Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Krysiu,czy te tygrysówki wykopuje się na zimę,czy zimuja w gruncie?Nie widziałam ich chyba w sprzedazy,bo by rzuciły mi się w oczy.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wcześniej były silne wiatry które wywiewały śnieg z niektórych miejsc jak np z pod wszystkich opatulonych , pustka ani grama śniegu . Na rabatach śnieg jest , płaskie powierzchnie nic nie wywiało za to na hostowiskach pod sosnami też ani krzty :(
Roślinki były jak co roku zabezpieczone tak na porządnie gałązkami świerkowymi one jeszcze nigdy mnie nie zawiodły a pisząc o dociepleniu hm usypałam im spore kopczyki śniegowe , znosiłam go z trawnika ;:224 Jak wróciłam do domu mogła bym wymienić wszystkie paluchy tak mi zamarzły reszta była ok no może poza zmęczeniem .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

malgocha1960 cebule Tygrysówki pawiej trzeba wykopać i przechowywać podobnie jak Acidanterę i inne.
Jesienią zbytniego pospiechu z wykopywaniem nie ma bo wytrzymują temperaturę do -4 st.C.
Ładnie przyrastają więc można się dochować sporej kępy.
Ciekawostką jest to,że ich cebule są jadalne, pieczone smakują jak topinambur (zawierają skrobię);
Szkoda mi poświęcić kilka na próbę ... na i kontrastowe kolory kwiatów trudno z czymkolwiek połączyć.

tija w takiej sytuacji to i ja bym podobnie zrobiła.
Zadbaj o siebie aby to poświęcenie nie odbiło się na zdrowiu.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Krysiu widzę że tutaj nie tylko można podziwiać ale i można się leczyć naturalnymi środkami.To jest mi dzisiaj potrzebne.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to jest Danusiu - dbamy o innych a o sobie zapominamy.
Skąd ja to znam ... :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Tygrysówka bardzo egzotycznie wygląda. Nie umiałabym jej dopasować do żadnej ze swoich rabat :D Mam trochę śniegu i liczę na to, że choć trochę ochroni moje rośliny przed mrozem. Mam także nadzieję, że prognozy okażą się omyłką.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

A ja wsiąkłam w aptece i tam siedzę i podczytuje :;230 Krysiu super wątek i dlaczego tam nigdy nie zaglądałam :roll: :roll: ;:180 ;:196 . Trzeba będzie pić herbatki imbirowe zamiast łykać tabletki ,które niszczą żołądek . U nas zimnica okrutna ,ale damy radę zresztą roślinki również
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Szkoda tylko, że tygrysówki tak krótko kwitną! Mam sporo cebul i nasion więc szykuje się pięknie :-)
Twoje są śliczne. Ja zakupiłam 5 kolorów, ale zakwitły mi tylko 2 :(
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

takasobie pisze:Twoje są śliczne. Ja zakupiłam 5 kolorów, ale zakwitły mi tylko 2 :(
Jest aż tyle kolorów tygrysówki :shock: stawiałam na 3 nie więcej .
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Krysiu było by cudownie gdyby udało Ci się wyhodować takie sadzonki ale czasem jak człowiek bardzo chce to to nie wychodzi ja to wiem. Już za niedługo będziemy cieszyć się naszymi roślinami w realu nie jak teraz wspomnieniami.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Krysiu co raz cieplej na dworze więc co raz bliżej wiosny :) Już niedługo znowu będziemy podziwiać twoje piękne roślinki :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 Ewciu mróz zelżał na chwilę i nawet wybraliśmy sie na działkę z nową dostawą karmy dla ptaków.
Tygrysówki w tym roku znów posadzę w dużej doniczce a dołem dam coś płożącego. Będzie ruchomą ozdobą tam gdzie w danym miejscu jej ostra kolorystyka nie przyćmi innych ... już tak miałam.

takasobie W tym roku zakwitną Ci wszystkie - przypilnuje fotek. Znam tylko 3 kolory i ciekawa jestem jakie będą u Ciebie ?

tija Elżbietko widzę,że Ty też znasz tylko 3 kolory Tygrysówek czyli obie jesteśmy na tym samym etapie.

danutab Danusiu my wiecznie próbujemy, eksperymentujemy i włąsnie to jest wspaniała i niekończąca się przygoda.

ARABELLA wiem,że tęsknisz za wiosną i nawet już tak bardzo łapki Cie swędziły,że masz za sobą pierwsze siewy i wschody ... gratuluję. Tylko gdzie to wszystko trzymać bo przecież odpowiednia temperatura i dużo światła to podstawa ich pielęgnacji.

Ja po każdym przeglądzie moich skarbów w piwnicy przynoszę jakieś pojemniki w których zbyt szybko ruszyło życie.
Jesień była długa i ciepła - temperatura w piwnicy wyższa niz zwykle bo dochodziła do 12 st C.
Późną jesienią po pierwszych przymrozkach jak zabezpieczaliśmy dodatkowo rośliny pobrałam z niektórych krzewów sadzonki zdrewniałe .
Wymieszałam substrat kokosowy ze żwirkiem i ustawiając je pionowo w przezroczystych pojemnikach całkowicie zasypałam.
Niektóre patyczki zaczęły wegetacje i muszę je przynosić do światła.
Patyczki Fuksji całkowicie sa przykryte i całe szczęście,że zauważyłam te białe prawie kilkucentymetrowe przezroczyste pędy

Obrazek

Obrazek

Budleje przyniosłam w połowie stycznia bo już miała listki a że ciemna piwnica to bladziutkie ... :;230
Nie pomyślałam o zrobieniu fotki bo teraz to już ładnie wygląda.

Obrazek

Ta na kolorze nie zyskała za dużo - krótki czas a poza tym ona mają inny kolor.
Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Krysiu, mimo niskich temperatur i leżącego śniegu za oknem Twoje roślinki okazują się pierwsze oznaki życia. Czyżby czuły już wiosnę?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Nie widziałam że perowskią można ukorzeniać na jesieni ,próbowałam na wiosnę ale nic nie wyszło .. Na drugi rok spróbuję posadzić badylki na zimę .. Jaki kolor ma twoja budleja .. może jak swoją ciemno liliową ukorzenię to się zamienimy ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Szkoda również ,że nie wiedzialam ,że Perowskię można ukorzenic ,bo wzięła bym od Tosi patyczki . Teraz będę już mądrzejsza . Wszystko startuje do życia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”