Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.

Post »

Iguś, pies :shock:
Jak rozmawiałyśmy latem u mnie, to raczej nie chciałaś.
Bardzo się cieszę. Czworonogi są kochane. Tylko, że teriery to psy myśliwskie. Możesz mieć przeorany ogród :;230
To nie jest smieszne. :( przepraszam :wink:
Ale i tak sie cieszę ;:138
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Iguś gratuluje wygranej ;:167 byłaś moją faworytką :wink: a nagroda super ;:138
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Reniu, dziękuję przyda się na pewno. :lol:

Małgosiu, rozmawialiśmy w maju, a pies z zimy. Minął czas jakiś i przestałam ryczeć na widok każdego goldena, wiec pora na cztery łapy. Ostresowywacz jest w domu potrzebny jak człowiek zostaje bez dzieci. A,ze terier tak padło, goldeny to też psy myśliwskie.... :roll:
Tak naprawdę chcieliśmy mniejszego, by móc go zabierać na wycieczki, i zupełnie innego by wystrzegać się porównań. Nie wiem czy to był rozsądny wybór, wymaga twardej ręki, a czy ja taką mam? ;:224

Aniu, z chęcią wpadniemy. ;:108
Ale jak będzie cieplej, wypijemy kawkę na tarasie. :tan

Agatko, tak mrozy to norma, tylko dlaczego u nas nie ma nigdy śniegu. :roll:

Kasiu,
do takiej pogody jestem przyzwyczajona, co nie znaczy , że mi się podoba. :roll:

Ciąg dalszy. :lol:

Mahogany, NCCPG, Nationale Collection, Bryan Russell. U mnie do 4 lat, piękna, jedna z ładniejszych w mojej kolekcji. Prawie zimozielona, doskonale rośnie, z każdym rokiem ładniejsza kępa. Skórzane liście, wyróżniają tę odmianę wśród innych. Doskonała do słoneczka i cienia. Kolorystyka prawie taka sama.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marmalade, Terra Nova, 2004 rok.U mnie od 4 lat, rośnie na skalniku, doskonale przyrasta, choć i w cieniu jest świetna, tylko barwy lekko zgaszone. Nigdy nie spotkałam się z krytyką tej odmiany. Godna polecenia, gdyż mało jest takich kolorów na słoneczne rabaty.

Obrazek

Obrazek

Mars, Witteman, 2002 rok. Seria planet, jedna z piękniejszych, doskonała na słońce, w
ciągu roku wyrasta na piękność, która każdy zauważy. U mnie od 2011 roku, oprócz tego ,że doskonale rośnie na słonecznych rabatach , na razie nic więcej nie powiem.

Obrazek

Obrazek

Merkury, Hans Witteman, 2002 rok, mała, ładna , zielona roślina, zmienia ubarwienie na jesieni. Liście dostają inną , żyłkowana barwę. Z serii planet najmniej ciekawa.

Obrazek

Midas Touch,Terra Nova , 2010 rok.W pierwszym roku zdecydowanie najładniejsza, potem traci to złote wybarwienie, jakby trochę zgaszona. Zdecydowanie do cienia, mała , ale warta polecenia.

Obrazek

Obrazek

Midnight Bayou, Terra Nova, 2010 rok. Jedna z bardzie zmiennych roślin. Od małej do dużej, rosnących w tych samych warunkach , ale bardzo różnie przyrastają. Nie wiem co jest powodem. Kolorystyka zimowa bardzo ciekawa. Późno wychodzi na wiosną. Dosyć ładnie toleruje słońce jeżeli ma wystarczającą ilość wody.

Obrazek

Midnight Rose
, pochodzi od Obsydian, ale mniejsza od niej, ciekawie wybarwione plamki, w różnym stopniu powodują , że zmienność tej rośliny zaowocowała odmianą Midnight Rose Selekt. Niewiele się różnią. Doskonała do słońca, zdrowa , nie wymaga odmładzania przez kilka lat.

Obrazek

Milan
, Terra Nova 2010 rok. Ładna, szara , większa od Cinabar Silver, ciekawe wybarwienie kwiatów, doskonała roślina na rabaty słoneczne. Przyrasta ładnie, przez dwa lata stworzyła ładną kępę.

Obrazek

Mint Julep, Terra Nova, 2010 rok. Mała, niewiele przyrasta w gruncie. Polecam dla kolekcjonerów do donic. W donicy rośnie ładnie. Zimuje dobrze, późno wychodzi wiosną.

Obrazek

Obrazek

Mint Frost,
Terra Nova , 1997 rok. Mało znana u nas w Polsce, jedna z większych zielonych roślin. Dosyć podatna na zgorzel pędów. Wymaga stanowiska półsłonecznego. Na słońcu jakby malała.
Obrazek

Mocha, Thierry Delabroye, 2005 rok. Duża , ładnie rosnąca roślina, w ciągu roku potrafi doskonale urosnąć. Doskonała na rabaty słoneczne. Warta posiadanie , zdrowa, ciekawe , matowe liście.

Obrazek

Obrazek

Miracle,
Thierry Delabroye, 2008 rok. Jedna zgorszy w uprawie, u mnie po dwóch podejściach zrezygnowałam z uprawy. I nie jest to tylko moje zdanie. Ogólnie określana jako kapryśna.

