Szczepienie np.: fiołków skrętników - zawsze przeprowadzam w - od końca marca do końca maja. Hoje, fiksuy, szeflery, bluszcze i inne trudno ukorzeniające się doniczkowce - najlepiej przyjmują się w maju i czerwcu.
Oczywiście te praktyka dotyczy moich roślin i specyficznych warunków, które akurat są w moim mieszkaniu

Doromichu- dziękuję ;) i mam nadzieję, że w tym roku będzie podobnie. A być może będzie piękniej, bo skrętników mam więcej. A w ogrodzie będą bujniejsze rośliny, bo się rozrosły bardziej...
Evluk- a ja dziś byłam na działce. Klomb pod czereśnią hmm... wcale go widać nie było... Bo śniegu po kolana

Filigranowa- dziś słuchałam długoterminowych prognoz pogody. Końcem lutego zapowiadają prawdziwe przedwiośnie

Ludisia tylko jedna... miała 8 pędów i zapach był dość mocno wyczuwalny, jak na takie maleńkie kwiatuszki

WiktorioW- dziękuję. Od wiosny do jesieni, to ja prawie cały, wolny czas - spędzam w ogrodzie. Zimą - pozostają tylko fotki i roślinki w doniczkach ;)
Kasiuta74- haha... a moje parapety ( zwłaszcza zimowe) powinny być dłuższe o ...11 metrów

Fishkomp- takie były cudne skrętniki, pozostały wspomnienia. Taki widok za oknem mam na działce początkiem lata... Tęsknię za nim..U mnie słoneczko przebłyskiwało, na przemian z chmurami i sypiącym śniegiem.
Tija- Polecam Ci ludisię - ma ozdobne listki, zajmuje mało miejsca i te kwiaty. Zapach hmm... konwaliowy lub bzu..ale o wiele delikatniejszy.
Wczorajsze przesadzanie polegało przede wszystkim na przesadzeniu roślin z mniejszych doniczek do większych. Niektórym tylko ziemię wymieniłam. W podłożu jest 6-tygodniowy nawóz, więc od około połowy marca zaczynam nawożenie florowitem. Kilka fotek przesadzonych roślin... fittonia - dostała brązową doniczkę ( szukam dla niej "koleżanki" - drugiej odmiany - najlepiej czerwono - srebrnej...może upoluję gdzieś):

Peperomia gładka...bardzo się rozrosła, przesadziłam ją do wielkiej doniczki o średnicy 19cm, zaczyna kwitnienie, co widoczne jest na drugim zdjęciu:

Trzykrotka różowo - zielona również pięknie się rozrosła. Dostała też wielką doniczkę, bliżej wiosny przytnę ją, by utrzymała ładny pokrój:

Biała miniatura falenopsisa, dziś rozpoczęła otwieranie pierwszego kwiatuszka:

Pomarańczowy woskowiec zrzucił kwiatki, ale przedłuża pęd. W tym tygodniu rozwinął pierwszego kwiatka: