Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II

Post »

Rapunzel - Wiesz, ja mam wypraktykowane przesadzanie roślin domowych. Od jakiś 15 lat zawsze przesadzam doniczkowce w lutym. Dotyczy to oczywiście dorosłych, zdrowych roślin. Mam bardzo ciepło zimą w mieszkaniu - około + 24 stopnie i mieszkanie jest świetnie oświetlone (okna wschodnio południowe w większości). Zauważyłam, że najlepiej przyjmują się rośliny tuż przed rozpoczęciem wegetacji wiosennej - czyli właśnie w lutym. Gdy, jeszcze nie ma świeżych korzeni ( nie uszkadza się ich przy przesadzaniu) i młodych liści.
Szczepienie np.: fiołków skrętników - zawsze przeprowadzam w - od końca marca do końca maja. Hoje, fiksuy, szeflery, bluszcze i inne trudno ukorzeniające się doniczkowce - najlepiej przyjmują się w maju i czerwcu.
Oczywiście te praktyka dotyczy moich roślin i specyficznych warunków, które akurat są w moim mieszkaniu ;:108

Doromichu- dziękuję ;) i mam nadzieję, że w tym roku będzie podobnie. A być może będzie piękniej, bo skrętników mam więcej. A w ogrodzie będą bujniejsze rośliny, bo się rozrosły bardziej...

Evluk- a ja dziś byłam na działce. Klomb pod czereśnią hmm... wcale go widać nie było... Bo śniegu po kolana ;:224 :;230 pozostają zdjęcia...

Filigranowa- dziś słuchałam długoterminowych prognoz pogody. Końcem lutego zapowiadają prawdziwe przedwiośnie :tan Oby się sprawdziły...
Ludisia tylko jedna... miała 8 pędów i zapach był dość mocno wyczuwalny, jak na takie maleńkie kwiatuszki ;:108

WiktorioW- dziękuję. Od wiosny do jesieni, to ja prawie cały, wolny czas - spędzam w ogrodzie. Zimą - pozostają tylko fotki i roślinki w doniczkach ;)

Kasiuta74- haha... a moje parapety ( zwłaszcza zimowe) powinny być dłuższe o ...11 metrów :;230 Bo taką długość mają parapety w budynku na działce, gdzie na lato wywożę część moich roślin domowych. Na zimę przywożę je z powrotem do mieszkania i wtedy zaczyna się ścisk...

Fishkomp- takie były cudne skrętniki, pozostały wspomnienia. Taki widok za oknem mam na działce początkiem lata... Tęsknię za nim..U mnie słoneczko przebłyskiwało, na przemian z chmurami i sypiącym śniegiem.

Tija- Polecam Ci ludisię - ma ozdobne listki, zajmuje mało miejsca i te kwiaty. Zapach hmm... konwaliowy lub bzu..ale o wiele delikatniejszy.

Wczorajsze przesadzanie polegało przede wszystkim na przesadzeniu roślin z mniejszych doniczek do większych. Niektórym tylko ziemię wymieniłam. W podłożu jest 6-tygodniowy nawóz, więc od około połowy marca zaczynam nawożenie florowitem. Kilka fotek przesadzonych roślin... fittonia - dostała brązową doniczkę ( szukam dla niej "koleżanki" - drugiej odmiany - najlepiej czerwono - srebrnej...może upoluję gdzieś):

Obrazek

Peperomia gładka...bardzo się rozrosła, przesadziłam ją do wielkiej doniczki o średnicy 19cm, zaczyna kwitnienie, co widoczne jest na drugim zdjęciu:

Obrazek

Obrazek

Trzykrotka różowo - zielona również pięknie się rozrosła. Dostała też wielką doniczkę, bliżej wiosny przytnę ją, by utrzymała ładny pokrój:

Obrazek

Obrazek

Biała miniatura falenopsisa, dziś rozpoczęła otwieranie pierwszego kwiatuszka:

Obrazek

Pomarańczowy woskowiec zrzucił kwiatki, ale przedłuża pęd. W tym tygodniu rozwinął pierwszego kwiatka:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Jaka śliczna ta trzykrotka różowa ;)
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak masz sprawdzone, to najważniejsze. ;:108 Ja chyba zacznę na przełomie lutego i marca, a teraz powinnam się wziąć za posadzenie bulw begonii i za sadzonki fuksji, ale jest tak zimno, ze nie mam siły, a i z miejscem krucho. :roll:
Fajnie wygląda ta fittonia w wiszącej doniczce, chociaż mi się ona najbardziej podoba z lotu ptaka. Trzykrotka cudo. :shock:
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

;:138 ;:138 ;:138 dla trzykrotki, jest gęsta, pięknie wybarwiona - śliczna, po prostu. ;:108
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Być może to ta sama :wink:

Tylko pozazdrościć takich zdrowych okazów...
chyba się do Ciebie uśmiechnę po ta różową zielistkę... ;:108 ;:180
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zachwyciła mnie ta Twoja peperomia - jest cudowna, taka gęsta i żywozielona ;:138 .
Trzykrotka też super wygląda ;:108 . Jak Ty to robisz, że masz takie gęste i piękne rośliny?
Falenopsis w ślicznych barwach :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Wiktoria_W pisze:Jak Ty to robisz, że masz takie gęste i piękne rośliny?

