Mariusz_Surowinski pisze:
2. Mozesz wszystko to łączyć z miskantami, szczególnie te wcześniej atrakcyjne - trzcinnik, śmiałek, ostnica.
3. Z pstrymi bym uważał - albo 'Strictus' albo 'Variegatus'. Chyba, że to wieksza powierzchnia. Pomyśl o czymś przebarwiajacym sie na jesień w czerwieni, bo 'Blutenwunder' nie jest bardzo kolorowy. Albo daj jakieś kolorowe proso...
Dziękuję za podpowiedź
Naszły mnie jeszcze wątpliwości - nie wiem czy nie chcę wcisnąć za dużo na tym kawałku...
Chodzi o posadzenie wzdłuż płotu na razie byłoby to ok 11 metrów długości, szerokość od 3 do 1,5m
I tak zastanawiam się czy na takiej wąskiej rabacie zmieści mi się M. giganteus, od przodu podsadzony mniejszymi? Szukałam informacjo o rozstawie sadzenia, ale rozpiętości od 50cm do 1,5m...
W jakiej odległości sadzić od siebie M. giganteus i M. sinensis (odmiany ok 1,5 i 2m wysokie)?
Jeśli to za wąsko na takie nasadzenie - M. giganteus dałabym w tym najszerszym rogu, przed nim i na długości po dwie trzy sztuki odmian zielonych i po jednej Strictus i Variegatus. Wydaje mi się, że na tej długości dwie pstre kępy nie będą przesadą?
Jak dobrze pójdzie i rabata spodoba się reszcie rodziny to przedłużę ją do 11m, niestety tam będzie max 1,3m szerokości.
A żeby było bardziej kolorowo to z opisu spodobała mi się "China", dałabym ją w najniższym piętrze, razem z prosem, trzcinnikiem i śmiałkiem(w tym najszerszym miejscu).
A może piszę mało zrozumiale, jeśli trzeba to naszkicuję o co mi chodzi