Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon)
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Żurawina
Onegdaj tak ale była zbyt ekspansywna i zlikwidowałem.
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To chyba było jej tam dobrze
.
Czy możesz podzielić się spostrzeżeniami na temat jej uprawy? W jakich warunkach rosła u Ciebie i jak plonowała?
Ekspansywna? To znaczy, jak szybko się rozrastała?
Przepraszam za tyle pytań
.

Czy możesz podzielić się spostrzeżeniami na temat jej uprawy? W jakich warunkach rosła u Ciebie i jak plonowała?
Ekspansywna? To znaczy, jak szybko się rozrastała?
Przepraszam za tyle pytań

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Cztery krzaczki zarosły 1 m kw w ciągu jednego sezonu ostro konkurując z wrzoścami. Miejsce było słoneczne na skraju wzniesionego wrzosowiska, podłoże było tam wilgotne. Pędy żurawiny wrastały w trawnik. Owoców było sporo.
Re: Jaka fioletowa roślina nadaje się pod azalię wielkokwiatową?
Wbrew pozorom żurawina nie lubi być zalewana ale łatwo ją przesuszyć co może zniweczyć owocowanie
Ciekawe to co piszesz. Widziałeś naturalne siedliska żurawiny?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Moniko - ja miałam kiedyś podsadzoną żurawiną borówkę amerykańską. I sądzę ,ze pod azalią też będzie rosła
Trzeba pilnować wilgotoności - to fakt, ale da radę. Żurawinę sadzi się w ogrodach ( są odmiany ogrodowe!), a przecież raczej nie mamy typowych torfowisk w ogrodach 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
aniawoj a borówkę w czym miałaś posadzoną? - zapewne w torfie i to bardzo kwaśnym, chyba korą nie miałaś podsypaną? I zestaw borówka+żurawina jest jak najbardziej ok, wiadomo, pod pewnymi warunkami,
pomijam fakt, że azalię czasem chemią trzeba opryskać.
Są odmiany ogrodowe, oczywiście, ale różnią się od tych 'nie ogrodowych' tak jak malina leśna od 'ogrodowej', niczym więcej
pomijam fakt, że azalię czasem chemią trzeba opryskać.
Są odmiany ogrodowe, oczywiście, ale różnią się od tych 'nie ogrodowych' tak jak malina leśna od 'ogrodowej', niczym więcej

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
No tak: borówka w torfie wsadzona, trocinami i korą mieloną podsypana. Azalia - tak samo
Ale tu się zgodzę. Azalie chemią się czasami spryskuje choćby przeciwko mączniakowi. Ja generalnie mam zasadę, że "owocówkę" sadzę w jednym miejscu i tam chemii nie używam.

Ale tu się zgodzę. Azalie chemią się czasami spryskuje choćby przeciwko mączniakowi. Ja generalnie mam zasadę, że "owocówkę" sadzę w jednym miejscu i tam chemii nie używam.
Nie znam się na żurawinach, aby dyskutować, ale pewnie masz tu rację.Są odmiany ogrodowe, oczywiście, ale różnią się od tych 'nie ogrodowych' tak jak malina leśna od 'ogrodowej', niczym więcej

Mało kto widział naturalne siedliska żurawiny, ja ją mam u siebie, po korze żurawina raczej nie da rady się płożyć, uschnie. Tu jest dobrze opisane więc nie będę się rozpisywać http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=599 tylko zacytuję kawałek:
"Cechą charakterystyczną żurawiny jest łatwość wytwarzania korzeni na każdej części pędów po zetknięciu się ich z wilgotnym i kwaśnym podłożem (fot. 5). Wiąże się to ze środowiskiem w rejonach jej naturalnego występowania, gdzie zasiedla wysokie torfowiska powstające z mchu (aby żurawiny utrzymały się na powierzchni rosnącego mchu, wyrastają ich nowe pędy, które w górnej warstwie mchu mają bardzo dobre warunki wilgotnościowe i powietrzne, a to sprzyja powstawaniu nowych korzeni)."
"Cechą charakterystyczną żurawiny jest łatwość wytwarzania korzeni na każdej części pędów po zetknięciu się ich z wilgotnym i kwaśnym podłożem (fot. 5). Wiąże się to ze środowiskiem w rejonach jej naturalnego występowania, gdzie zasiedla wysokie torfowiska powstające z mchu (aby żurawiny utrzymały się na powierzchni rosnącego mchu, wyrastają ich nowe pędy, które w górnej warstwie mchu mają bardzo dobre warunki wilgotnościowe i powietrzne, a to sprzyja powstawaniu nowych korzeni)."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Tak masz racje. U mnie rosła, ale bez rewelacji
Możliwe, że przez korę. Wiadomo, że wtedy nie ma na powierzchni tej niezbędnej wilgoci 

- alina206
- 50p
- Od: 17 cze 2010, o 09:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko-mam żurawinę już od kilku lat. Teraz chcę ją przenieść w inne miejsce, gdzie łatwiej będzie mi utrzymać kwasowość i wilgotność. Przyznam, że raczej do tej pory była u mnie przesuszana, ale mimo tego całkiem ładnie owocowała. Być może przy większej ilości wody byłoby więcej owoców.
Ziemię wokół niej miałam wysypaną korą, ale niezbyt grubo i ukorzeniała się bez problemu, no może jakieś miała
Jakoś wypośrodkuję wilgotność dla azali i żurawiny
Ziemię wokół niej miałam wysypaną korą, ale niezbyt grubo i ukorzeniała się bez problemu, no może jakieś miała

Jakoś wypośrodkuję wilgotność dla azali i żurawiny

- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 50p
- Od: 3 wrz 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Można było dać agrowłókninę czarną. Mam tak zrobione i nie ma problemu z chwastami, ani wrastaniem pędów w trawę.
Mam jedno proste pytanko. Czy muszę mieć dwa krzaczki żurawiny różnych odmian aby się wzajemnie zapylały?
(tak jak w przypadku borówek?)
Zamierzam je posadzić w ziemi z lasu, na to kora, w jednym miejscu z borówkami, myślę, że będzie dobrze:)
(tak jak w przypadku borówek?)
Zamierzam je posadzić w ziemi z lasu, na to kora, w jednym miejscu z borówkami, myślę, że będzie dobrze:)