Małe co-nieco Mirki
Małe co-nieco Mirki
Troszkę to trwało, ale postanowiłam i ja założyć wątek ze swoimi przepisami. Może ktoś skorzysta tak jak ja korzystam z wielu przepisów znalezionych na tym forum...
Na początek wrzucę sałatkę, która zrobiła furorę wczorajszego wieczoru:
1. SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM
- 3 puszki tuńczyka - dałam jedną w oleju i 2 w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 6 ugotowanych jajek
- 10 łyżek majonezu
- 20 dag sera żółtego
- 1 cebula
- sól, pieprz.
Ugotowane jajka zetrzeć osobno białka na grubych oczkach a żółtka na małych oczkach. Set także zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę drobno pokroić i przyprawić odrobiną wegety, zostawić na kilka minut aby "przeszła". Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalewy.
W szklanej salaterce układać warstwami:
1 - starte białka
2 - połowa tuńczyka
3 - cebula
4 - majonez
5 - ser żółty
6 - reszta tuńczyka
7 - kukurydza
8 - majonez
9 - starte żółtka.
Każdą warstwę majonezu posolić i popieprzyć do smaku. Schłodzić przed podaniem.
Na 18-tkę córki robiłam między innymi taką zapiekankę:
2. ZAPIEKANKA Z TORTELINI I BROKUŁÓW
- 40 dag fileta z kurczaka
- brokuły
- 2 paczki tortellini (1 paczka z grzybami, 2 z szynką)
- cebula
- przyprawy np. gyros lub do kurczaka
- olej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- mleko
Opłukany filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i obsmażamy na oleju. Tortellini gotujemy wg przepisu. Brokuły wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy warstwami - tortellini-kurczak- brokuły-tortellini. Przyrządzamy sos beszamelowy. W naczyniu roztapiamy masło, mieszamy z mąką i zalewamy mlekiem do uzyskania sosu o konsystencji śmietany. Sosem zalewamy tortellini i wkładamy do piekarnika naokoło 25 minut. Pod koniec posypujemy serem.
3. SAŁATKA Z KURCZAKA Z MAKARONEM.
60 dag piersi z kurczaka
2 łyżki oleju,
sól, pieprz,
40 dag makaronu,
40 dag porów,
1 puszka kukurydzy ( 425g),
1 puszka ananasa (850g),
15 dag jogurtu naturalnego,
15 dag majonezu sałatkowego,
pieprz cayenne,
5 łyżek octu winnego,
kolorowy pieprz do posypania, zioła do przybrania.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć sodą, pieprzem. Rozgrzej olej, smażyć mięso 15 min. na średnim ogniu. Często odwracać, zdjąć, ostudzić. W rondlu zagotować osoloną wodą, włożyć makaron, gotować 10 min. na średnim ogniu. Pory oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki, wrzucić do makaronu na 2 minuty przed końcem gotowania. Całość odcedzić, dobrze osączyć na sitku.
Kukurydzę osączyć. Ananasa pokroić w kawałki, połowę owoców zmiksować z sokiem ananasowym, dodać jogurt, majonez, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem cayenne, octem. Kurczaka pokroić w paski-plasterki. Wszystko wymieszać, polać sosem, przykryć, odstawić w chłodne miejsce. Ponownie przyprawić. Przed podaniem posypać kolorowym pieprzem i ziołami.
4. SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO
? kg pieczarek,
1 paczka makaronu ryżowego,
8 jajek,
4-5 cebul ( dużych),
2-3 łyżki MAGGI,
? słoiczka majonezu,
sól, pieprz.
Pieczarki pokroić w grubą kostkę, lekko podsmażyć z cebulką.
Makaron ugotować, tak samo jajka, pokroić je w grubą kostkę.
Kiedy wszystko ostygnie połączyć ze sobą, przyprawić.
Na początek wrzucę sałatkę, która zrobiła furorę wczorajszego wieczoru:
1. SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM
- 3 puszki tuńczyka - dałam jedną w oleju i 2 w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 6 ugotowanych jajek
- 10 łyżek majonezu
- 20 dag sera żółtego
- 1 cebula
- sól, pieprz.
Ugotowane jajka zetrzeć osobno białka na grubych oczkach a żółtka na małych oczkach. Set także zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę drobno pokroić i przyprawić odrobiną wegety, zostawić na kilka minut aby "przeszła". Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalewy.
W szklanej salaterce układać warstwami:
1 - starte białka
2 - połowa tuńczyka
3 - cebula
4 - majonez
5 - ser żółty
6 - reszta tuńczyka
7 - kukurydza
8 - majonez
9 - starte żółtka.
Każdą warstwę majonezu posolić i popieprzyć do smaku. Schłodzić przed podaniem.
