AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.4; Jesienno - zimowy czas.
Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.4; Jesienno - zimowy czas.
Witaj Agatkojeśli mogę dołączyć do forum dyskusyjnego na temat zasłonięcia tego kawałka od strony drogi osiedlowej to ja bym proponowała cisy bo te akuratnie można formować do woli.Bo tak szczerze radzę "szmaragdy" wewnątrz często brązowieją natomiast cisy są bardzo żywotne i im więcej je się tnie tym lepiej się zagęszczają. Mam na działce bardzo stare i tnę je mocno aby nie wchodziły na teren sąsiada i to zdaje egzamin. Są cisy widziałam z żółtymi końcówkami b.ładne może to by też było ciekawe. Ja jesienią urwałam u znajomej kilkanaście szczepek i będę nasadzać w rzędzie ,zobaczę co z tego wyjdzie.U Mnie zima i na razie mam odpoczynek od myślenia co na działce. 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja akurat jestem przeciw ognikom. Bardzo długo na wiosnę wyglądają jak przemarznięte, zupełnie suche i paskudne. Co roku mam je zamiar wtedy wyrzucać. I do piero po długim czasie, gdy ogród jest już cały zielony, zaczynają wypuszczać listki. Poza tym są strasznie kłujące. Jedynie jesienią, gdy mają koraliki, wyglądają pięknie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Wandziu, u nas ogniki przemarzają, lae u Agi nie , mimo to zgadzam się z Tobą, ognik , w sprzyjających warunkach zajmie jej cały ogród. Miałam ognika w ogrodzie pod blokiem, wiadomo, blokowisko jest ciepłe, po 10 latach zajął 5 metrów kwadratowych, nie do wykarczowania, odrosty korzeniowe , koszmar, sąsiad z mieszkania obok nas do dziś wyklina , choć tam już nie mieszkamy.
Aga, ja proponuję ostrokrzew, pięknie się formuje, jest zimozielony i doskonale pasuje do różnych stroików. Co Ty na to?

Aga, ja proponuję ostrokrzew, pięknie się formuje, jest zimozielony i doskonale pasuje do różnych stroików. Co Ty na to?
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
U mnie ogniki nie zrzucaja lisci w zimie, to u Agi tym bardziej nie beda. Do tego zolte ogniki mozna formowac w plaskie zywoploty, bo rosna na zasadzie hmmm "rybiego szkieletu" ... fakt czerwone sa ladniejsze ale bardziej kulkowato rosnal... no i zolte rosnal szybciej, czerwonym potrzeba czasu.
Cisy to świetny pomysł, ale dla strasznie cierpliwych ludzi. Kurcze, ja jednego posadziłam ponad 4 lata temu i mam wrażenie, że ani drgnął. Marzy mi się złota odmiana cisa, ale na kupno dużego egzemplarza mnie nie stać, a jak małego wsadzę to pewno ze 20 lat bym musiała czekać aż urośnie.
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Witajcie kochani

Chcę wam podziękować za wszystkie podpowiedzi

Iza, Jule, Iga, Wandzia, Maria, Magda, Majka, Ania DS, ELleBelle, Paula - dziewczyny, pozwólcie że odpiszę tak ogólnie

Niestety z jedną sprawą się pospieszyłam - zanim przeczytałam wasze wpisy, kupiłam jednego szmaragda...

Dalej się zastanawiam co i jak tam posadzić....
Cisy są bardzo ładne, ale faktycznie długo rosną, a duży okaz sporo tutaj kosztuje, więc teoretycznie odpada, chyba że wpadnie mi w ręce jakiś przeceniony okaz. Ogniki widywałam w różnych tutejszych ogrodach, nawet całkiem olbrzymie okazy, ale chciałabym żeby i w zimie coś nas tam troche zasłaniało... Może faktycznie ostrokrzew

Ciężko mi się jakoś "pozbierać" i coś sensownego wymyślić.
Udało mi się tydzień temu wysiać heliotropa, i posadzić zakupione bulwy begonii. Begonie z zeszłego roku posadzę dopiero w tym tygodniu. Może jutro mi się uda.
No a w ogrodzie w końcu pierwsze u mnie poważne oznaki zbliżającej się wiosny !

- AgaNet
NO nie.... i jeszcze na "zabie" wyskoczyło mi info że trzeba upgrade zrobić
czyli czytaj: płacić. Długo to tutaj działało bez żadnych limitów na zdjęcia.

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Aga bo żaba podobno wszystkim każe płacić i stare zdjęcia wyrzuca. Jest gdzieś wątek o tym, poszukaj w ogłoszeniach.
Śliczna wiosna u Ciebie a u nas śnieżyce że świata nie widać.
- AgaNet
WIdziałam właśnie i czytam ten wątek...edulkot pisze:Aga bo żaba podobno wszystkim każe płacić i stare zdjęcia wyrzuca. Jest gdzieś wątek o tym, poszukaj w ogłoszeniach.
NIestety przyjdzie taki moment, że juz wszędzie trzeba bedzie płacić za przechowywanie danych na serwerach zewnętrznych

-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O mamciu krokusy
Tego mi trzeba do szczęścia i słonka ,a u nas zakopciło ze nic nie widac gdzie nie spojrzysz biało
Dziekuje Aguś za takie optymistyczne fotki

Dziekuje Aguś za takie optymistyczne fotki

marzenia się spełniają! Dana
- AgaNet
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Ostatnie zdjęcie bardzo cieplutkie , nie to co u mnie za oknem 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś prześliczne wiosenne zwiastuny....u nas tylko marzenia o takich widokach....a za oknem śnieżyca......
- AgaNet
Olu - przed chwilą rozmawiałam z rodzicami - walczą z odśnieżaniem ... a u mnie dziś ciepło było bo +7, tyle ze dość mocno wiało.
Agness - wiesz jak to jest - u mnie pierwsze się pojawiają wiosenne kwiaty, ale potem jak w PL słonko porządnie przygrzeje, to Szkocja zostaje daleko w tyle
Baran - witaj
Skąd klikasz ?
No i czy pokażesz swój ogród ???
Agness - wiesz jak to jest - u mnie pierwsze się pojawiają wiosenne kwiaty, ale potem jak w PL słonko porządnie przygrzeje, to Szkocja zostaje daleko w tyle

Baran - witaj

Skąd klikasz ?
No i czy pokażesz swój ogród ???
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Aga, pozdrowienia z zasypanej Polski.
Posadź szmaragda, jak urośnie podetniesz od dołu.