Hiacynt - wszystko o uprawie

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
-piegowata-
100p
100p
Od: 5 paź 2011, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hiacynt

Post »

jesienią posadziłam na próbę dwie cebule do gruntu, a dwie pozostałe zostały w domu... a tak dokładniej to w piwnicy..
dzisiaj mój mąż przyniósł wszystkie osłonki, a wraz z nimi te cebulki i okazuje sie że oba wykiełkowały- jeden na centymetr, drugi na dwa.. oba mają maluteńkie korzonki.
poradźcie co z nimi zrobić? posadzić teraz w domu?

tych za złotówkę to chyba nie warto kupić bo one mają obcięte również liście:( zostały końcówki liści długości około3-4cm. to pewnie za mało, aby zgromadzić potrzebne do wytworzenia kwiatka składniki..
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć :)
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
sylwekw

Post »

No przecież nie masz innego wyboru. Te co mają korzonki i na dodatek wykiełkowały wsadzaj do doniczek w domu. Zapach będzie piękny gdy już zakwitną :-)
-piegowata-
100p
100p

Post »

no tak.. zasadzę, ale mam je wynieść do ciemnej piwnicy czy tylko przykryć do momentu wytworzenia kwiatka?
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć :)
sylwekw

Post »

A dlaczego przykrywać. Ja miałem na myśli wsadzenie do doniczek i postawienie w domu w normalnych warunkach do rośnięcia. Na Dzień Kobiet albo wcześniej będziesz miała swoje własne hiacynty pachnące ślicznie w mieszkaniu. Nie mówię, że tak musisz zrobić i że to jest jedyne rozwiązanie ale ja bym tak zrobił. W ubiegłym roku miałem w mieszkaniu dwa koszyki i wtedy gdy te w ogrodzie zaledwie kiełki puściły mieszkanie było przepełnione, czasami nawet nadmiernie, piękną wonią hiacyntów.
-piegowata-
100p
100p

Post »

dzięki sylwekw:)

a ile masz wszystkich hiacyntów?
sylwekw

Post »

W tej chwili dokładnie nie wiem - ich akurat nie liczyłem, ale sądzę, że około 30-40 sztuk.
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Jesienią zasadziłam do doniczek kilka cebul hiacyntów:dwie duże kupione w sklepie ogrodniczym i kilka malutkich cebulek przybyszowych, które ocalały po moich ostatnich hiacyntach (średnica jednej około 1cm). Do tej pory stały w ciemnej, chłodnej spiżarni a kilka dni temu przyniosłam je do domu i trzymam w szafce. Teraz pytanie, czy mam je już wyjąć z zaciemnienia czy jeszcze przetrzymać. Pierwszy raz uprawiam w ten sposób hiacynty.
pozdrawiam
agnieszka
-piegowata-
100p
100p

Post »

jestem w szoku jak hiacynty szybko rosną:)
kilka dni temu kupiłam hiacynty- wtedy kwiatki były schowane pod liściami tak, że nawet kolor kwiatka nie był widoczny
dzisiaj kwiatki wystają ponad liściami - jedne będą fioletowe, drugie białe:)
jeszcze pączki się nie rozwinęły ale w tym tempie to pewnie jutro/pojutrze będą już rozwinięte
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

AsiaG masz wiosnę już w domu ;:3
Awatar użytkownika
AsiaG
200p
200p
Od: 27 cze 2009, o 21:47
Kontakt:

Post »

oj mam i przymierzam się teraz do zakupu tulipanów i żonkili,zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję,że tak samo jak z hiacyntami ;:138
-piegowata-
100p
100p

Post »

mam mały problem..
kupilam hiacynty i zakwitły przepięknie:) ale dość szybko zmarniały.. i każda cebula "wypuściła" drugi kwiat... o co chodzi?
z każdej cebuli rosną po dwa pąki kwiatowe?
czy marnieją- jakby lekko wysychają, bo mają za mało wody? podlewam odrobinkę codziennie wieczorem, ziemia jest już suchutka
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Post »

Witam :wit a u mnie już po kwitnieniu :cry: nie obciąłem łodygi z uschniętymi kwiatami są nasiona ;:223
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

piegowata, teraz są chyba takie odmiany, ze mają po dwa pędy. Ja tez miałam takie hiacynty z dwoma pędami kwiatowymi, choć nie wszystkie. Co do cebul, to jeśli chcesz je np posadzić gdzieś w gruncie, to przynajmniej przez trzy miesiące musisz normalnie podlewać i zasilać cebule z liśćmi, dopóki liście nie zżółkną i nie zaschną. Potem należy je wykopać i przechować do jesieni.
(normalnie czuję, ze mam de javu z tymi hiacyntami, wciąż piszę to samo. :;230 )
-piegowata-
100p
100p

Post »

ja to rozumiem...
ale nie wiem co zrobić, bo pierwszy pęd usechł, a drugi dopiero rośnie
mam pierwszy obciąć? czy oba zostawić?
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Pierwszy, który przekwitł, obetnij. ;:108
ODPOWIEDZ