Na 18-tkę córki robiłam między innymi taką zapiekankę:
2. ZAPIEKANKA Z TORTELINI I BROKUŁÓW
- 40 dag fileta z kurczaka
- brokuły
- 2 paczki tortellini (1 paczka z grzybami, 2 z szynką)
- cebula
- przyprawy np. gyros lub do kurczaka
- olej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- mleko
Opłukany filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i obsmażamy na oleju. Tortellini gotujemy wg przepisu. Brokuły wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy warstwami - tortellini-kurczak- brokuły-tortellini. Przyrządzamy sos beszamelowy. W naczyniu roztapiamy masło, mieszamy z mąką i zalewamy mlekiem do uzyskania sosu o konsystencji śmietany. Sosem zalewamy tortellini i wkładamy do piekarnika naokoło 25 minut. Pod koniec posypujemy serem.
3. SAŁATKA Z KURCZAKA Z MAKARONEM.
60 dag piersi z kurczaka
2 łyżki oleju,
sól, pieprz,
40 dag makaronu,
40 dag porów,
1 puszka kukurydzy ( 425g),
1 puszka ananasa (850g),
15 dag jogurtu naturalnego,
15 dag majonezu sałatkowego,
pieprz cayenne,
5 łyżek octu winnego,
kolorowy pieprz do posypania, zioła do przybrania.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć sodą, pieprzem. Rozgrzej olej, smażyć mięso 15 min. na średnim ogniu. Często odwracać, zdjąć, ostudzić. W rondlu zagotować osoloną wodą, włożyć makaron, gotować 10 min. na średnim ogniu. Pory oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki, wrzucić do makaronu na 2 minuty przed końcem gotowania. Całość odcedzić, dobrze osączyć na sitku.
Kukurydzę osączyć. Ananasa pokroić w kawałki, połowę owoców zmiksować z sokiem ananasowym, dodać jogurt, majonez, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem cayenne, octem. Kurczaka pokroić w paski-plasterki. Wszystko wymieszać, polać sosem, przykryć, odstawić w chłodne miejsce. Ponownie przyprawić. Przed podaniem posypać kolorowym pieprzem i ziołami.
4. SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO
? kg pieczarek,
1 paczka makaronu ryżowego,
8 jajek,
4-5 cebul ( dużych),
2-3 łyżki MAGGI,
? słoiczka majonezu,
sól, pieprz.
Pieczarki pokroić w grubą kostkę, lekko podsmażyć z cebulką.
Makaron ugotować, tak samo jajka, pokroić je w grubą kostkę.
Kiedy wszystko ostygnie połączyć ze sobą, przyprawić.
Re: Małe co-nieco Mirki
5. SAŁATKA WARSTWOWA RYŻOWA LIDZI
5 jajek,
5 ogórków marnowane,
2 małe cebule,
torebka ryżu,
majonez, ketchup, sól, pieprz.
Wszystkie składniki pokroić w kostkę i układać warstwami:
ogórki,
? torebki ryżu,
sól, pieprz
ketchup,
cebula
sól pieprz,
majonez
jajka
? torebki ryżu
sól, pieprz
ketchup.
6. SAŁATKA Z KOPERKIEM GARSTKI
2 piersi z kurczaka ,
3 ząbki czosnku,
3 pęczki koperku,
1 cebula,
2 saszetki ryżu,
sól, pieprz,majonez.
Piersi z kurczaka ugotować lub krótko obsmażyć, pokroić w paski.
Koperek posiekać, cebulę drobno pokroić w kostkę, ryż ugotować.
Majonez wymieszać z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem.
Wszystko wymieszać.
7. ?ORZECHY? W PIECZARKACH HENI
? kg mięsa mielonego,
? kg cebuli,
1 kg pieczarek,
2 łyżki powideł śliwkowych,
natka pietruszki,
? łyżeczki kolendry.
Cebulę pokroić w pół krążki i zagotować , odcedzić , podsmażyć. Obrać pieczarki, pokroić, dodac do cebuli, dusić, dodać powidła.
Mięso przygotować jak kotlety dodając kolendrę i natkę, robić kotleciki wielkości orzechów włoskich, obsmażyć i wkładać do cebuli i pieczarek.. dusić około 20 minut.
Na pewno znacie ten przepis, ale wstawię go, aby mi kiedyś nie umknął, bo bardzo lubimy te "gołąbki"
8. GOŁĄBKI SZWEDZKIE HENI
50 dag mielonego,
70 dag kapusty,
1 szklanka kaszki manny,
3 jajka,
2 cebule.
Wymieszać, przyprawić, usmażyć kotlety obtoczone w bułce.
SOS:
5 szklanek wody,
2 rosołki,
1 mały przecier.
W sosie dusić gołąbki około ? godziny.
5 jajek,
5 ogórków marnowane,
2 małe cebule,
torebka ryżu,
majonez, ketchup, sól, pieprz.
Wszystkie składniki pokroić w kostkę i układać warstwami:
ogórki,
? torebki ryżu,
sól, pieprz
ketchup,
cebula
sól pieprz,
majonez
jajka
? torebki ryżu
sól, pieprz
ketchup.
6. SAŁATKA Z KOPERKIEM GARSTKI
2 piersi z kurczaka ,
3 ząbki czosnku,
3 pęczki koperku,
1 cebula,
2 saszetki ryżu,
sól, pieprz,majonez.
