ;:108 Kute elementy nadaja lekkości a cegła ociepla całokszatłt i łagodzi rysy... to oczywiście moje zdanie juz się nie mądrzę ,bo sie nie znam ,ale tak to widzę :lol:
Pozdrawiam i czekam na szkic ;:196
Ten parawan na tarasie jest zachwycający ...robiony na wymiar czy to gotowy produkt?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”