Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.I

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam. Można nawozić we wrześniu ale nawozami bezazotowymi.

Pozdrawiam Leszek.
Awatar użytkownika
Weigela
100p
100p
Od: 14 maja 2007, o 19:37

Post »

W nowym numerze ''mojego pięknego ogrodu'' opisane jest szczepienie drzewek-wiosenne.Mam zamiar zaszczepić hortensję bukietową ,widziałam taką w formie drzewka,super sprawa,myślicie,że może mi się udać?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Jasne, próbuj !
To OGROMNA satysfakcja, gdy ma się swoją ( stworzoną przez sebie) roślinkę :)

Tu jest wykład z rysunkami poglądowymi :
http://www.castorama.pl/porady/ogrod/sz ... eniec.html

Zezwalam na linki do forum Castoramy
Admin
:idea:
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Weigela pisze:Mam zamiar zaszczepić hortensję bukietową ,widziałam taką w formie drzewka,super sprawa,myślicie,że może mi się udać?
W sieci jest mnóstwo cudownych zdjęć hortensji wyprowadzanych na drzewko. Nie wiem czy da sie to zrobić w polskich warunkach więc być może szczepienie to jedyne rozwiązanie. A na czym szczepi się hortensję bukietową?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie mam pojęcia.
Ja wyprowadzałabym formę drzewkowatą / pienną z formy naturalnej, krzaczastej. :lol:
I niestety, zimowałabym w donicy, w domu, bo wszyskie pienne maja zwiększona podatnośc na uszkodzenia mrozowe.
Tak pożeganałam trzmieliny, opatulone na zimę w ogrodzie. :?
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Weigelo, Chwaściku stworzenie własnej hortensji buietowej w formie piennej nie jest żadnym problemem. Wystarczy znaleźć w sklepie taki okaz hortensji, który będzie miał jeden, dwa, trzy pędy w tym jeden z pędów w dość pionowym ustawieniu. Zostawiamy jeden ładny, pozostałe obcinamy i ten sam również skracamy aby pobudzić go do rozkrzewiania. Dokładnie zrobiłam to rok temu w marcu i zobaczcie co się stało latem? :D To jest akurat odm Kyushu ale zamierzam też w tym roku zrobić to samo z limonkową :D Pięknie przetrwała zimę bez okrywania z małym kopczykiem na korzeniu :D

Kwitnąca
Obrazek

Obrazek

Tak wyglądała na jesieni
Obrazek
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładne Kasiu :)
Też będę próbował ponieważ mam mnóstwo siewek kilkuletnich i zeszłorocznych, różnych odmian zresztą a hortensje uwielbiam ponad wszystko... :)

Nie byłem zbyt precyzyjny ale pisząc, że nie wiem czy to się da w polskich warunkach miałem na myśli wyprowadzenie dość wysokie jak prawdziwe małe drzewko, takie są mi niestety potrzebne, nie zadowolę się niższą niż 1,5 m a najlepiej 1,8m ;) ... :lol:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

A czy przycinamy hortensję kosmatą?
Krysiu, Ty ją masz, poradź co z nią robić.
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chwaściku ja też uwielbiam hortensje ponad wszystko! Witaj w Klubie! ;:54
Mam nadzieje że zaprezentujesz w tym roku swoje odmiany - jestem bardzo ciekawa :D I uważam że z tym drzewkiem 1,8 warto spróbować i podchodować takiego pędziora :wink:
Eleko hortensja kosmata to krzew, który podobnie jak hortensja ogrodowa kwitnie na zeszłorocznych pędach. Przycinamy ją wiosną, a cięcie powinno się ograniczyć do usunięcia zeszłorocznych kwiatostanów i przemarzniętych pędów[/b]
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cilla77 pisze:Mam nadzieje że zaprezentujesz w tym roku swoje odmiany - jestem bardzo ciekawa :D
Parę zdjęć mogę już pokazać. Oto próbka:
Moje ogrodówki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... s%2A#99914
Moja ulubiona bukietowa:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %2A#182369

Hortensje niestety zajmują sporo miejsca więc nie mam ich zbyt wiele, pomijając oczywiście te siewki doniczkowe jest ich na razie 11 sztuk, 5 ogrodowych , 4 bukietowe, 1 krzaczasta i 1 pnąca. Ale miejsce jest już gotowe na dwie kolejne: bukietową Pinky Winky i piłkowaną Intermedia, no i w dalekosiężnych planach szykuję miejsce na kolejne :)
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chwaściku piękne masz hortensje ogrodowe! Wspaniałe nasadzenie, bujne kwiecie i te kolory~! wspaniałe! Moje ogrodowe od kilku lat przesadzam z miejsca na miejsce bo mam dość słoneczny, odkryty ogród i szukam dla nich cienia. No nie są tak okazałe jak Twoje. Ja w tym roku po raz pierwszy będę swoje zabarwiać. Natomiast krzaczaste, bukietowe dużo lepiej znoszą takie warunki.
Masz racje - h. limellight ma bardzo fajny pokrój, kwiaty zasuszone zachowują trwale różowe zabarwienie. Ja w zeszłym roku zwariowałam na punkcie Pinky Winky:D - mam sztuk 3 i świenie się mają - własnie je przycięłam. O piłkowanej Intermedii marzę :D O ile dobrze kojarzę Karo ma piękny okaz!
Zapraszam do mojego ogrodu z hortensjami :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2436
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście już wcześniej oglądałem Twój ogród Kasiu, szczególnie zazdroszczę Ci tej krzaczastej (Anabeli) :)
Moja nie jest nawet w połowie tak piękna :(
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

cilla77 pisze: O piłkowanej Intermedii marzę :D
Jest na allegro, w "sklep_kroton", za 22zł.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

eleka pisze:A czy przycinamy hortensję kosmatą?
Krysiu, Ty ją masz, poradź co z nią robić.
Elu! :D
Postępujemy tak samo jak z Hortensją ogrodową - przycinamy wiosną, ograniczając cięcie do usunięcia zeszłorocznych kwiatostanów, oraz przemarzniętych pędów.
Czyli wykonujemy cięcie kosmetyczne . :D
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze odnośnie mojej krytycznej uwagi na temat Grandiflory gdy chwaliłem Limelight. Otóż nie oznacza to, że mi się Grandiflora nie podoba wprost przeciwnie, podoba mi się bardzo jest swego rodzaju wzorcem hortensji bukietowych ale uważam, że Limelight ma jeszcze więcej zalet. Jednak i Grandiflora ma swoje zalety w stosunku do Limelight, najpiękniej przebarwia się na różowo z wszystkich hortensji, które mam i widziałem na żywo i, moim zdaniem, tworzy najcudowniejsze drzewka to właśnie ją najbardziej chciałbym sobie wyprowadzić na drzewko ale coś takiego jak poniżej to raczej wymaga bardzo mocnej podpory i chyba lepszego klimatu:

Obrazek
http://www.hydrangeashydrangeas.com/paniculata.html
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”