działka w Jeżewie Bory Tucholskie- część II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: działka w Jeżewie Bory Tucholskie- część II

Post »

Cudne :D Krzewiastych jeszcze nie szukałam, bo u mnie dość zimno. Bałabym się, że mi zmarzną. Na razie zamówiłam trochę piwonii o pojedynczych płatkach. Mam nadzieję, że M przestanie się upierać co do pióropusznika. Mam dla tej paproci idealne miejsce na dzikiej rabatce :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wink: a ja tego pana spotkałam ;:108
X_Ro-a

Post »

Zbyszku! :shock: dużo się nie zmieniłeś :wink: Gdybyś nie rozjaśnił sobie włosów to byłaby niewielka różnica :wink:
Od kilku dni rozglądam się za paprociami, może podpowiesz mi jakich szukać dla początkującego ogrodnika :?:
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Cześć, piękny i dynamiczny ogród. A tego piachu czasem zazdroszczę, zwłaszcza kiedy chcę coś wsadzić i muszę skakać po szpadlu.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

:wit Ewo M z Gór Sowich czy rozpoznałaś że zdjęcie "trzech smutasów" zostało zrobione na Wielkiej Sowie ;:108 to były kiedyś nasze tereny rajdowe za starych pięknych czasów- po zdjęciu widać jak to dawno było :oops: zazdrościsz piachu a ja np kamieni lub łupków z Srebrnej Góry :D

Roma ja zaczynałem od języcznika i Athyrium nip. łatwe i efektowne, praktycznie co dostaniesz (bez wysyłkowej) powinno się trzymać
wygląd ;:224 M dba o mnie :D to się jakoś trzymam

Dorota i wydało się- to po co ja w tym fotoshopie się męczyłem i licznik przekręcałem ;:223

Ewo też się bardzo bałem bo wiele roślin u mnie wymarzło ale z jedna warto zaryzykować w zacisznym miejscu, myślę że po dwóch latach osłaniania wytrzyma już bez przeszkód
dokupiłem następną Wu Long Peng Sheng ;:224

za oknem buszują sikorki ale tej pani jeszcze nie było
Obrazek
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

podsłuchałem pogaduchy o kompozycjach żurawkowych i zaraz sprawdzam co u mnie w tym temacie piszczy ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Oj! Znowu trochę ciekawostek się uzbierało u Ciebie Zbyszku. Bardzo przystojny z ciebie mężczyzna, na każdym z przedstawionych zdjęć. Dwa lata wstecz miałam piwonie krzewiastą, ale nie przyjęła się. Dzisiaj mam jej nasiona, z których to próbuję wyhodować roślinkę chociażby jedną. Nie wiem ile nasion zakiełkuje. Trochę to czasu zajmuje. Po pierwsze dwukrotne stratyfikacje nasion - trzy miesiące zimna, 3 miesiące ciepła(w temp. pokojowej). Tak ot dla ciekawostki to robię. Będę zadowolona jak się uda. Żurawki cudne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirka właściwie najbardziej zbliżona jest wersja w gumofilcach, reszta to już przeszłość :oops:
z wysiewem krzewiastej możesz się pobawić :roll: dawno (bardzo dawno) temu dostałem 2letnią siewkę zakwitła po 4 latach (razem 6) i natychmiast wyleciała za płot ;:223 :evil:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale kolorowo u Ciebie :D Źle posadziłam Midnight Rose, zdaje się, że koty ją zdeptały. Wiosną przesadzę, jeśli będzie co zbierać. Korci mnie piwonia krzewiasta, ale poczekam. Kupię, jeśli znajdę na targach w sensownej cenie (ostatnio widziałam po 60 zł-trzy róże!). Dlaczego wyrzuciłeś roślinę, na którą tak długo czekałeś?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Zbyszku, ma się rozumieć, że dla zabawy, ciekawości czy się choć jedna przyjmie. Ja z tych co muszę już widzieć to co ma rosnąć i kwitnąć. A taki czas jak tu przytoczyłeś, to zbyt długi.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

śliczne żurawki śliczne.....a bukszpan będzie przystrzyżony czy kulki :wink:
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

:wit Witaj
w końcu znalazłam Twój ogród, duzo pracy włożonej i wyniki tego są wspaniałe. Jak takie małe roslinki potrafią się odwdzięczyć ;:3
Byłam kiedyś w tych okolicach na spływie kajakowym po rzece Brdzie-były to wspaniałe czasy mojej młodości ;:87 i zabawy ;:136
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Zbyszku, i ja do Ciebie zawitałam z rewizytą :) co za sympatyczne, dzięki konwalnikowi, spotkanie :)
z przyjemnością pochodziłam po Twoim ogrodzie - jest co oglądać, zwłaszcza późną wiosną, gdy ogród zaczyna naprawdę żyć... szczególnie zachwyciły mnie jodła kalifornijska, wiąz Wredei i brzozowa altanka :) ten wiąz już od jakiegoś czasu za mną chodzi...
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirka długo i efekt najczęściej byle jaki chociaż podobno jest jakaś odmiana piwonii krzaczastej rozmnażana z siewek

Ewo najlepiej kupować choć z jednym kwiatem, czasami można trafić młodą sadzonkę za 20-30zł ale koniecznie trzeba sprawdzić(widać) czy jest szczepiona
siewka którą wyrzuciłem miała bezbarwny kwiat wielkości 5zł w połączeniu z oczekiwaniami to porażka :evil:

Doroto bukszpan ma trochę podrosnąć i dać cień żurawkom na wiosnę lekko go przytnę

Aga wiąz wielkości około 4m :shock: widziałem jakieś 15lat temu i tylko cena mnie powstrzymywała, po kilu latach ceny poszły w dół i tak sobie rośnie
ostatnie dwa lata strasznie coś mu gryzie liści i nie mogę upolować robali ;:223
kalifornijską dobrze wypatrzyłaś :D jest inna niż trzy pozostałe,

Ewo W na Brdzie też pływałem ale częściej na Wdzie(bliżej) lub dość znany międzynarodowy spływ kajakowy Pojezierzem Brodnickim, Drwęcą i Wisłą (prawie 2tyg) o na Łabie też byłem -więcej grzechów nie pamiętam :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale żal :( Szkoda, że nie zawsze się udaje to, o czym marzymy. Całe szczęście, że nie marzę aż tak o piwonii krzewiastej :D Kilka tulipanów posadziłam jesienią, nie pokazały się tej ciepłej zimy, może pokażą się wiosną. Boję się tylko, że koty mogą je zdeptać. Jesienią grasowały właśnie w miejscu sadzenia cebul.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”