NIE ma co czekać - zapiszcie się do Nas, dołączając już.
NIE jako Goście, lecz jako Forumowicze - wypełniasz tylko 2-3 linijki tekstu i jesteś już zarejestrowany...
Zapraszam w imieniu Nas wszystkich !
---...== Admin ==...--- Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce. http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam, zakupiłem jakiś czas temu nasiona klonu palmowego, poddałem je stratyfikacji. Są w lodówce już jakiś czas tj. około 2 m-ce. powiedzcie mi czy nasiona podczas stratyfikacji powinny wschodzić, czy mam je po około 3 miesiącach wydobyć z piasku i wsadzić do ziemi mimo tego ze nie wzeszły. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Nasiona klonu palmowego stratyfikuje się mniej więcej od 4 do 8 miesięcy. Im świeższe nasiona tym szybciej kiełkują. Siew IV do połowy V. Siać jak tylko pokaże się choć jeden kiełek.
Jeżeli do połowy maja nie pojawi się kiełek to siać takie nasiona jakie są. Najprawdopodobniej nowe roslinki pojawi się w roku nastepnym (ale nie jest to przesądzone).
Z tego co się orientuję to temperatura do stratyfikacj nasion klonu palmowego mieści się w przedziale 5-10 stopni.
Siejąc niekiełkujące nasiona w maju można spodziewać się młodych roślinek jeszcze w tym roku, ale najpewniej dopiero w 2013.
W zeszłym roku wysiewałem podkiełkowane nasionka klonu palmowego, wzeszło ok 25%. Licze na to że w tym roku pojawią się następne