Piersi z kurczaka ugotować lub krótko obsmażyć, pokroić w paski.
Koperek posiekać, cebulę drobno pokroić w kostkę, ryż ugotować.
Majonez wymieszać z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem.
Wszystko wymieszać.
7. ?ORZECHY? W PIECZARKACH HENI
? kg mięsa mielonego,
? kg cebuli,
1 kg pieczarek,
2 łyżki powideł śliwkowych,
natka pietruszki,
? łyżeczki kolendry.
Cebulę pokroić w pół krążki i zagotować , odcedzić , podsmażyć. Obrać pieczarki, pokroić, dodac do cebuli, dusić, dodać powidła.
Mięso przygotować jak kotlety dodając kolendrę i natkę, robić kotleciki wielkości orzechów włoskich, obsmażyć i wkładać do cebuli i pieczarek.. dusić około 20 minut.
Na pewno znacie ten przepis, ale wstawię go, aby mi kiedyś nie umknął, bo bardzo lubimy te "gołąbki"
8. GOŁĄBKI SZWEDZKIE HENI
50 dag mielonego,
70 dag kapusty,
1 szklanka kaszki manny,
3 jajka,
2 cebule.
Wymieszać, przyprawić, usmażyć kotlety obtoczone w bułce.
SOS:
5 szklanek wody,
2 rosołki,
1 mały przecier.
W sosie dusić gołąbki około ? godziny.
Re: Małe co-nieco Mirki
9. KURCZAK PO WŁOSKU Gieni
1 kg fileta z kurczaka,
1 kg pieczarek,
5 cebul,
3 papryki: czerwona, zielona, żółta.
Kurczaka pokroić w paseczki, obtoczyć w jajku i w bułce, usmażyć na oleju.W osobnym garnku usmażyć pieczarki.
Osobno usmażyć też cebulę z papryką.
Wszystko razem połączyć, dodać do tego słoiczek ketchupu pikantnego i słoiczek przecieru pomidorowego ( przecier rozpuścić w 2 szklankach bulionu). Przyprawić do smaku.
Można podawać z ryżem jako obiad, ale także smakował koleżankom na imprezie imieninowej w pracy.
-- 2 sty 2012, o 16:24 --
Chociaż już po świętach, ale wszak karnawał przed nami...
10. AUSTRALIJSKIE BIAŁE ŚWIĘTA wg Mirki M.
SKŁADNIKI:
2 szklanki preparowanego ryżu
1/3 szklanki mieszanych kandyzowanych skórek (poma. cytryny) oraz wiśni kandyz.
1/4 szklanki rodzynek
1/3 szklanki płatków migdałowych
125g. masła
250g. białej czekolady
Połączyć wszystkie suche składniki, wlać stopione masło i rozpuszczoną czekoladę, dobrze wymieszać. Wylać masę na natłuszczoną keksową blaszkę. Włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia można kroić nożem plastry, podawać na udekorowanych świątecznych talerzykach.
11. SZARLOTKA PULCHNA.
1 kg jabłek
5 jajek,
1 cytrynowy kisiel,
1,5 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
250 g margaryny,
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
1.Obrane jabłka pokroić w ósemki, smażyć z cukrem (0,5 szklanki) ok.10 minut. Ostudzić. Do zimnych wsypać kisiel w proszku.
2.Jajka ubić z cukrem 1 szklanka do białości. Mąki z proszkiem przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dodać rozpuszczoną gorącą margarynę, wyłożyć połowę na przygotowaną blachę i zapiekać 10-15 minut.
3.Na upieczonym cieście rozłożyć jabłka, przykryć pozostałym ciastem. Piec 45 minut w temp.180'C.
4.Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.[/b][/b]
1 kg fileta z kurczaka,
1 kg pieczarek,
5 cebul,
3 papryki: czerwona, zielona, żółta.
Kurczaka pokroić w paseczki, obtoczyć w jajku i w bułce, usmażyć na oleju.W osobnym garnku usmażyć pieczarki.
Osobno usmażyć też cebulę z papryką.
Wszystko razem połączyć, dodać do tego słoiczek ketchupu pikantnego i słoiczek przecieru pomidorowego ( przecier rozpuścić w 2 szklankach bulionu). Przyprawić do smaku.
Można podawać z ryżem jako obiad, ale także smakował koleżankom na imprezie imieninowej w pracy.
-- 2 sty 2012, o 16:24 --
Chociaż już po świętach, ale wszak karnawał przed nami...
10. AUSTRALIJSKIE BIAŁE ŚWIĘTA wg Mirki M.
SKŁADNIKI:
2 szklanki preparowanego ryżu
1/3 szklanki mieszanych kandyzowanych skórek (poma. cytryny) oraz wiśni kandyz.
1/4 szklanki rodzynek
1/3 szklanki płatków migdałowych
125g. masła
250g. białej czekolady
Połączyć wszystkie suche składniki, wlać stopione masło i rozpuszczoną czekoladę, dobrze wymieszać. Wylać masę na natłuszczoną keksową blaszkę. Włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia można kroić nożem plastry, podawać na udekorowanych świątecznych talerzykach.
