Moje parapety cz.II

Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje parapety cz.II

Post »

Grażynko, Twoja Philadelphia jest piękna! Prawdziwe z niej drzewo :) Masz rękę do niej. Napisz proszę, co z nią robisz- może u mnie zastosuję Twoje metody...
Moja niby Philadelphia (marketowa) jest uparta jak osioł- u mnie nie kwitła, trafiła do mojej Mamy i tam też stoi jak zamarznięta. Martwi mnie to, szczególnie, że wszystkie Phal. wokół niej kwitną lub się do tego szykują. Już sił i pomysłów mi brakuje.

Otóż zakochałam się w katlejach- odkąd pojawiły się u mnie falenopsisowo- chorobowe problemy zmieniłam nieco kierunek budowania kolekcji. Stąd u mnie co jakiś czas pojawia się nowa katleja ;)

Twoje, różowa i żółta mnie zachwyciły i już zaczynam szukać takich w sieci- może będę miała szczęście i np. taka żółciutka zakwitnie kiedyś u mnie :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Ulpen11
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Grażynko za wyjaśnienia. Wynika z tego, że muszę uzbroić się w cierpliwość. Zwłaszcza co do kambrii, bo jej nowa pseudobulwa jest bardzo mała, a 2 większe już miały kwiatostany.
Pozdrawia Urszula.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzanko dobra wiadomość. ;:138 Teraz tylko pozostaje uzbroić się w cierpliwośc.

Małgosiu to wcale nie musi być stary storczyk.Philadelphia ma taką skłonność już jako młoda roślinka.Trzymam kciuki by zakwitła obficie. ;:108

Kamilko zauważyłaś,że u mojej Philadelphi wcale nie rosną nowe liście?Przed kilku laty kupiona wspólnie z kilkoma osobami u Kasi K.Przyszła właśnie z tymi liśćmi i 2 pędami gotowymi do zakwitnięcia.Traktowana,jak inne falki,jeszcze nawet ma doniczkę nie zmienioną!Są w niej tylko korzenie,które zresztą wylazły już daleko poza obręb doniczki.Bezwzględnie wiosną muszę jej dać podłoże!! Stoi w drugim rzędzie na parapecie wschodnim więc słonko jest tylko wcześnie rano.Podlewana i zasilana wtedy,gdy wszyscy są moczeni. :D
Nigdy w sprzedaży marketowej i kwiaciarni nie spotkałam Philadelphi.
Katleje wielokwiatową (różowa) kupiłam w OBI kwitnącą i słono za nią zapłaciłam.Natomiast żółta była kupiona na wystawie w Sosnowcu,jako naprawdę zabiedzona,zasuszona.Najwięcej kłopotów sprawiało mi nawodnienie jej pomarszczonych liści.Kupowałam jako pomarańczową,jest żółta i swoje piękno pokazała dopiero w ub. roku.Mam jeszcze jedną katleje,pochodzi z podziału większej rośliny na kilka mniejszych.Już bym więcej takiego błędu nie zrobiła!!POtrzeba kliku dobrych lat by obrosła w psb.Przy jednej z nich mam cichutką nadzieje ale to jeszcze nic pewnego. :wink:
Katleye kochają świeże powietrze i bezwzględnie powinny być werandowane,różnica temperatury dzień-noc bardzo korzystnie wpływa na ich rozwój.

Urszulkojeżeli chociaż w maleńkim procencie pomogłam to już się cieszę.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Grażynko , ale pięknie Ci kwitną ;:138 ;:138
mój miał 1 kwiatek :;230 :;230
co robisz , że masz tyle kwiatów :D
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Bozenko po prostu są zostawione w spokoju. ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moje Catleyki jeszcze nie zakwitły . Już tak długo jak mają chyba pąki a tu nic i nic . Chyba jestem niecierpliwa :;230 Musiałabym gdzieś wyjechać ,zeby ich nie oglądać wtedy może szybciej by zakwitły :;230 . No tak zmiany temperatur u mnie wciąż takie same ;:224 . Dzisiaj trochę rozszczelniłam okno może to pomoże im szybciej pokazać mi kwiaty
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jadziu zabierz w maju do ogrodu,powieś na gałęzi drzewa takiego mocno ulistnionego,różnica temperatury powinna korzystnie wpłynąć na rozwój.Niech mają wakacje do września. :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Moja jedyna kattleyka też tylko puszcza nowe psb....zastosuję co wyżej napisałaś :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Grażynko- dopiero, gdy mi zwróciłaś uwagę na tę niechęć Phlidelphii do tworzenia liści, zauważyłam, że ta nasza pseudo Phil. też stoi w miejscu, a mam ją już długo. Tylko, że chyba trudno porównywać gatunki botaniczne do ich hybryd rodem z marketów.
Katleje mam głównie z all., ciężko mi trafić na ich dostawę w marketach, a teraz jak już osiadłam na wsi to już w ogóle porażka (raz tylko miałam szczęście i z mętlikiem w głowie nie wiedziałam, którą katleję wziąć- stanęło na niespodziance z jeszcze zielonymi pąkami). O wystawach nie mam co marzyć, za daleko ode mnie. Te allegrowe katleje są zwykle zabiedzone, podsuszone z lichymi korzeniami, pomarszczonymi liśćmi. Jeden ze sprzedawców wysyłał mi po kolejnych reklamacjach, aż trzy sztuki, wszystkie do reanimacji, o dwie z nich nadal walczę.
Latem stały na tarasie od strony południa, ale w cieniu balustrady -tam ładnie podrosły, umocniły syst. korzeniowy i pokazały nowe psby, dziś już z pochewkami kwiatowymi.

Podsunęłaś mi pomysł z powieszeniem ich na gałęziach drzewa- mam rozłożysty jawor na ogrodzie- pomyślę jak go wykorzystać :)

Dziękuję za rady ;:196
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Ja z moimi tez tak zrobię :D :D
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Droga Grażynko ;:196
Dziękuję bardzo za wyczerpująca odpowiedź. Szkoda, że nie wiedziałam tego przed kupnem. :? Teraz zostało mi tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać. No to czekam. ;:108 ;:108
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Stasieńko musisz się uzbroić w cierpliwość.Wiosna niedfługo i nasze rośliny na pewno zechcą to zauważyć wcześniej niż my. :D
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Grażynko ;:3 Ależ się ta Philadelphia obsypała kwiatami, cuuuuudo.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witaj Grażynko :wit
Miło u Ciebie gościć. ;:196 ;:196 ;:196
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Super masz philadelphia.Cudna jest... ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Mariusz3357
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”