Ogród działkowy w Maksie
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród działkowy w Maksie
Agunia ,to tylko tak wygląda pracochłonne, jeszcze mi nie odbiło hi,hi. Wymieniłam tylko to co należy robić przy nich, aby zwierzaczki były zdrowe. Bo weterynarza specjalistę od świnek mam w Toruniu.
Mirko , pamiętam,że od samego początku jak moje pnące były zabezpieczane otulina na zimę nie miałam kłopotu i strat. Jak tylko posłuchałam,że powinny się hartować i dawać sobie radę , straciłam już pięknie wyrośnięte krzewy pnących. Wracam do swojego przyzwyczajenia i okrywam.
Jadziu raz próbowaliśmy zaszczepić na śliwie inną śliwę, ale teraz wiem, że sknociliśmy. Ale tu na forach od fachowców dowiedziałam się jaki błąd popełniłam i dlatego nw wiosnę w kwietniu zaszczepię jabłoń na jabłonce. Róż nie szczepiłam lecz patyki maczane w ukorzeniaczu i do ziemi. Koniec lipca początek sierpnia pobieram gałązki i wsadzam bezpośrednio do ziemi ( taką szkółkę sobie przygotowałam, odpowiednią ziemię). Nakrywam butelkami i do następnego roku sobie rosną. W tym sezonie będę je wysadzała na miejsce stałe. Zrobię to w czerwcu, a wcześniej je odkryję, aby się przyzwyczajały.
Mirko , pamiętam,że od samego początku jak moje pnące były zabezpieczane otulina na zimę nie miałam kłopotu i strat. Jak tylko posłuchałam,że powinny się hartować i dawać sobie radę , straciłam już pięknie wyrośnięte krzewy pnących. Wracam do swojego przyzwyczajenia i okrywam.
Jadziu raz próbowaliśmy zaszczepić na śliwie inną śliwę, ale teraz wiem, że sknociliśmy. Ale tu na forach od fachowców dowiedziałam się jaki błąd popełniłam i dlatego nw wiosnę w kwietniu zaszczepię jabłoń na jabłonce. Róż nie szczepiłam lecz patyki maczane w ukorzeniaczu i do ziemi. Koniec lipca początek sierpnia pobieram gałązki i wsadzam bezpośrednio do ziemi ( taką szkółkę sobie przygotowałam, odpowiednią ziemię). Nakrywam butelkami i do następnego roku sobie rosną. W tym sezonie będę je wysadzała na miejsce stałe. Zrobię to w czerwcu, a wcześniej je odkryję, aby się przyzwyczajały.
- justyna_gl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
muszę kiedyś spróbować z robieniem sadzonek róż. Jaka szkoda że nie trafiłam na to forum wcześniej. Jak budowlańcy robili nam remont przed przeprowadzką, zniszczyli mi różę taką cudną czerwono-białą (miała takie maziaje). Gdybym wiedziała że można zrobić sadzonki to bym tej różyczki co miałam w wazonie nie wyrzucała tylko obcięła kwiatek i do ziemi. Może by coś wyszło
Nawet nie wiem co to była za róża.

- justyna_gl
Wydaje mi się że tamta miała mniej białego, wyglądała jakby na nią niechcący strzepnąć farbę z pędzla... ale może się mylę. Już sobie zapisałam jej nazwę i będę szukać.
Dzięki za przypomnienie o niej 

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mirko..piękna ta róża.
. Niestety nie mam żadnej dwukolorowej, ta bardzo mi się spodobała. Czy możesz przypomnieć jej nazwę
..muszę ją mieć.

- justyna_gl
Zeniu, to PAPAGENO, przynajmniej tak Mireczka pisała 

- Mirabela
- 1000p
Tak, to właśnie ona. Justynko widziałam różne rozłożenie tych białych smug. Nie wiem czy to były właściwe, może jakieś krzyżówki.
- Mirabela
- 1000p
Tak sobie siedzę i przeglądam moje zdjęcia i natknęłam się na moją różę dziką, konfiturową. Wyleciała mi z głowy, ponieważ, musiałam przesadzić i odmłodzić krzew. Pyszne konfitura była z tej róży.

Dwa lata temu kupiłam takie różyczki w markecie ogrodniczym i klapa nic z tego nie wyszło.

A to moja pięknotka. Nie znam jej nazwy! Kto ją zna lub widział.... Proszę o kontakt.

Dwa lata temu kupiłam takie różyczki w markecie ogrodniczym i klapa nic z tego nie wyszło.

A to moja pięknotka. Nie znam jej nazwy! Kto ją zna lub widział.... Proszę o kontakt.

Świnki przeurocze
Ja też jesienią posadziłam PAPAGENO ciekawa jestem czy przeżyje tę zimę.Mirko, czy przy niej rośnie rozchodnik

Ja też jesienią posadziłam PAPAGENO ciekawa jestem czy przeżyje tę zimę.Mirko, czy przy niej rośnie rozchodnik

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
MIRKO ile ja takich marketowych róż nakupiłam i tylko 2 żyją reszta poszła w zaswiaty . Trzymaj kciuki za moje patyczkowe sadzonki
- Mirabela
- 1000p
Roma , ale masz dobre oko. Chociaż, jeśli chodzi o roślinki, to ja też wypatrzę nawet najmniejszą.
Jadziu trzymam kciuki.
Jadziu trzymam kciuki.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Świneczki przesympatyczne
Zajęcia z nimi sporo, ale każdy zwierzak czegoś wymaga.

- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Mireczko śliczna ta różyczka,jak spod pędzla
Co do świnek to powiem ci,że mogły by wystartować w miss futrzaków 

- Mirabela
- 1000p
Lucynko , a do kalendarza na 2012rok nie dostały się. 

- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Mirko żartujesz? Przecież one takie cudne są,chyba ten,co wybierał fotki był pijany.