11. SZARLOTKA PULCHNA.
1 kg jabłek
5 jajek,
1 cytrynowy kisiel,
1,5 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
250 g margaryny,
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
1.Obrane jabłka pokroić w ósemki, smażyć z cukrem (0,5 szklanki) ok.10 minut. Ostudzić. Do zimnych wsypać kisiel w proszku.
2.Jajka ubić z cukrem 1 szklanka do białości. Mąki z proszkiem przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dodać rozpuszczoną gorącą margarynę, wyłożyć połowę na przygotowaną blachę i zapiekać 10-15 minut.
3.Na upieczonym cieście rozłożyć jabłka, przykryć pozostałym ciastem. Piec 45 minut w temp.180'C.
4.Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.[/b][/b]
Re: Małe co-nieco Mirki
I kolejne sałatki:
12. Sałatka z słonecznikiem
2większe piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawą gyros
2woreczki ryzu ugotować i ostudzić
puszka kukurydzy
6korniszonych ogórków
1op.słonecznika łuskanego
papryka czerwona surowa
koperek lub pietruszka lub szczypiorek
majonez,sól pieprz czosnek granulowany do smaku
Ugotowany ryż mieszamy z usmażonym kurczakiem,korniszony i paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z ryżem,słonecznik smażymy na łyżce oleju dodajemy do sałatki a następnie resztę składników i na koniec zieleninę
-- 2 sty 2012, o 22:56 --
13. SAŁATKA Z MIESZANKA CHIŃSKĄ LIDZI
- mieszanka chińska
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 4 jajka
- 1/2 puszka kukurydzy
- papryka czerwona
- mała cebula
- majonez, przyprawy (sól, pieprz)
-2 piersi z kurczaka
Mieszankę sparzyć w ?cudzie kuchennym? lub ugotować. Jajka pokroić w wąską kostkę. Paprykę pokroić w paski. Cebulkę posiekać. Piersi z kurczaka ugotować lub usmażyć, pokroić w paski. Wszystko wymieszać, przyprawić.
12. Sałatka z słonecznikiem
2większe piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawą gyros
2woreczki ryzu ugotować i ostudzić
puszka kukurydzy
6korniszonych ogórków
1op.słonecznika łuskanego
papryka czerwona surowa
koperek lub pietruszka lub szczypiorek
majonez,sól pieprz czosnek granulowany do smaku
Ugotowany ryż mieszamy z usmażonym kurczakiem,korniszony i paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z ryżem,słonecznik smażymy na łyżce oleju dodajemy do sałatki a następnie resztę składników i na koniec zieleninę
-- 2 sty 2012, o 22:56 --
13. SAŁATKA Z MIESZANKA CHIŃSKĄ LIDZI
- mieszanka chińska
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 4 jajka
- 1/2 puszka kukurydzy
- papryka czerwona
- mała cebula
- majonez, przyprawy (sól, pieprz)
-2 piersi z kurczaka
Mieszankę sparzyć w ?cudzie kuchennym? lub ugotować. Jajka pokroić w wąską kostkę. Paprykę pokroić w paski. Cebulkę posiekać. Piersi z kurczaka ugotować lub usmażyć, pokroić w paski. Wszystko wymieszać, przyprawić.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Małe co-nieco Mirki
Witaj Mirko
Muszę wypróbować przepis na Twojego kurczaka Gieni. Zapowiada się bardzo smakowicie
Jestem również sałatko-żercą, więc powolutku będę wypróbowywała sałatki, sama robię ich mnóstwo, wszyscy w domu przepadamy za nimi


Jestem również sałatko-żercą, więc powolutku będę wypróbowywała sałatki, sama robię ich mnóstwo, wszyscy w domu przepadamy za nimi

Re: Małe co-nieco Mirki
Tym razem coś z ciasta:
14. Makowiec z jabłkami.
10 jajek,
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny lub masła,
1 puszka masy makowej,
12 łyżeczek kaszy manny,
1 paczka biszkoptów,
1 kg jabłek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
1.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami
2.dodać masę makową
3.dodać kaszkę manną
4.jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok i dodać do pozostałych składników
5.dodać proszek do pieczenia
6.dodać ubitą pianę
7.wszystkie składniki dokładnie wymieszać
8.na wysmarowanej blaszce wyłożyć paczkę biszkoptów, wylać na to przygotowaną masę,
9.piec około godziny w nagrzanym do 200? C piekarniku.
Oraz przepyszny orzechowiec, z którym jest trochę pracy, ale naprawdę warto:
15. ORZECHOWIEC IZKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
20 dag masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka.
SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ.
30 dag orzechów włoskich,
2 łyżki miodu,
10 dag cukru,
10 dag masła.
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
1 płaska łyżeczka mąki pszennej,
? szklanki mleka,
2 żółtka,
? szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
15 dag masła,
? łyżki kakao.
1.Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jajka, miód, sodę i zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć na przygotowanej formie (25x36), włożyć do piekarnika i piec 20 minut w temp.170-180'C.