Moly Bush,
Bush, 1995 rok. Nazwana od imienia córki stwórcy. Niewielka, czarno- brązowa, o ostrych liściach. Ładna, kompaktowa, nie za wielka, warta polecenia. Doskonale rośnie na słońcu.

Obrazek

Mysteria,
Terra Nova , 2010 rok. Niepozorna roślina o lekko matowych liściach, dosyć duża. Kwiat intensywnie różowy, kwitnie wspaniale.

Obrazek

Obrazek

Neptune,Witteman, 2002 rok. Następna z serii planet. Duża, ładna , godna polecenia. Ciekawe wybarwienie liści.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Czy po tych mrozach , te wszystkie żurawki jeszcze będą takie piękne :?:
U mnie wszystkie stare liście pozwijane i pozasychane. :(
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iguś jaki cudny Pan Pies :D Ależ wspaniały prezent.....mały rozrabiaka na pewno wprowadza mnóstwo radości do domu :lol:
Żurawki jak zwykle, zapierają dech.....szczególnie te niesamowite połączenia, bardzo podkreślają urodę każdej z nich ;:138
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

O boziu...teraz juz ńie wiem, czy sie cieszyć, ze tu zajrzałam :wink:
Teraz to chciałbym duuuuużo żurawek mieć....... ;:223 Wróciło mi :wink: ;:14

Miałam swoje osobiste ńiepowodzeńie z zurawką Lime Rickey, 5 sztuk mi stopniowo wypadło w tym roku, aż mnie serce bolało....lposadziłam tiarelle, najzwyklejsze na świecie.....dają radę....

chyba niepotrzebnie się obraziłam na zurawki, są piekniaste, zawsze były...... ;:224

Mam pytanie:
A co mogło być przyczyna wypadania moich Lime Rickey? Rosły pod swierkiem, mialy rozświetlać :| ......jednak stanowisko?
Pozdrawiam
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Justynko, w wielkim skrócie, zagrożenia dla żurawek to
choroby grzybowe, objawia się zgorzelą podstawy pędów i zamieraniem,
szkodniki, larwy opuchlaków, podgryzają roślinę od spodu, walka nicieniami lub Larvanem
zgnicie korzeni w wyniku zalania
skrajne przesuszenie, szczególnie młodych roślin

Agnieszko,
radości ;:224 , toż to łobuz jakich mało :;230

Olu, wiosną wytniemy stare i wypuszczą nowe, nie martw się. :lol:
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha,
Iguniu, to ja stawiam na przelanie - zalanie, przez sprzedawcę, albo choroba grzybowa....bo podejrzanie mi doniczki wyglądały... :( jak wyciągałam z ziemi, juz takie padnięte, to właściwie nie miały korzeni...Zniknęły, pewnie zgniły...mam nauczkę...
Myślałam, ze miały za suche stanowisko, ze świerk je "okradł" ze wszystkiego...

Na jesieni, aby zapełńić pustki, jeszcze dosadziłam Electric Lime.....fajnie sie przebarwiły na jesieni..... :uszy
Pozdrawiam
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Justynko, z Twojego opisu jednak wygląda na opuchlaki, zaatakowana roślina, nie ma wcale korzeni i więdnie. Jeżeli posadziłaś Elektric Lime wiosna proponuję duże doniczki dla nich, kiepsko rośnie w gruncie, a pod świerkami nie daję jej wiele szans, za duża konkurencja.

Zimowe widoczki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, Iga, posłucham się ;:180 dziękuję :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iguś, pokaż jeszcze swego pupilka.
Z tą ręką to różnie bywa. Jak coś zniszczy w ogrodzie to ją poczuje :;230
Masz rację, że biorąc drugiego goldiego nie uniknęłabyś porównań. Ja cały czas się zastanawiam, czy będzie kiedyś drugi goldi, czy zupełnie inny pies. A może już w ogóle nie bedzie żadnego?
Chociaz masz rację, że psiu to odstresowywacz i to duży.
A że Ty ciągle jeździsz to faktycznie musisz mieć mniejszego psa.
biedronka27
50p
50p
Od: 2 gru 2011, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam i przyłączam się do gratulacji.
Masz piękny ogród,a żurawki rozświetlają go przez cały rok.
Mam kilka,ale po obejrzeniu twego wątku lista się wydłuża.
Pozdrawiam Dorota.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

A ja już złożyłam zamówienie u Pani Igi i mam teraz ogromny problem. Te, które podobały mi sie w sklepie podobają mi się nadal tutaj ale ddatkowo te, które w sklepie nie wzbudziły mojego zainteresowania tutaj mnie zachwyciły. Do wiosny zwarjuję. Ratunku! Mam ograniczone możliwości pieniężne i miejscowe w ogrodzie.
Marta
x-d-a

Post »

Iguś, obiecałam sobie, że koniec z żurawkami, ale jak tak pooglądałam twoje fotki, to ...No, jednym słowem - jestem zachwycona!
Zwłaszcza podoba mi się ta o bordowych listkach Mohogany :P Chyba się skuszę ;:224
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dalu, ile odmian tyle zdań, różne się ludziom podobają, mi czasem liście, a czasem kwiaty..... :)

Kociaku, potrójny. :wit Zawsze można zamówienie rozłożyć na lata. :roll:

Biedroneczko, namawiam, tych pięknych roślinek nigdy za wiele. :uszy

Małgosiu, by zrobić maluchowi zdjęcie trzeba by go uwiązać, bo leży spokojnie tylko jak śpi. :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”