O jakim mailu Pan mówi, nie przypominam sobie abym coś Panu teraz wysyłał.silverblue pisze:Witam ponownie![]()
po pierwsze dziękuję za wszelkie informacje przekazane informację zarówno te na forum jak i na maila
W Pana przykładzie - http://www.freibad-brackwede.de/fotogalerie.htm , widać dokładnie pole (złoże) filtra roślinnego (zdjęcia 11, 18, 32), obsadzone trzciną, oczeretem i turzycami. Złoże to oczyszcza bardzo wydajnie wodę ze wszystkich szkodliwych związków i bakterii np. coli. w złożu w wyniku interakcji między korzeniami roślin, a bakteriami nitryfikacyjnymi i denitryfikacyjnymi (tlenowymi i beztlenowymi). W czasie przepływu wody przez złoże, następuje rozkład amoniaku na azotany (bakterie nitryfikacyjne) pobierane przez rośliny rosnące w złożu i wolny azot uwalniany do atmosfery (bakterie denitryfikacyjne). Powierzchnia takiego złoża uzależniona jest od powierzchni stawów i ilości osób kąpiących się w nich. Regulowane to jest, intensywnością przepływu wody w złożu.zastanawia mnie sposób oczyszczania wody. Nie wygląda to na system "stawu o charakterze bagiennym" a musi być wydajny skoro jest przeznaczony dla tak dużego lustra wody.
Filtrację taką można dodatkowo uzupełnić o system filtracji mechanicznej i biologicznej.
ps. Bardzo przepraszam, niechcący usunąłem część Pańskiego postu dotyczącego koncepcji, zamiast kilknąć Cytuj kliknąłem Edytuj i wyszło tak jak Pan widzi.