Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady

Post »

Każdy bakłażan ma goryczkę, ona nie zależy od warunków uprawy tylko występujących w tych warzywach związków, których największe nagromadzenie znajduje się w nasionach :)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Nie każdy, bo teraz bakłażany, które się kupuje takiej goryczki nie mają. Cały sezon się nimi objadaliśmy i nie trzeba było poddawać wstępnej obróbce "odgoryczania". Dlatego zastanawiam sie czy to kwestia odmiany czy uprawy... I byłabym wdzięczna za Wasze doświadczenia.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie takie "które się kupuje" czyli produkcji espania są pozbawione goryczki, po to żeby producent mógł zarobić proste!
Twój wybór - ja wolę moje wyhodowane posolić i poczekać aż goryczka zostanie wypłukana z solą.
Stawiam na świadomość tego co jem po prostu. :D
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MagdaMisia tylko po co ta zgryźliwość? :mrgreen: Fajnie, że jesteś świadoma! :lol: Ja jednak wciąż nie jestem przekonana, że bez goryczki sa tylko z Hiszpanii. Kiedyś były przywożone tylko z goryczką, a teraz bez? Zatem może to kwestia odmiany i może takowa mogę mieć bez goryczki?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Owszem można kupić nasiona pokolenia F1 (nie mylić z odmianą!) bezgoryczkowych wyhodowanych genetycznie na hiszpańskich patentach, ale one sporo kosztują i nie powtarzają cech jak wiadomo. To wszystko ekonomia. Nikt nie wpuszcza takich nasion na rynek do powszechnego obiegu, bo pozbawiło by to zysku producentów.

Forum jest po to żeby dyskutować i wymieniać poglądy, nie podchodzę do tego emocjonalnie.
Czy odmienne zdanie oznacza zgryźliwość?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za te informacje. Czy wiesz który F1 jest bez goryczki?
Pozdrawiam, Joasia
Alembik

Post »

Otrzymałem z akcji wymiany nasiona oberżyny - violetta lunga. Tylko, że sam kupiłem w międzyczasie oberżynę black beauty w razie gdybym się nie załapał na nasiona z akcji. Nie chcę nic mieszać, więc zastanawiam się teraz, którą z nich dać pod folię a którą do gruntu. Jak myślicie?

I tak poza tym, to kiedy pierwszy siew? :)
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alembik pisze:Otrzymałem z akcji wymiany nasiona oberżyny - violetta lunga. Tylko, że sam kupiłem w międzyczasie oberżynę black beauty w razie gdybym się nie załapał na nasiona z akcji. Nie chcę nic mieszać, więc zastanawiam się teraz, którą z nich dać pod folię a którą do gruntu. Jak myślicie?

I tak poza tym, to kiedy pierwszy siew? :)
Ja obie wysiałem wczoraj. Mają ponoć długi okres wegetacji więc zaryzykowałem wcześniejszy siew.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Alembik

Post »

Ja się przyznam, że wysiałem black beauty już tydzień temu i właśnie pierwsze siewki wschodzą, ale jak na razie wyglądają tak jak by chciały odwrócić się do pozostałych i powiedzieć: 'na podwórku biało, schowajcie się' :D

Interesuje mnie teraz która odmiana jest typowo bardziej do gruntu, a która pod folię, bo w tym roku postanowiłem wypróbować obie wersje uprawy. :)
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wow, doczytałam wreszcie do końca ;:63 . Dzisiaj wysiałam swoje bakłażanki - 4 odmiany. Ufff - i coś czuję, że nie będzie łatwo. Trzymajcie kciuki, żeby w ogóle wykiełkowały. Nie lubią zmiany temperatury, a w naszym klimacie to niestety jest na porządku dziennym. Dla części planuję zrobić zadaszenie z folii, a cześć posadzę pomiędzy kukurydzą (chyba) ;). Brzoskwinko jadłam bakłażany zbierane z krzaczków w Czarnogórze, we Włoszech i Hiszpanii (n/n odmiana) i we wszystkich tych krajach gospodarze usuwali z nich goryczkę. W trakcie jedzenia ( a dokładnie po posoleniu, "odkapaniu" i grilowaniu) się jej nie czuło. Tak że nie wiem czy warto szukać odmainy bez goryczki jak i tak można ją sobie samemu usunąć - wiadomo przecież, że na surowo bakłażanka jeść nie będziesz... no chyba żeby ;:224. Dajcie znać jak zaczną kiełkować :lol: Alembik w naszej strefie klimatycznej chyba nie ma odmiany bakłażana typowego do gruntu - no chyba, że jakaś "bakłażanowa kozula" do naszych warunków go przysposobiła :heja
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A proszę bardzo, moje Golden Eggs jako pierwszy eksperyment:
Obrazek
Pozdrawiam, Joasia
Alembik

Post »

No dobra to violetta lunga pójdzie do budy a black beauty między kukurydzę. W tamtym roku próbowałem uprawiać bakłażany w gruncie i prawie się udało mimo tragicznej pogody i tego, że całkiem na początku nie dbałem o osłonę. W tym roku już wiem jak rośnie ta roślina, więc będzie lepiej :)
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Brzoskwinko ale poszalałaś. Po ilu dniach Ci wzeszła? Moczyłaś najpierw nasionka czy wsadziłaś je od razu do ziemii. Ja od wczoraj je moczę ale dzisiaj mam zamiar je wsadzić do ziemii. Mam nadzieję, że im w żaden sposób nie zaszkodziłam :? . Alembik ty można już powiedzieć jesteś doświadczonym plantatorem bakłażanów - to już w końcu Twój drugi rok :tan, pozdrawiam
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Alembik pisze:No dobra to violetta lunga pójdzie do budy a black beauty między kukurydzę. W tamtym roku próbowałem uprawiać bakłażany w gruncie i prawie się udało mimo tragicznej pogody i tego, że całkiem na początku nie dbałem o osłonę. W tym roku już wiem jak rośnie ta roślina, więc będzie lepiej :)
Alembik ja w ubiegłym roku miałam trzy bakłażany, jeden w tunelu i dwa w gruncie i te gruntowe paradoksalnie lepiej owocowały niż ten w tunelu..

Obrazek
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, to ciekawe. To ja zrobię tak, że z każdej z odmian (mam 3) po dwa krzaczki do tunelu i po 2 w grunt, między kukurydzę. :D
Pozdrawiam, Joasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”