Popiół jako nawóz

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Re: Popiół z kominka

Post »

GrzegorzR pisze:Wszędzie tam, gdzie Ci rośnie mech.
Nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem.Chcesz przez to powiedzieć ,że wszystkie cieniolubne rośliny lubią wysokie pH ? Oczywiście tak nie jest. Bluszcz lubi lekko wapienne,przylaszczka bardzo zawapnione tak
samo jak dyptam.Wśród iglaków np wiele jałowców w szczególności skalne,chińskie woli lekko wapienne gleby a nie kwaśne i wiele innych roślin.Jeszcze co do jałowców to też nie należy przesadzać w drugą stronę bo zbyt wysokie pH dobrze im nie służy.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Popiół z kominka

Post »

Skrót myślowy. Na wolnej przestrzeni, w trawniku, w warzywniku tak. O Iglakach nie myślałem, bo ich w zasadzie nie mam. Popiołu mam dużo, sypię na rabatki, gdzie tylko zobaczę ślad mchu.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
agapanta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 paź 2008, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Popiół drzewny w hostach

Post »

Witam mam pytanie palę w centralnym samym drzewem czy mogłabym tym popiołem posypać między hosty ,ziemia jest tam bardzo zbita gliniasta pozdrawiam
agapanta
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: popiół drzewny

Post »

Popiół drzewny można traktować jako nawóz (zawiera potas, fosfor i wapń, nie zawiera azotu) i podsypanie nim (oczywiście bez przesady) miedzy hostami na pewno im nie zaszkodzi może jedynie dodatkowo odkwasi trochę glebę.
Jadnak na pewno nie rozluźni gliniastego podłoża , wręcz przeciwnie dodatkowo je "zamuli".
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Re: Popiół z drewna

Post »

Ile według was mógłbym wysypać popiołu drzewnego do szklarni o powierzchni 8-9 m2 ?? Dodam że w tym roku chciałbym w niej uprawiać pomidory i ogórki. Czy 10 L wiadro pełne popiołu to przesada?? Proszę o wasze rozważania. :D
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeśli rozsypiesz tyle popiołu i dobrze zmieszasz z glebą, to nic się nie stanie, tylko potem jeszcze musisz coś azotowego dodać, dla równowagi np. saletra magnezowa.
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedz. :wit Saletry około 500-600g ? Nie chciałbym przesadzić.Mógłbym zamiast saletry magnezowej zastosować azotową , bo akurat taka posiadam.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Na początek wystarczająco, bo przypuszczam ,że także jakiś kompost lub obornik też czasem dajesz. Nie wiem jaką dokładnie masz saletrę, wapniowa byłaby nie wskazana, bo dosyć wapna jest w popiele, amonowa, też, ale nie za bardzo pod wszystkie warzywa. Im bardziej w las ,to więcej drzew.
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p

Post »

Poszukam tej magnezowej i spróbuję ją zastosować. Dzięki ;:138
Pozdrawiam Krzysiek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

ekopom z ciekawości zapytam dlaczego saletra magnezowa? (swoją drogą min opakowanie jakie ja widzę to 25 kg)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Na naukowych wywodach chemicznych to bardziej byłby pomidoro, nawozy takie jak: saletra potasowa, wapniowa i magnezowa są szybko przyswajalne i w roślinach jest niski poziom azotanów, a więc bezpieczne dla zdrowia, a że wapniowa nie jest pożądana, oraz w popiele też jest dość potasu, to pozostaje magnezowa. Także cena nie jest wygórowana.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

nie o jakieś chemiczne wywody mi chodziło. Zrozumiałam, że wymieniona przez Ciebie saletra magnezowa potrzebna jest jak się daje dużo popiołu.

Moi znajomi, którzy uprawiają ogórki zawsze podsypywali do przygotowanej ziemi popiół ale głównie dlatego, że on jest alkaliczny a ogórek potrzebuje zasadowe podłoże. Pomidor chyba już niekoniecznie.
A wiadro popiołu to chyba nie jest jakaś wielka dawka na 9m2, chyba że jest tam zasadowa ziemia, tak mi się wydaje
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

Chciałbym zauważyć, że popiół drzewny również zawiera całkiem sporo magnezu. Aby zneutralizować alkalizujące działanie popiołu proponował bym stosować jednak nawozy siarczanowe takie jak np. siarczan amonu, lub nawet zwykłą siarkę; aby dostarczyć azotu można również stosować saletrę amonową, przy czym to jony azotanowe są wchłaniane przez rośliny, a kationy amonowe są najpierw utleniane do anionów azotynowych, a następnie azotanowych które to dopiero są wchłaniane - finalnie to taka saletra amonowa jest raczej nawozem neutralnym.
Nie orientuję się niestety jak wygląda sprawa z nawozami fosforowymi.

Edit: o ile dobrze pamiętam, to ogórki i pomidory preferują jednak podłoże o neutralnym odczynie. Niewiele jest u nas roślin preferujących gleby zasadowe.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
nutka1234
50p
50p
Od: 1 lip 2010, o 22:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedy najlepiej dać popiół?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

To nie ma większego znaczenia, gdyż sezon w zasadzie już się rozpoczął i nawożenie roślin już powinno nastąpić - jako nawóz dość powoli uwalnia składniki. W większych ilościach nie polecam go stosować (odkwaszenie i zamulenie gleby) a bez wymieszania z podłożem może utworzyć skorupę, i podczas wietrznej pogody zostanie rozpylony zanieczyszczając wszystko w koło.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”