2.Orzechy włoskie pokroić, przełożyć do garnka, dodać miód, cukier i masło. Podgrzać do wrzenia.
3.Na ostudzoną blachę wyłożyć drugą część ciasta, na nią masę orzechową i piec 20 minut w temp.180'C.
4.Z mąki, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem i dodać kakao.
5.Suchy placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem orzechowym.
Najlepszy jest na 2-3 dzień.
14. Makowiec z jabłkami.
10 jajek,
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny lub masła,
1 puszka masy makowej,
12 łyżeczek kaszy manny,
1 paczka biszkoptów,
1 kg jabłek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
1.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami
2.dodać masę makową
3.dodać kaszkę manną
4.jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok i dodać do pozostałych składników
5.dodać proszek do pieczenia
6.dodać ubitą pianę
7.wszystkie składniki dokładnie wymieszać
8.na wysmarowanej blaszce wyłożyć paczkę biszkoptów, wylać na to przygotowaną masę,
9.piec około godziny w nagrzanym do 200? C piekarniku.
Oraz przepyszny orzechowiec, z którym jest trochę pracy, ale naprawdę warto:
15. ORZECHOWIEC IZKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
20 dag masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka.
SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ.
30 dag orzechów włoskich,
2 łyżki miodu,
10 dag cukru,
10 dag masła.
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
1 płaska łyżeczka mąki pszennej,
? szklanki mleka,
2 żółtka,
? szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
15 dag masła,
? łyżki kakao.
1.Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jajka, miód, sodę i zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć na przygotowanej formie (25x36), włożyć do piekarnika i piec 20 minut w temp.170-180'C.
2.Orzechy włoskie pokroić, przełożyć do garnka, dodać miód, cukier i masło. Podgrzać do wrzenia.
3.Na ostudzoną blachę wyłożyć drugą część ciasta, na nią masę orzechową i piec 20 minut w temp.180'C.
4.Z mąki, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem i dodać kakao.
5.Suchy placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem orzechowym.
Najlepszy jest na 2-3 dzień.
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7281
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Małe co-nieco Mirki
Mirka tyle przepisów
Wpisuję się i wracam czytać i wprowadzać w życie 


Re: Małe co-nieco Mirki
Jolu, postanowiłam wpisywać tylko przepisy, które wypróbowałam i które nam podeszły. Gromadząc na różnych kartkach powoli gubię się, a tak będę je miała w jednym miejscu a i może ktoś skorzysta 
-- 3 sty 2012, o 20:31 --
Wzięło mnie dziś na wstawianie ciast, więc kolejne placek na każdą okazję: szybki i uniwersalny:
16. PLACEK ZE ŚLIWKAMI - KORSAKOWA
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru,
- 2 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- owoce.
Ubić białka i cukier, dodawać po żółtku, potem mąkę z proszkiem, na koniec stopioną margarynę. Dobrze ubić, wylać na blachę. Na wierzch wyłożyć owoce. Wstawić do ciepłego piekarnika. Piec około 30 minut.
I moja wersja zebry:
17. BABKA ZEBRA HENI.
5 jajek,
2,5 szklanki mąki,
2 szklanki cukru,
1 szklanka oranżady,
0,5 szklanki oleju.
2 łyżeczki proszku,
2 łyżki kakao,
Zapachy.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dobrze ubić, wymieszać z żółtkami, wsypać mąkę z proszkiem, dodać olej, oranżadę, zapachy i dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao a do drugiej2 łyżki mąki. Wlewać łyżką na przemian na środek foremki raz jasne raz ciemne ciasto.
18. SEROWIEC Z KOKOSEM
1kg białego sera,
1 szklanka mleka,
1,5 kostki masła,
40 dag cukru,
10 dag wiórków kokosowych,
8 jajek,
20 dag mąki,
3 łyżki cukru pudru,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Z 20 dag mąki, 2 żółtek, 10 dag cukru, połowy kostki masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Włożyć naokoło 15 minut do lodówki, następnie rozwałkować i rozłożyć na blachę. Podpiec w piekarniku około 10 minut.
Ser zemleć w maszynce, a następnie zmiksować do gęstości śmietany razem ze szklanką mleka, roztopionym masłem, 30 dag cukru, 6 jajkami i wiórkami kokosowymi. Wylać na ciasto i piec około godziny w temperaturze 200-2200C.
WIERZCH.
2 białka z cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukry pudru ubić i posmarować ser. Następnie włożyć jeszcze naokoło 10 minut do piekarnika.
I następny niezawodny serniczek:
19. SERNIK R.M.
CIASTO:
2 szkl.mąki,
20 dag masła,
1 jajko,
? szkl cukru,
2 łyżki śmietany,
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA SEROWA:
1 kg twarogu mielonego-wiaderko,
6 żółtek,
? szkl oleju,
1,5 szkl cukru,
1 budyń śmietankowy,
? szkl mleka,
aromat migdałowy,
opakowanie rodzynek,
5 łyżek płatków migdałowych.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić.
