Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady

Post »

Miałem tylko ozdobne "Golden Eggs" w zeszłym roku, a w tym roku nie mam bakłażanów.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

romaszka napisał(a):
Elzunia ja swoje pryskałam tym, co pomidory.

no ja w sumie też,Romaszko droga a napisz jak pamiętasz czym i ile razy pryskałaś bakłazanki ,
u mnie był po jednym razie Amistar,Revus Signum i gdzieś po drodze miedzian (tyle że po Revus spadł deszcz)

Pokrzywówka, Kurzate, pokrzywówka, Topsin, pokrzywówka, Kurzate, pokrzywówka, Amistar, pokrzywowka, Kurzate. Tak pryskałam pomidory i za każdym razem trochę dostawało się bakłażankom.
Ja też zbieram to świństwo, stonkę, ręcznie a raczej likwiduje na miejscu ;:14
To nic, że w tym roku nie mam żadnego bakłażanka. Jestem uparta :twisted: W przyszłym sezonie mam zamiar posadzić inną odmianę...albo nie... kilka :lol: Może poproszę kogoś, żeby przywiózł nasiona z Ukrainy?!! Pomidorami, wyhodowanych z nasion, przywiezionych z mojej Ojczyzny, jestem bardzo zadowolona. Może z bakłażanami też tak będzie :uszy
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poradźcie mi coś, bo nie wiem co robić.

W tym roku wysiałam bakłażany, ale jakiś m-c później niż teoretycznie ostateczny termin dobry do wysiewu. Zanim mi toto wykiełkowało ileś czasu upłynęło a potem i wolno rosło. Jak było małe i mizerne przesadziłam do gruntu, nie wiem, może to był czerwiec? Potem pogoda jaka była, każdy wie. 4 mi się przyjęły i o dziwo urosły, choć nie są ani duże, ani wysokie. Szkoda mi je zostawić w gruncie, bo umrą. Pomyślałam, że może je wykopię z bryłą korzeni, wsadzę do dużych donic/wiader i przezimuję w chałupie ;)

Mam do wyboru:
piwnicę
parter domu, ogrzewany, ale słabiej i jest tam wyraźnie chłodniej niż na wyższych piętrach
schowek na samej górze, w którym jest jasno i chłodno

Nie wiem w jakiej temp. miałabym je przezimować?
I czy dać mu ziemię z ogrodu czy do doniczkowców?
Jakby przeżyły wysadziłabym je w maju do gruntu :)
Albo po prostu wystawiła w słoneczne miejsce?

Myślicie, że to się może udać?
Czy dać sobie spokój i w następnym roku od nowa wysiać itd.?
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

W ramach zabawy możesz spróbować przezimować w doniczce, przesadź z dużą bryłą korzeniową i trzymaj w chłodnym ale widnym miejscu. Po przesadzeniu cześć pędów wytnij, wczesną wiosna możesz spróbować rozmnożenia z sadzonek zielnych.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odkopuję wątek. :wit
Dochowaliście się pięknych bakłażanków. Jakie były w smaku? Miały goryczkę? Jadł ktoś golden eggs?

Pytam, bo dzisiejsze odmiany w sklepach goryczki nie mają, nie trzeba solić, odciskać itp. Jestem przed zakupem nasion i nie wiem jakich odmian szukać... ;:132
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Miki
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 11:22

Post »

W tamtym roku wyhodowałem sadzonki "Black Beauty". Trafiły do szklarni i do gruntu. Nawet kwitły ale żaden owoc się nie zawiązał :(. Nie wiem co zrobiłem źle. Jeśli będę jeszcze próbował to raczej z inną odmianą.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No szkoda :( , ale dzięki za informacje. ;:196
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Moje były tylko w gruncie, ale niestety, co zawiązały owoc, to w połowie dojrzewania odpadał... Kwiaty w chłodne lub wietrzne dni też odrazu gubiły... :(
Ale sprobuję jeszcze raz w tym roku - jeśli nic z tego nie będzie, to niestety będę musiała sobie odpuścić...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Alembik

