Ogródek Przemka cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Przemku,Widzę że zakupy się udały byliny ładne,a zwłaszcz liliowce.Czy one może pochodzą z okolic Łuszczowa, gdyż moja żona tam często się zaopatrywała.
Pozdrawiam Zenek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Zenku! Szkółka w której byłem jest pod Lubartowem, chociaż właściciel ma też poletka pod Łęczną i gdzieś jeszcze. Moja znajomość z właścicielem zaczęła się kilka lat temu gdy dorabiałem sobie pracując w sklepie ogrodniczym. Wtedy to mogłem sobie poszaleć w wybieraniu roślinek no ale dzięki temu klienci byli zadowoleni bo mieli towar bardzo dobrej jakości. A i dla siebie zawsze mogłem coś wybrać.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Przemku - zakupu bomba. :lol: Ale koniecznie musisz zamieścic fotki tych nietypowych sasanek. Strasznie jestem ciekawa jak wyglądaja te półpełne i postrzępione.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Reniu! Jak widzę Twojego pieska to się zastanawiam co tym razem zbroił? (oczywiście żartuję). Czytałem, że pozbyłaś się krecika. Dobrze, że już nie oglądam dobranocek bo bez krecika wieczory mogłyby się dłużyć. Wczoraj pracowałem cały dzień u siebie na działce i uznałem, że już czas na ogolenie sasanek z zeszłorocznych liści. Ciągnę za liście, a te z 4-5 cm kawałkami korzonków zostają mi w rękach. Horror!!! Nornice zeżarły 3 wielkie kępy sasanek. Nie dałem ostrzeżenia! 3 najbliższe nory zagazowałem, przygotowałem pułapkę i rozglądam się gdzie mógłbym ją umieścić. A sasanki cóż-spróbuję je ukorzenić, choć nigdy tego nie robiłem. Miłego dnia. Przemek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No właśnie te nornice!
"Na wiosce " mam kreta ,pewnie nornice też są...Szkoda byłoby mi nowych sadzonek sasanek,które kupiłam.
Tak się zastanawiam,czy nie lepiej posadzić sadzonki w jakichś pojemnikach ( przynajmniej dopóki są małe)?Czy to zabezpieczy młode rośliny przed szkodnikami (tak jak np. lilie)?
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Małgosiu! Opcja z koszyczkiem dla młodych sadzonek odpada. Sasanki jak są młode to mają cienkie korzonki (nie są one atrakcyjne dla nornic) dopiero jak podrosną to korzeń jest gruby i długi. Z wiekiem korzenie rozgałęziają się. Ponieważ sasanki nie przepadają za przesadzaniem to albo duży pojemnik (koszyczek z siatki drucianej, wiaderko z dużą ilością dziur albo wysoki koszyczek z plastyku-raz trafiłem na coś takiego ale były tylko 2 i rosną w nim lilie) albo nic. Sasanki nie lubią też nadmiaru wilgoci!
Pozdrawiam. Przemek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Skalniak "odkurzony", kaczeńce i narcyzy budzą się ze snu zimowego i tylko tulipany padają jeden po drugim.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam o obciętych flaszkach po 5 l wodzie min.,ale dla naprawdę dużych sasanek będą pewnie za małe....No trudno trzeba ewentualne staty wkalkulować....w hadowlę tych pięknych roślin :lol:
Jak tam dzisiaj wygląda u Ciebie wiosenka,Przemku?

Już widzę ,że w międzyczasie wkleiłeś zdjęcia....Idę oglądać.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czemu padają Ci tulipany?????
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam tylko botaniczne tulipany, większość z nich jest płytko sadzona w koszyczkach ale nie było długich mrozów i nornice tej zimy zaatakowały od góry. A poza tym części z nich(tulipanów) nie wykopałem na lato i teraz mam efekt-chorują. Jutro będę je pryskał a za tydzień podleję środkiem grzybobójczym. Te które wykopałem i ponownie posadziłem jesienią mają się dobrze.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nornice zaczeły się objadać granulatem a ja zabrałem się, za cięższe roboty. Potrzebuję sporo miejsca pod liliowce, kompost czeka na przerobienie a skalniak na przeróbkę. Po 15 kwietnia będzie woda na działce więc dojdzie jeszcze remont stawiku. Tulipany i narcyzy stoją w miejscu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Przemku ! chciałbym znać Twoje zdanie na temat zakwaszania ziemi pod borówkami amerykańskimi siarką granulowaną? Chyba jesteś specjalistą w tej dziedzinie.
Pozdrawiam Zenek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Zenku przepraszam, że sie wtrącę i myślę, że Przemek też się nie pogniewa - otóż ja bym siarki pod borówkę absolutnie nie stosowała. Przecież roślina rodzi owoce jadalne - szkoda potem serwować sobie chemie w owocach. Uważam, że kwasny torf i tylko on. Ja u siebie nie stosuję żadnej chemii pod borówki, a zobacz jak kwitły i doskonale obrodziły - co rok to więcej.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozazdrościłem Wrocławianom cieplejszego klimatu i podpędziłem trochę rabarbar.

Obrazek Obrazek

Na zdjęciu z lewej roślina pędzona, na zdjęciu z prawej rabarbar rosnący przy ścianie szklarenki, wystawa południowa, nie pędzony
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

przemek1136 pisze:Proszę bardzo. Właściwie to one były już wklejone i opisane ale coś zazgrzytało i zamiast zdjęć pojawiły się dziwne rzędy cyferek i literek. Dlatego przepraszam, że wkleję zdjęcia bez opisów. Z opisami jeszcze zdążę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
HI<,HI całkiem jak u mnie od dwóch lat. :D
Pierw było wielkie sadzenie , potem przesadzenie do doniczek , a teraz będzie sadzenie pod nowy plan ogrodu.
pozdrawiam
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”