4 białka ubić na pianę. Twaróg, żółtka, cukier, olej, budyń, mleko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać do niej ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką, dodać płatki migdałowe, na wierzch wyłożyć rodzynki.
Piec 60-80 minut w temp.180 stopni Celsjusza, aż wierzch będzie zrumieniony.

-- 3 sty 2012, o 20:31 --
Wzięło mnie dziś na wstawianie ciast, więc kolejne placek na każdą okazję: szybki i uniwersalny:
16. PLACEK ZE ŚLIWKAMI - KORSAKOWA
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru,
- 2 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- owoce.
Ubić białka i cukier, dodawać po żółtku, potem mąkę z proszkiem, na koniec stopioną margarynę. Dobrze ubić, wylać na blachę. Na wierzch wyłożyć owoce. Wstawić do ciepłego piekarnika. Piec około 30 minut.
I moja wersja zebry:
17. BABKA ZEBRA HENI.
5 jajek,
2,5 szklanki mąki,
2 szklanki cukru,
1 szklanka oranżady,
0,5 szklanki oleju.
2 łyżeczki proszku,
2 łyżki kakao,
Zapachy.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dobrze ubić, wymieszać z żółtkami, wsypać mąkę z proszkiem, dodać olej, oranżadę, zapachy i dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao a do drugiej2 łyżki mąki. Wlewać łyżką na przemian na środek foremki raz jasne raz ciemne ciasto.
18. SEROWIEC Z KOKOSEM
1kg białego sera,
1 szklanka mleka,
1,5 kostki masła,
40 dag cukru,
10 dag wiórków kokosowych,
8 jajek,
20 dag mąki,
3 łyżki cukru pudru,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Z 20 dag mąki, 2 żółtek, 10 dag cukru, połowy kostki masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Włożyć naokoło 15 minut do lodówki, następnie rozwałkować i rozłożyć na blachę. Podpiec w piekarniku około 10 minut.
Ser zemleć w maszynce, a następnie zmiksować do gęstości śmietany razem ze szklanką mleka, roztopionym masłem, 30 dag cukru, 6 jajkami i wiórkami kokosowymi. Wylać na ciasto i piec około godziny w temperaturze 200-2200C.
WIERZCH.
2 białka z cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukry pudru ubić i posmarować ser. Następnie włożyć jeszcze naokoło 10 minut do piekarnika.
I następny niezawodny serniczek:
19. SERNIK R.M.
CIASTO:
2 szkl.mąki,
20 dag masła,
1 jajko,
? szkl cukru,
2 łyżki śmietany,
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA SEROWA:
1 kg twarogu mielonego-wiaderko,
6 żółtek,
? szkl oleju,
1,5 szkl cukru,
1 budyń śmietankowy,
? szkl mleka,
aromat migdałowy,
opakowanie rodzynek,
5 łyżek płatków migdałowych.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić.
4 białka ubić na pianę. Twaróg, żółtka, cukier, olej, budyń, mleko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać do niej ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką, dodać płatki migdałowe, na wierzch wyłożyć rodzynki.
Piec 60-80 minut w temp.180 stopni Celsjusza, aż wierzch będzie zrumieniony.
-
- 200p
- Posty: 371
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Małe co-nieco Mirki
Mirka a do sera albo do piany nie dodajemy cukru
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Re: Małe co-nieco Mirki
Kiedy za progiem niespodziewani goście...
20. MURZYNEK ANI J.
2 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju,
1 łyżeczka sody,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao,
0,5 słoika dżemu.
Żółtka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki sypkie na przemian z mlekiem i olejem, na końcu dżem i ubite białka. Piec około 45 minut w 180? C.
Prawda, że proste?
-- 3 sty 2012, o 22:11 --
Już poprawiłam, Elu. Dzięki za czujność
20. MURZYNEK ANI J.
2 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju,
1 łyżeczka sody,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao,
0,5 słoika dżemu.
Żółtka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki sypkie na przemian z mlekiem i olejem, na końcu dżem i ubite białka. Piec około 45 minut w 180? C.
Prawda, że proste?
-- 3 sty 2012, o 22:11 --
Już poprawiłam, Elu. Dzięki za czujność

Re: Małe co-nieco Mirki
Ciasto z 18-stki mojej Ani:
21.TORCIK Z MASĄ JOGURTOWĄ
Składniki na 12 porcji:
CIASTO:
12 dag masła
12 dag cukru
3 jajka
50 ml mleka
12 dag mąki
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
słoik (720ml) wiśni w kompocie
2,5 łyżki cukru
szczypta cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 łyżek żelatyny
75 dag jogurtu
1 cukier waniliowy
60dag śmietanki kremówki
wiórki czekoladowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z jajkami, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 12 minut w temp. 200 st.C.
Wiśnie odsącz, zalewę z nich zagotuj z cynamonem i 2 łyżkami cukru. Zagęść mąką ziemniaczana rozmieszana w 3 łyżkach wody. Dodaj wiśnie, wymieszaj.
