Ogród Joli i Zbyszka cz.2
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.2
Jolu, heliotrop wysiałam. Jak zobaczyłam twój na poprzednich stronach, to aż mi się wierzyć nie chce, że może taki wyrosnąć z maciupkiego nasionka.
Jolu, czy ten biały liliowiec to ten, co go mam od ciebie, czy jakiś inny. Bo jak inny, to zarezerwuj kawałek, plisss. Ale to chyba ten sam, prawda?
Jolu, czy ten biały liliowiec to ten, co go mam od ciebie, czy jakiś inny. Bo jak inny, to zarezerwuj kawałek, plisss. Ale to chyba ten sam, prawda?
- lemka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też mam tego żółtego pachnącego liliowca z pierwszego Twojego zdjęcia. Jest śliczny i tak długo kwitnie.
15-lecie ogrodu
Piękna rocznica. I ogród piękny.
15-lecie ogrodu

Pozdrawiam Ida
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Wandziu wydaje mi się że trochę za wcześnie wysiałaś heliotrop bo może się wyciągać ale postawisz go w widnym miejscu i będziesz uszczykiwała to do wysadzenia na rabatkę ładnie się zagęści i będzie dobrze.Zapach cudny,polecam sadzenie pod oknami.
Ten biały liliowiec to ten co Ci dałam, ale on wcale nie jest biały tylko lekko żółty.
lemka77-Ido ja mam takie pachnące dwa jeden jest cały żółty a drugi kielich od wewnątrz ma żółty a na zewnątrz brązowy i też pachnie.Jak to dobrze że jest forum to człowieka oświecą że ma piękną rocznicę założenia ogrodu.Jeszcze raz Zytko
Ten biały liliowiec to ten co Ci dałam, ale on wcale nie jest biały tylko lekko żółty.
lemka77-Ido ja mam takie pachnące dwa jeden jest cały żółty a drugi kielich od wewnątrz ma żółty a na zewnątrz brązowy i też pachnie.Jak to dobrze że jest forum to człowieka oświecą że ma piękną rocznicę założenia ogrodu.Jeszcze raz Zytko

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Jolu, wiem, że on taki żółtawy, ale umownie nazwałam go białym, żeby było wiadomo, o który chodzi.
Z heliotropem to mi poradzono, żeby już, bo właśnie potem się go uszczykuje, nawet dwukrotnie, i wysiany później, mógłby nie zdążyć zakwitnąć.
Z heliotropem to mi poradzono, żeby już, bo właśnie potem się go uszczykuje, nawet dwukrotnie, i wysiany później, mógłby nie zdążyć zakwitnąć.
- jola1
Wandziu ja swojego nigdy nie uszczykiwałam .Po wysadzeniu do gruntu sam ładnie się rozkrzewiał. Zakwitał w lipcu a więc dosyć wcześnie, poten trzeba go pobudzać do kwitnienia przez obcinanie przekwitłych kwiatostanów.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Jolu , nie jestem zbyt oblatany w odmianach , jest ich uuuu.... albo jeszcze więcej
Dwa pierwsze to stuletnie odmiany, wcześnie kwitnące , mam je także. Nie wiem , czy ktoś je potrafi nazwać
Na 4 zdjęciu pajączek , jest kilka podobnych , być może Crimson Pirate.
5 być może Arctic Snow, zbyt ciemny , czy jest on prawie biały , a zdjęcie przekłamuje
6 Stella d'Oro
7Bonanza

Na 4 zdjęciu pajączek , jest kilka podobnych , być może Crimson Pirate.
5 być może Arctic Snow, zbyt ciemny , czy jest on prawie biały , a zdjęcie przekłamuje

6 Stella d'Oro
7Bonanza
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Wpadłam do Ciebie na jedno słówko. Co to za roślinka czerwono kwitnąca na 2 zdjęciu na pierwszym planie fotki,s.2.? Jest śliczna.
Pozdrawiam przedwiosennie

