Jagoda - zielono mi :) część druga

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda - zielono mi :) część druga

Post »

Wiktorio, ja myślę, że zwłaszcza nasze zielone paczki ze szczepkami mogłyby wywołać głęboki szok. :;230
Marylo, dziękuję. ;:196
Co do zdjęć, to cóż, nie jestem aż taką zdolną fotografką, jak ty, a zdjęcia przeważnie robię nowościom, żeby nie być gołosłownym. :wink:
Natomiast na kule natknęłam się na nie w carrefourze, a ponieważ nie jest to standardowy towar nawet w marketach budowlanych, to od razu wzięłam dwa opakowania, bo były wg mnie w dobrej cenie: 6.99 zł za 2 sztuki. Te kule są duże, tak przynajmniej pisała Stokrotkania, bo ona ma skalę porównawczą, ponieważ ma duże i małe kule.
Teraz marzą mi się małe kule, ale czuję, że o drugiej takiej promocji tym razem na małe kule to mogę tylko pomarzyć.
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagoda, nie jestem zdolną fotografką, tylko maniaczką w robieniu zdjęć i ich przerabianiu. Nie mam pieknych roslin więc upiekszam je oprawą. ;:196
Jeszcze powiedz mi na jakim stoisku szukać kul do kwiatow :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylo, u nas te kule były całkiem gdzie indziej niż doniczki i ziemia, raczej w alejce promocyjnej bliżej wejścia. Obok stały stojaki z nasionami.
Wczoraj i dziś narobiłam szkód moim roślinkom i jestem naprawdę na siebie wściekła :twisted:
Wczoraj, sama nie wiem, jakim cudem oberwałam jeden z dwóch nowych pędów na eschynantusie ;:223 Chyba jak wyciągałam ze wspólnej donicy tę moją hoję-niehoję, to nią zahaczyłam i pęd szlag trafił, a dziś sansewieria Gold hahni się "wyfiknęla" kolejny raz i jeszcze jej się jeden liść nadłamał. Muszę zmienić podłoże, bo to jest chyba zbyt sypkie i jak wysycha, to ta sansewieria o małych jeszcze korzeniach nie ma się czego przytrzymać. W swej głupocie myślałam, że podłoże dla kaktusów będzie najlepsze, bo przepuszczalne, a to guzik prawda niestety. :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Jagoda gorąco zachęcam do robienia zdjęć nie tylko nowościom :wink: Chętnie przypomnę sobie Twoje roślinki :wink: odwiedzając wiele wątków z czasem zapomina się co kto ma :wink:
I nie wiem, ale cos obija mi się, że azalię zakupiłaś i jeszcze coś? I gdzie te zdjęcia...
Eszynatus rozumiem, że powędrował do ukorzeniania - mnie najbardziej boli jak złamę storczykowi pęd, bo tego juz wykorzystać w żaden sposób nie można - a zdarzyło mi sie i to ze trzy razy :roll:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Asiu, gdzieś w necie czytałam (ale nie sprawdzałam), że można taką gałązkę storczykową wsadzić w wodę i po pewnym czasie wyrosną na niej keiki.
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p

Post »

Też o tym czytałam, ale dodatkowo osoba, która ekserymentowała obrywała delikatnie łuskę z oczka i smarowała to mieszanką wazeliny i ukorzeniacza do roślin zielonych :wink: Keiki sie pojawily, ale nie wypuściły jak dotąd korzeni, a więc eksperyment w toku :wink: U mnie te gałązki usychały, może pora nie ta była :roll: Wiosna poświęcę jakis pęd bez kwiatów oczywiście, zakupie ukorzeniacz i zobaczymy :wink:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Migotko, nie było nawet takiej opcji, żeby cokolwiek ukorzeniać,bo pęd miał może z centymetr albo półtora, a został złamany, a właściwie odłamany gdzieś w połowie.
Oprócz azalii zakupiłam też paproć i nietypowych szerokich listkach, ale dziś przy tym zimnie nie mam jakoś weny na robienie zdjęć. :?
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p

Post »

jagodaa rozumiem, maleństwo Ci się odłamało :wink:
U mnie dzis rano -20 było, a dziś ma być jeszcze więcej :)
- Joanna
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Jagoda zrób zdjęcie nowej paproci, ja bardzo lubię paprocie ;:65 i bardzo chetnie naciesze oko Twoją. :heja
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, na życzenie, ale chyba jutro wstawię lepsza fotkę, bo ta w świetle elektrycznym jest naprawdę kiepska, choć daje pojęcie, jak ona wygląda.
Obrazek

Wydaje mi się, że losie rogi w podzięce za wyciągnięcie ich w miarę możliwości z "czarnoziemu " i zastąpienie go w znacznym stopniu podłożem dla storczyków, wypuszczają maleńki liść, bo pojawił się taki mały zielony punkcik. :tan
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paprotka wygląda zadziwiająco dobrze na tle tego, co dziś widziałam u mnie w B. ;:108 .
Ja bardzo chętnie bym ją sobie obejrzała dokładniej, więc czekam na kolejną fotkę (łosich rogów również) :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Ciekawa ta paproć.Jagoda niech Ci się dobrze rozrasta no i rozeznaj czy ona lubi ciepłe suche powietrze ;:196
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Kocham paprocie i zawsze się czaję na nie u innych. Tyle mojego jak sobie u Was i w marketach ew, pooglądam
bo u mnie nie chcą być choć bardzo się starałam. Teraz już nawet nie próbuję bo mi ich żal.
Twoja wygląda cudnie ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrzucam nieco lepsze zdjęcie paproci robione od rana. Ja sama zmarnowałam już kilka sztuk i przysięgałam sobie, że nigdy więcej, ale ta po prostu wołała do mnie z tej palety. :wink:
Ta będzie na pewno ostatnia. ;:170

Obrazek

Nie jest to nefrolepsis typowy, więc może będzie nieco łatwiejsza we współpracy. :wink:
Marylo ciepłe suche powietrze,to ostatnie co można znaleźć u mnie w domu, bo to ciemna wilgotna nora, a w ter mrozy mimo bardzo gorących pieców najwyższa temperatura w mieszkaniu nie przekracza 18 stopni. Najniższa niecałe 10 stopni. ;:108
kociaro, jak tę załatwię, to dam sobie spokój, no chyba, ze będą za darmo dawali. :wink:
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Jagódko śliczna jest ta paprotka.Ja mam kilka odmian,ale takiej prawdę powiedziawszy ,jeszcze nie widziałam.Będę mocno trzymała kciuki,aby Ci się z nią udało i aby cieszyła Cię bardzo długo :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”