Wiktoria - Justynka przesadza w lutym i to pewnie ten złoty środek :wink:

Mi to się w lutym brać za przesadzanie nie chce, może temu, że szybko ciemno, a ja po ciemności to nie lubię ;:223
ale nagapiłam się na ten busz u Ciebie i tak sobie myślę, że może jednak powinnam się zmobilizować, bo inaczej to nie będę miała czego pokazywać, wsio ukatrupię ;:14
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Justynko mnie też prześladują takie widoki, jak Twój klomb pod czereśnią :D
Nawet wczoraj mówiłam mojemu M, że ja już nie chcę zimy...ja chcę do ogrodu ;:145
Zanim to jednak nastąpi muszą wystarczyć nam rośliny doniczkowe.
Ty chociaż nie możesz narzekać na brak kwiatowych piękności...ale ci wszystko zdrowo rośnie ;:63
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Powiem że znając Twoje spektakularne sukcesy w uprawie roślin to i ja na dniach mobilizuję się do przesadzania ;:108
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak obejrzałam moje roślinki, to widzę, ze filodendron pnący coś tam zaczyna wypuszczać, a i skrzydłokwiat szykuje się do kwitnięcia, więc może i ja się zabiorę na dniach. :roll: generalnie polecają nawet koniec lutego, więc co za różnica te kilka dni w tę czy w tę. :wink:
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

Dobrze masz z tym parapetem bo u mnie ścisk cały rok i muszę kombinować żeby jak najwięcej zmieścić :;230 Trzykrotka różowo-zielona jest śliczna ;:108
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Stokrotkania- a dziękuję ;) Dostałam kilka szczepek dwa lat temu i naszczepiłam. W tamtym roku zalałam roślinkę i od nowa musiałam szczepić. Po roku niezły okaz wyrósł z tej trzykrotki.

Rapunzel- tak, mam sprawdzone. Dlatego napisałam, że u mnie się tak wczesne przesadzanie roślin sprawdza. Hmm...od końca lutego, to ja będę mieć ogród i działkę na głowie :tan

Kociaro- dziękuję... Geściutka rzeczywiście jest...ciężko jest ją podlać, by nie zmoczyć liści.

Anjju- dziękuję bardzo. A chętnie Ci kilka szczepek dam tej trzykrotki ;:108

Wiktoria- dziękuję ;) Lubię busz na parapetach. Preferuję, albo ładnie rozrośnięte rośliny doniczkowe z ozdobnymi liśćmi, albo małe doniczkowce kwitnące. Choć hipeastra są wyjątkiem...

Mniodkowa- teraz jest trudny czas dla roślin. Trzeba o nie dodatkowo dbać, łatwo o choroby grzybowe i pleśń.
Ja, końcem lutego - rozpoczynam sezon ogrodowy. Raczej czasu na domowe roślinki nie będzie. Tylko podlewanie i nawożenie pozostanie...

Heliofitko- a jednak.. my, ogrodnicy, to nawet zimą byśmy okopywali grządki. Dziś zaczęłam robić listę nasion na rośliny jednoroczne. I już wiem, że będą one podzielone kolorystycznie. Założę trzy rabaty w kolorach: I - biały i czerwony, II - żółty, pomarańcz, brąz i III- odcienie różu.

Nie wszystko mi rośnie..begonia tiger zaczęła się wyciągać, podobnie pilea peperomiowata (tzw. pieniążek) też nie jest zbyt ładny. I w niedzielę , kolejna sadzonka fiołka zgniła eh... Byle do wiosny.

Kasiuta- dlatego właśnie mam działkę i ogród. Rośliny mają wakacje, a ja...mam luz na parapetach ;:224 :;230
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolejna dorodna roślina u Ciebie(trzykrotka).Czy nasz jeszcze inne odmiany :?:K
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus, obejrzałam swoje roślinki i zachęcona twoim przykładem przesadziłam wczoraj skrzydłokwiaty, które ewidentnie zaczynają się budzić, a jeden chyba nawet wytworzył maleńkie pędy kwiatowe, więc to chyba dobry moment na przesadzenie. :) Filodendrony, który rosną ze skrzydłokwiatem tez zaczęły wypuszczać listki, więc chyba i im nie zaszkodzi ten zabieg. :wink:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

pieniążek to i u mnie marnieje, marnieje i chyba zdechnie całkiem, bo juz pojęcia nie mam gdzie go postawić, stał wszędzie gdzie tylko się dało a ten fochy ma :roll:

no kochana, to jak Ty pod koniec lutego popędzisz do ogrodu to w moich Suwałkach raczej byś łopaty nie wbiła :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”