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Joluzebrało ci się trochę pieknych liliowców.Ja mam zamówione i przerabiam nogami,zeby jak najszybciej wiosna zawitała.
- jola1
tade k-Tadziu wiem że liliowców jest cała masa i tego dowiedziałam się na forum, jak wielu innych rzeczy.Teraz w dobie internetu i dostęp do wszelkiego rodzaju roślin jest bardzo ułatwiony a rozwój szkółkarstwa ozdobnego sprzyja powstawaniu pięknych ogrodów i ludzie mają ochotę dbać o swoje obejścia .Bardzo Ci dziękuję że starałeś się zidentyfikować moje piękności.Ten duży jasno żółty był kupiony we Florexpolu jako Stella d'oro ale Wandzia w czasie letniej wizyty u mnie wyprowadziła mnie z błędu, teraz jak ogladam liliowce to ten niski żółty bardziej mi pasuje na Stella d'oro.
badzia-witaj w moich skromnych progach.Dzięki za wiosenne pozdrowienia ale ja przed chwilą wróciłam do domu ze spaceru z psem i wiosny to u mnie zupełnie nie czuć, jest -13, ale już bliżej niż dalej i jak przeżyjemy te mrozy to pewnie będzie już z górki.Mam tylko nadzieję że nasze roślinki szczęśliwie przetrwają.
Ta roślinka o którą pytasz to pewnie jarzmianka, mój ubiegłoroczny zakup.Kupiłam dwie sztuki i nawet okazało się że dwie różne, a to podobno już sukces.
malgocha1960-Gosiu rzeczywiście nazbierało się trochę liliowców, mam nadzieję że w tym roku wszystkie które nie zakwitły w poprzednim sezonie zakwitną teraz.Ja jeszcze nie zamawiałam i zastanawiam się czy zamawiać czy pojechać do szkółki w moich stronach i kupić w doniczkach przynajmniej już rosną i jest szansa że zakwitną .
Dzisiaj lilie, mam ich tylko kilka i oczywiście NN

badzia-witaj w moich skromnych progach.Dzięki za wiosenne pozdrowienia ale ja przed chwilą wróciłam do domu ze spaceru z psem i wiosny to u mnie zupełnie nie czuć, jest -13, ale już bliżej niż dalej i jak przeżyjemy te mrozy to pewnie będzie już z górki.Mam tylko nadzieję że nasze roślinki szczęśliwie przetrwają.
Ta roślinka o którą pytasz to pewnie jarzmianka, mój ubiegłoroczny zakup.Kupiłam dwie sztuki i nawet okazało się że dwie różne, a to podobno już sukces.
malgocha1960-Gosiu rzeczywiście nazbierało się trochę liliowców, mam nadzieję że w tym roku wszystkie które nie zakwitły w poprzednim sezonie zakwitną teraz.Ja jeszcze nie zamawiałam i zastanawiam się czy zamawiać czy pojechać do szkółki w moich stronach i kupić w doniczkach przynajmniej już rosną i jest szansa że zakwitną .
Dzisiaj lilie, mam ich tylko kilka i oczywiście NN

- nirali
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Jolu ja uwielbiam lilie bo są praktycznie bezproblemowe...mam kilka odmian ale na wiosnę powiększę kolekcję.
Kilka cebulek posadziłam w ,,zapomniane,, miejsca i to będzie ciekawostka jak zakwitną...no chyba że wykopię wcześniej
A i jestem już tam co chciała koleżanka
Kilka cebulek posadziłam w ,,zapomniane,, miejsca i to będzie ciekawostka jak zakwitną...no chyba że wykopię wcześniej

A i jestem już tam co chciała koleżanka

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Jolu , większość moich zakupów w kapersach , to pomyłki. Ceny we Florexpolu są wyższe niż u naszych sprawdzonych Forumków. Lilypol do tej pory był marką , w ubiegłym roku potknął się . Zamówiłem jednak , myślę że nadal u nich pewniej niż gdzie indziej.
Niekoniecznie NN.
2.Big Brother ?
3. Fata Morgana
4.Gizmo ?
5. Pavane
6.Salmon Classic
Niekoniecznie NN.