Post »

W przypadku oberżyny najważniejsze to zachować stałą temperaturę. Ja w tym roku posadzę do gruntu i użyję do jej osłonięcia kukurydzy. Od południa będzie miała światło, zaś od północy wschodu i zachodu będzie osłonięta podkówką z kukurydzy. Zaobserwowałem, że nawet oberżyna, która rośnie w chłodnym, ale zacisznym miejscu, rośnie lepiej niż wystawiona na środek ogródka (lubi ciepło, ale nienawidzi upału). W tamtym roku nie dbałem o to, ziemia się nagrzewała się szybko i szybko stygła podczas deszczu a oberżyna chorowała (z początku myślałem, że to zaraza ziemniaczana, ale ona chorowała z powodu suszy i pewnie też z powodu braku składników odżywczych, też przez suszę). Za późno ocieniłem krzaki, ale mimo to dochowałem się dwóch malutkich owocków, efekt ocienienia było widać niemal od razu i gdybym wcześniej to zrobił to miał bym owoce. Zawsze też można trochę wcześniej posiać i wsadzić do gruntu większe sztuki, szybciej zakwitną ;)
Aha, w tamtym roku zrobiłem jej taki namiot. Coś jak tunelik foliowy, tylko zamiast folii zastosowałem firankę. Dobrze się sprawdziła, ale kukurydza też ponoć niezła do tego celu.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Ano widzisz, też w takim razie tak sprobuje :) mam jedno miejsce, gdzie jest osłonięte od wiatru ale słoneczko dochodzi :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Alembik

Post »

To i tak możesz posadzić blisko oberżyn kukurydzę, żeby dawała choć trochę cienia w upalne dni, bo oberżyna nie lubi się prażyć tak jak arbuzy. Unikał bym też czarnej włókniny, bo za szybko się nagrzewa. Ogólnie rzecz biorąc ziemia nie powinna się za dnia zbyt mocno nagrzewać a w nocy stygnąć, myślę, że ściółkowanie słomą było by najlepsze. Najlepiej oberżyna miała by pewnie na parapecie w domu, wystawiana tylko rankiem na czas zapylania pszczół. Ale to raczej te miniaturki, niż ta duża ;)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez zamierzam wsadzić w kukurydzy. Tylko myślałam by zrobić z niej prostokąt (po 2 rzędy) i w środku poletko na bakłażany. I tylko wąskie wejście od północy. Od pn nie wieje bo jest budynek sąsiada. Co Wy na to?

A jak ze smakiem gruntowych bakłażanów? Miały goryczkę?
Pozdrawiam, Joasia
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54

Post »

Witam
miałam ok 20 szt bakłażanów z których uzyskałam ok.8 kg owoców(tyle że z połowy zrywałam malutkie)i powiem że owocków było w sumie sporo a nie dokarmiałam ich przesadnie.Do początków lata miały osłonę z foli (3 ściany i dach)potem bez. nie wiem czy to im pomogło czy nie bo nie widziałam różnicy ale na koniec dopadła je choroba
W tym roku posieję (trochę wcześniej niż zalecane) ok 40 szt
stare odmiany + 2 co dostałam z Syrii zobaczę co będzie u mnie lepiej rosło
pozdrawiam
pozdrawiam
elżunia
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

W tym sezonie będę testowała kilka ciekawych odmian bakłażanów:

Listada de Gandia
Bianca di Rossa
Barbentane
Black Beauty

Zobaczymy czy hiszpańskie nasiona maja u nas szansę na powodzenie w uprawie. :wink:
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

elżunia, skoro zebrałaś plony to jak było ze smakiem? Była goryczka?

Czy ktoś mi odpowie czy bakłażany miały goryczkę????
Pozdrawiam, Joasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”