Ogórek - polecane odmiany cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórek - polecane odmiany

Post »

Wiem,że to odmiana korniszonowa.Miałam ją już kilka lat temu.Z tym że jak nie zbierzesz codziennie to one dalej rosną.Nie czekają. :;230
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek do gruntu - jaki wybrać

Post »

grosik pisze:Moja sąsiadka natomiast każdego roku nawozi ogóreczki obornikiem krowim i ma je przepiękne! Chyba w takim razie zależy to od czegoś innego, rodzaju ogóra albo ziemii....
...a może być i 3 tony nawozu, gleba kompletnie zdegradowana i na złość ogrodnikowi urosną trzy ogóreczki. Ponieważ jeśli mamy kwaśna glebę, a takiej ogórek po prostu jej nie znosi - problem będzie z pobraniem składników pokarmowych przez roślinę. Miejsce pod uprawę koniecznie musi być zasadowe. Oprócz 40t/h obornika pamiętajmy o wapni, ponieważ obok potasu, wapń jest drugim niezbędnym pierwiastkiem do wytworzenia owocu ogórka.
Dla ogórka gruntowego optymalna zawartość składników mineralnych w 1l gleby wynosi: 80-120mg N, 60-80 mg P, 160-220 mg K, 70-120 mg Mg oraz 1500-2000 mg Ca!
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Może narażę sie tu Wam wszystkim...ale noszę się z tym pytaniem długo. :oops: Skąd biorą się nasiona F1? No bo skoro nasiona f1 (pierwsze pokolenie) np ogórków ,wydaja najlepsze plony ,następne już nie ,no to z którego pokolenia są nasiona F1.
Asia
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

PELASIA - HE HE - DOBRE ja też chcę wiedzieć ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

F1 to po to by co roku kupować nasiona a nie wydłubywać ze swoich i je wysiewać.Plantatorzy tzw nasienni by zbankrutowali.I nie tylko oni.
Ja to dopiero się narażę!
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Pelasiu, coś mi się o uszy obiło, niezbyt dobrze pamiętam ale to było coś koło tego; w jednym namiocie /szklarni rosną pomidory - matki, w drugim pomidory- ojcowie, otrzepywany pyłek ojcowski jest przenoszony na kwiatki matki no i chyba tak powstaje krzyżówka. Zbierane nasionka z owoców to F1. Jeśli z tego F1 zbierzemy nasionka w następnym roku to one już nie powtórzą cech, wyrośnie albo matka albo ojciec. Może wpadnie Kozula i wyjaśni to bardziej precyzyjnie i łopatologicznie. Ania - Kozula krzyżuje też , dobierając rodziców wg pożądanych cech. To jest już wyższa szkoła jazdy (zawodowe) a ja mam tylko amatorskie .
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

W przypadku pomidorów to nie jest takie proste. Uzyskano by 3 rodzaje nasion: z samozapylenia roślin wyjściowych i z krzyżówki. A jak je rozróżnić ?

pozdrawiam
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Oczywiście, że to nie takie proste. Istnieją wyspecjalizowane przedsiębiorstwa nasienne, mają odpowiednie do tego stworzone warunki. W końcu produkują te F1 na masową skalę. No i takie nasionka są droższe bo wyprodukownie ich wymaga dużych nakładów.
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Maraga, w swoim poście też ma trochę racji , że w tych F1 jest jakaś cegiełka marketingu.Jak patrze na ilość tych wszystkich F-ów to się zastanawiam, skąd wzięto , w stosunkowo krótkim czasie, tyle materiału wyjściowego do krzyżówek heterozyjnych, skoro nie tak dawno przecież, ilość odmian ustalonych można było policzyć na palcach rąk ?.

Pozdrawiam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit no dobrze ,ale w przypadku pomidorów dopiero ktoreś polkolenie jest porządane. Tak jak tu czytałam na forum piąte lub siódme. W ogórkach jest inaczej. Pokolenie pierwsze jest najlepsze,te następne pokolenia już nie.
Trochę poczytałam o mieszańcach i już kapuje co nie co. Zresztą i tak będe kupować nasiona ogórków f1 z ogordniczych sklepów.
Asia
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Pelasia pisze::wit Skąd biorą się nasiona F1? No bo skoro nasiona f1 (pierwsze pokolenie) np ogórków ,wydaja najlepsze plony ,następne już nie ,no to z którego pokolenia są nasiona F1.
Asia
Np. ogórek polan F1, podobno można uzyskać , zapylając odmianę monastyrski wisconsnem lub odwrotnie, taką uzyskałem informację od plantatora w latach osiemdziesiątych. Pewnie z odmiany zapylanej usuwa się pręciki, aby sam się nie zapylił .
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Chodzi mi o tę zachwalaną tutaj odmianę ogórka Julian .Tylko pytanie ,gdzie go kupujecie konkretnie,bo ja już drugi sezon go szukam i nie mogę dostać.Kupiłam natomiast wspomnianego tutaj Borusa bo też słyszałam,że jest fajny oraz chcę wypraktykować Odysa i Edypa.No i Dzięki temu forum drugi raz posieję Izyda.
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Zapylenie krzyżowe pomidorów odmiany A odmianą B daje mieszańca AB F1, krzyżowanie dwóch ustalonych odmian daje zawsze to samo.
Cytat wypowiedzi Ani Kozuli :
"Krzyżując amatorskie ustalone odmiany otrzymamy mieszańce łatwiejsze do uprawy i dające większe plony. Mieszańce F1 do upraw towarowych selekcjonowane są przede wszystkim pod kątem wielkości plonu i twardości owoców, smacznych jest mało."
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

forumowicz pisze:Maraga, w swoim poście też ma trochę racji , że w tych F1 jest jakaś cegiełka marketingu.Jak patrze na ilość tych wszystkich F-ów to się zastanawiam, skąd wzięto , w stosunkowo krótkim czasie, tyle materiału wyjściowego do krzyżówek heterozyjnych, skoro nie tak dawno przecież, ilość odmian ustalonych można było policzyć na palcach rąk ?.

Pozdrawiam

Jako materiał wyjściowy do krzyżówek, używa się również mieszańce F1, tworząc krzyżówki bardziej skomplikowane.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04

Post »

Wczoraj kupiłam Ogórek gruntowy Citron- takie żółte piłeczki do tenisa. Podobno nadaje się do kiszenia. Traktuję to na razie jako eksperyment ale czy ktoś z Was może już uprawiał go? pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”