Gruszki z Biedronki

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Gruszki z Biedronki

Post »

Faniczekolady, jak będziesz zamawiać w tej Słowacji granny smith,to zamów dla mnie też.
ania1590
Awatar użytkownika
Burgund
100p
100p
Od: 24 mar 2011, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Jeśli chodzi o tą gruszkę Rocha , nie wiem czy jest sens ją sadzić w Polsce, zwróćcie uwagę na warunki klimatyczne u nas i w Portugalii, czy nie lepiej posadzić tradycyjną klapsę. Raz jeden kupiłem w Biedronce te Rochy , i nie byłem aż tak zachwycony.Moim zdaniem Klapsa jest o wiele smaczniejsza od Rochy. Zamiast inwestować nie wiadomo w co, i jeszcze okaże się że nam przemarznie zwłaszcza że ostatnie zimy są srogie.

A jeśli chcecie mieć coś "egzotycznego" , to istnieje ostatnio trend do powrotu do starych odmian drzew owocowych , i szkółkarze robią ich coraz więcej , ale także jest dużo nowych odmian atrakcyjnych wyhodowanych w Czechach i Niemczech. ja np. mam gruszkę Alfa i polecam ją jest też bardzo smaczna masłowata podobna do klapsy acz trochę bardziej kwaskowa owoc duży i dojrzewa trochę wcześniej jakiś tydzień przed moją klapsą. Minusem było to że musiałem czekać aż 8 lat zanim zaowocowała. ;:3
do tego zobaczcie takie odmiany jak David , Hortensja, Uta, Isolda itd. myślę że one będą lepsze dla Polskich warunków klimatycznych.

poza tym jak pamiętam te Rochy to były takie gruszeczki a nie gruchy dużo by wymagać od wielkości owocu.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Burgund pisze:...poza tym jak pamiętam te Rochy to były takie gruszeczki a nie gruchy dużo by wymagać od wielkości owocu.
Właśnie wielkość owoców jest "urodą" tej odmiany ;) nie każdemu odpowiada - to prawda. Gdzie leży więc tajemnica powodzenia tej odmiany? w smaku, uzyskanym po dość długim przechowywaniu. Ja miałem okazję zwiedzać sady grupy producenckiej, gdzie rosną drzewka tej gruszki (obok słodziutkich pomarańczy, które to przyznam bardziej mnie interesowały ;)). W trakcie zbioru 'Rocha' zupełnie niczym się nie wyróżnia... więcej - jest niejadalna ;) dojrzałości nabiera dopiero w chłodni.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakby ktoś był zainteresowany jak nie powinna smakować 'Red Bartlett' (Red Bonkreta Williamsa) i 'Abate Fetel' to dzisiaj widziałem i próbowałem ;:222
Jak można popsuć takie wyśmienite gruchy???
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Pelikano 11 czym one tak popsute ?
x-p-11
---

Post »

Mogę tylko podejrzewać, że za wcześnie zrywane, smak do bani w porównaniu do..
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

Hehe polska czerwona michałka rządzi XD,w smaku wyraźnie lepsza od ,,białej''.
Abate fetel teraz jadłeś?ona raczej pojawia sie w polsce(oczywiście przywleczona z Hiszpanii Francji Włoch pod koniec lata mniej więcej,dużo wcześniej przed konferncją.
kolekcjoner smaków
x-p-11
---

Post »

faniczekolady pisze:polska czerwona michałka ..w smaku wyraźnie lepsza od ,,białej''.
No bym polemizował :D jadłem białą przywiezioną z Wielkopolski, jesssu co to za gruszka smaczna była (nie była z produkcyjnego sadu). Czerwona z północy Polski też dobra ale to już nie to, ale i tak bije na głowę hiszpankę.
Abate Fetel teraz jadłem, bo teraz w biedrze na nią trafiłem
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Faktycznie te gruszki z Biedronki nawet jak poleżą niewiele lepsze ,myślałam że je czymś traktują żeby były wiecznie młode. :D
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Ja uwielbiam gruszki. Mam na działce dwie około 30 letnie i powiem wam ze juz chciałem je wyciąć ale sąsiad powiedział ze to mój błąd ze nie dopilnowałem oprysków i dlatego są brzydkie. I faktycznie. Ostatnio miałem nadmiar owoców :) dziś nawet zjadłem sobie gruszki z kompotu :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
x-p-11
---

Post »

Dzisiaj kupiłem z ciekawości jabłka 'Modi', bo tyle różnych opinii o jego smaku..no mi smakowały, twarde soczyste, pachnące. Może i bym kupił drzewko jakby było w sprzedaży..A jak wasze kubki smakowe jeśli ktos próbował?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Kuło mnie to jabłko w oczy i kupiłem , żeby tak smakowało jak wygląda fajny kształt i kolor a smak cienko jak dla mnie . Pestki wsiałem oczywiście może co z tego będzie , zobaczymy.
x-p-11
---

Post »

NOWY 83 pisze:Pestki wsiałem oczywiście może co z tego będzie , zobaczymy.
Ja też, 3 pestki i wszystkie już wykiełkowały :lol: Wyjdzie nam kwaśna mała dziczka jakby ekopom powiedział :;230 Jak dla mnie to jabłko ma za dużo cukrów, lepi się tak jakoś, może to kwestia przechowywania, zobaczymy czy coś z tego się urodzi.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Też próbowałem jabłek tej odmiany i szczerze jabłko wygląd ładnie, ale brak jakiegokolwiek zapachu skórki, miąższ fajny chrupiący i soczysty, na tym koniec jednak zalet. Woda z cukrem i kwaskiem, może odrobinę korzennego smaku na samym końcu, mam wrażenie jak by nie były do końca dojrzałe, ale 5 zł za kilo nie są warte jak dla mnie. :roll:
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Nie chcę się wymądrzać ale jabłka na przechowywanie wszystkie są niedojrzałe zbierane ale niech ktoś potwierdzi z sadowników . Przynajmniej z kolegą mamy taką teorię .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”