Ciasto rozkrój na 2 placki. Na jednym rozsmaruj masę wiśniową, przykryj drugim plackiem, ostudź.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody i wymieszaj ją z jogurtem.( temperatura jogurtu i żelatyny ma być jednakowa!). Kremówkę ubij z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z tężejącym jogurtem. Rozsmaruj na ostudzonym cieście. Posyp wiórkami czekoladowymi (z tartej czekolady)
I drugi placuszek z tejże imprezy:
22.CIASTO SŁONECZKO
CIASTO- biszkopt
Upiec biszkopt z 5 jaj ? jeden ciemny i jeden jasny.
MASA:
1,5 kostki masła ( dałam Kasię)
1 puszka mleka skondensowanego ( puszka gotowego karmelu)
10 dag gorzkiej czekolady
1 kieliszek alkoholu
Masło utrzyj na puch, dodawaj po łyżce karmel i dalej ucieraj. Do masy dodaj zimny słonecznik i podziel masę na pół. Do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladę i alkohol.
SŁONECZNIK:
20 dag łuskanego słonecznika
0,5 kostki masła
3 łyżki mleka
0,5 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotuj, wyłóż na blaszkę wyłożoną folia aluminiową i upiecz na brąz. Kiedy ostygnie pokrusz bardzo drobno i przełóż do masy.
DODATKOWO:
3 paczki delicji
alkohol do namaczania
PRZEŁOŻENIE PLACKA:
Biszkopt ciemny ? masa bez czekolady ? delicje maczane w alkoholu ułożone czekoladą do dołu ? masa z czekoladą ? jasny biszkopt ? polewa.
21.TORCIK Z MASĄ JOGURTOWĄ
Składniki na 12 porcji:
CIASTO:
12 dag masła
12 dag cukru
3 jajka
50 ml mleka
12 dag mąki
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
słoik (720ml) wiśni w kompocie
2,5 łyżki cukru
szczypta cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 łyżek żelatyny
75 dag jogurtu
1 cukier waniliowy
60dag śmietanki kremówki
wiórki czekoladowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z jajkami, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 12 minut w temp. 200 st.C.
Wiśnie odsącz, zalewę z nich zagotuj z cynamonem i 2 łyżkami cukru. Zagęść mąką ziemniaczana rozmieszana w 3 łyżkach wody. Dodaj wiśnie, wymieszaj.
Ciasto rozkrój na 2 placki. Na jednym rozsmaruj masę wiśniową, przykryj drugim plackiem, ostudź.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody i wymieszaj ją z jogurtem.( temperatura jogurtu i żelatyny ma być jednakowa!). Kremówkę ubij z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z tężejącym jogurtem. Rozsmaruj na ostudzonym cieście. Posyp wiórkami czekoladowymi (z tartej czekolady)
I drugi placuszek z tejże imprezy:
22.CIASTO SŁONECZKO
CIASTO- biszkopt
Upiec biszkopt z 5 jaj ? jeden ciemny i jeden jasny.
MASA:
1,5 kostki masła ( dałam Kasię)
1 puszka mleka skondensowanego ( puszka gotowego karmelu)
10 dag gorzkiej czekolady
1 kieliszek alkoholu
Masło utrzyj na puch, dodawaj po łyżce karmel i dalej ucieraj. Do masy dodaj zimny słonecznik i podziel masę na pół. Do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladę i alkohol.
SŁONECZNIK:
20 dag łuskanego słonecznika
0,5 kostki masła
3 łyżki mleka
0,5 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotuj, wyłóż na blaszkę wyłożoną folia aluminiową i upiecz na brąz. Kiedy ostygnie pokrusz bardzo drobno i przełóż do masy.
DODATKOWO:
3 paczki delicji
alkohol do namaczania
PRZEŁOŻENIE PLACKA:
Biszkopt ciemny ? masa bez czekolady ? delicje maczane w alkoholu ułożone czekoladą do dołu ? masa z czekoladą ? jasny biszkopt ? polewa.
Re: Małe co-nieco Mirki
Na wspomnianej osiemnastce "posmakowały" gościom szczególnie dwie sałatki:
23. SAŁATKA WARSTWOWA Z ZACIERKĄ.
Przepis zaczerpnęłam od Siostry Anastazji.
1 średni brokuł
1 średni kalafior
5-6 jaj
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
2-3 ugotowane marchewki
pęczek szczypiorku
1 opakowanie zacierki
4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych
10-15 dag sera żółtego
sól, pieprz
Sos
duży jogurt naturalny
1/4 słoika majonezu
sól, pieprz
Brokuł i kalafior ugotować,po czym podzielić na małe różyczki.Jajka ugotować, pokroić w kostkę. Ogórki i ugotowaną marchew również pokroić w kostkę.Szczypiorek posiekać, ser zetrzeć na grubej tarce. Zacierkę ugotować i wystudzić. Fasolę i kukurydzę odsączyć. Przygotować sos - wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.
Układanie warstw
Brokuły - jajka -ogórki - kalafior - marchewka - zacierka - fasolka - szczypiorek - kukurydza - ser. Sosem polewać co trzecią warstwę lub jak kto woli.