2.Big Brother ?
3. Fata Morgana
4.Gizmo ?
5. Pavane
6.Salmon Classic
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Jolu, z tymi pozdrowieniami "przedwiosennymi" to tak żeby zimę przestraszyć i wypłoszyć precz. No ale jej ostatnie podrygi(lutowe),niestety,musimy przetrawić. Jarzmianka mówisz,muszę ją nabyć,tym bardziej, że występuje w innych jeszcze kolorach. A czy nasionka mix zebrane?

- jola1
nirali-Aga ja do lilii podchodzę z dystansem.Owszem bardzo mi się podobają ale nie tak jak żurawki czy jeżówki.Staram się co roku dokupić dwie-trzy cebule ale trzeba mieć na nie miejsce a ja swoje upycham.Wczoraj musiałam wydać obiadek i wyłączyłam kompa,
tade k-Tadziu rzeczywiście ceny we F.są spore ale przy okazji innych zakupów to można sobie pozwolić na jedna cebulkę.Jesteś jak zwykle niezawodny w oznaczaniu nieznajomych .
badzia- ja wiem że to na przekór temperaturom te wiosenne pozdrowienia.Moja jarzmianka zakwitła bardzo późno i nawet nie pomyślałam o zebraniu nasion.Roślinki wyrosły niezbyt wysokie a dowiedziałam się że to dosyć wysoka bylinka i w tym roku muszę ją przesadzić.Nasionka mogę w tym roku zebrać, jak zakwitnie.
Tadeusz48 pięknie prezentuje roślinki ze swojego ogrodu i za jego przykładem przedstawiam moje iglaczki
Świerk Conica ma zabarwienie lekko niebieskie

A ten w zielonej szacie

Cyprysik

tade k-Tadziu rzeczywiście ceny we F.są spore ale przy okazji innych zakupów to można sobie pozwolić na jedna cebulkę.Jesteś jak zwykle niezawodny w oznaczaniu nieznajomych .
badzia- ja wiem że to na przekór temperaturom te wiosenne pozdrowienia.Moja jarzmianka zakwitła bardzo późno i nawet nie pomyślałam o zebraniu nasion.Roślinki wyrosły niezbyt wysokie a dowiedziałam się że to dosyć wysoka bylinka i w tym roku muszę ją przesadzić.Nasionka mogę w tym roku zebrać, jak zakwitnie.
Tadeusz48 pięknie prezentuje roślinki ze swojego ogrodu i za jego przykładem przedstawiam moje iglaczki
Świerk Conica ma zabarwienie lekko niebieskie

A ten w zielonej szacie

Cyprysik

- jola1
Iga śnieg mamy ale nie tyle żeby odsprzedać albo użyczyć, możemy odstąpić za darmo mrozu.
Troszkę przysypane nasze roślinki, śnieg mocno zmrożony, dzisiaj spacerowałam po ogrodzie, chodzi się po wierzchu bez zapadania.Zobaczymy na wiosnę co ucierpiało.
Zima oglądana przez okno jest piękna ale dokucza już ptakom bo w karmniku coraz więcej różnych.Jeszcze niedawno były same sikorki a teraz pojawiły się i kosy i sójki.

Troszkę przysypane nasze roślinki, śnieg mocno zmrożony, dzisiaj spacerowałam po ogrodzie, chodzi się po wierzchu bez zapadania.Zobaczymy na wiosnę co ucierpiało.
Zima oglądana przez okno jest piękna ale dokucza już ptakom bo w karmniku coraz więcej różnych.Jeszcze niedawno były same sikorki a teraz pojawiły się i kosy i sójki.