I druga sałatka znaleziona kiedyś w necie, także warstwowa:
24. SAŁATKA WARSTWOWA Z SOSEM SODKO-KWAŚNYM.
3 torebki ryżu,
1 słoik 0,9l ogórków konserwowych (lub papryki konserwowej - ja wybrałam to pierwsze),
6 jaj,
2 piersi z kurczaka,
? małego słoika majonezu,
? małego kubka jogurtu naturalnego,
duży por,
słoik sosu słodko - kwaśnego,
przyprawy: curry, sól.
Ryż ugotować w osolonej wodzie z odrobiną curry.Fileta pokroić w kostkę, doprawić do smaku przyprawą do drobiu, usmażyć i ostudzić. Ogórki pokroić w kostkę (można w plasterki), ugotowane jajka w kostkę. Por pokroić drobniutko, sparzyć na sitku. Majonez połączyć z jogurtem. Składniki sałatki układać w przezroczystej misce warstwami:
1,5 torebki ryżu - por - sos majonezowo-jogurtowy - jajka - pierś smażona - ogórki - 1,5 torebki ryżu - sos słodko-kwaśny.
23. SAŁATKA WARSTWOWA Z ZACIERKĄ.
Przepis zaczerpnęłam od Siostry Anastazji.
1 średni brokuł
1 średni kalafior
5-6 jaj
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
2-3 ugotowane marchewki
pęczek szczypiorku
1 opakowanie zacierki
4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych
10-15 dag sera żółtego
sól, pieprz
Sos
duży jogurt naturalny
1/4 słoika majonezu
sól, pieprz
Brokuł i kalafior ugotować,po czym podzielić na małe różyczki.Jajka ugotować, pokroić w kostkę. Ogórki i ugotowaną marchew również pokroić w kostkę.Szczypiorek posiekać, ser zetrzeć na grubej tarce. Zacierkę ugotować i wystudzić. Fasolę i kukurydzę odsączyć. Przygotować sos - wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.
Układanie warstw
Brokuły - jajka -ogórki - kalafior - marchewka - zacierka - fasolka - szczypiorek - kukurydza - ser. Sosem polewać co trzecią warstwę lub jak kto woli.
I druga sałatka znaleziona kiedyś w necie, także warstwowa:
24. SAŁATKA WARSTWOWA Z SOSEM SODKO-KWAŚNYM.
3 torebki ryżu,
1 słoik 0,9l ogórków konserwowych (lub papryki konserwowej - ja wybrałam to pierwsze),
6 jaj,
2 piersi z kurczaka,
? małego słoika majonezu,
? małego kubka jogurtu naturalnego,
duży por,
słoik sosu słodko - kwaśnego,
przyprawy: curry, sól.
Ryż ugotować w osolonej wodzie z odrobiną curry.Fileta pokroić w kostkę, doprawić do smaku przyprawą do drobiu, usmażyć i ostudzić. Ogórki pokroić w kostkę (można w plasterki), ugotowane jajka w kostkę. Por pokroić drobniutko, sparzyć na sitku. Majonez połączyć z jogurtem. Składniki sałatki układać w przezroczystej misce warstwami:
1,5 torebki ryżu - por - sos majonezowo-jogurtowy - jajka - pierś smażona - ogórki - 1,5 torebki ryżu - sos słodko-kwaśny.
Re: Małe co-nieco Mirki
WOW
- ile różności
. A sałatka z sosem słodko-kwaśnym na bank u mnie będzie
.



- Ania.S
- 200p
- Posty: 477
- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Kontakt:
Re: Małe co-nieco Mirki
Mirko same pyszności u Ciebie
Na początek na pewno zrobię Babkę Zebrę i ten Murzynek - to wspomnienia mojego dzieciństwa

Na początek na pewno zrobię Babkę Zebrę i ten Murzynek - to wspomnienia mojego dzieciństwa

Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Re: Małe co-nieco Mirki
Przepis zaczerpnęłam forum kulinarnego od PYZY, u nas znika wyjątkowo szybko, dobrze, że szybko się go robi:
25. SZALONY CIELACZEK
* 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (ok. 500g) lub puszka gotowego karmelu
* 0,5l rumu - dodałam ciemny czeski
Zmiksowałam karmel z puszki (jeśli użyłabym mleka słodkiego to gotowałabym je 2,5 godziny), powoli dolewałam rumu. Użyłam rumu czeskiego , około 80%, więc dodałam jeszcze około 150 ml wody, bo nie lubię mocnych trunków.
25. SZALONY CIELACZEK
* 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (ok. 500g) lub puszka gotowego karmelu
* 0,5l rumu - dodałam ciemny czeski
Zmiksowałam karmel z puszki (jeśli użyłabym mleka słodkiego to gotowałabym je 2,5 godziny), powoli dolewałam rumu. Użyłam rumu czeskiego , około 80%, więc dodałam jeszcze około 150 ml wody, bo nie lubię mocnych trunków.