Justynko podaję Ci sposób na sianie pierwiosnków:
Najlepiej siać późną zimą - styczeń, luty. Posiać w torf odkwaszony lub ziemię ogrodową w niewielkie skrzyneczki lub pudełka np. po kiwi. Nasiona wysiane rzutowo przykryć bardzo cienką warstwą ziemi i lekko docisnąć. Wystawić do ogrodu lub na balkon. Po około miesiącu przenieść do domu i pilnować, żeby miały wilgotną ziemię. Zazwyczaj wschodzą bezproblemowo. Inny sposób to wrzucenie torebki nasion do zamrażalnika naokoło 2-3 tygodnie i dopiero po tym okresie wysiać.
Po wzejściu roślin trzeba je przepikować a latem wysadzić na miejsce stałe. Zakwitną w następnym roku.
Nasiona pierwiosnków wymagają stratyfikacji/przemrożenia. Jeżeli chcesz hodować je na parapecie, to wrzuć torebkę nasion pierwiosnków do zamrażarki na 2-3 tygodnie.
Praktycznie co roku sieję orliki tylko raz miałem dużo kolorów. Na torebce każdy inny , jak zakwitną 2-3.
A do sklepu to ja też przez przypadek zachodzę.
Ja będe miała pierwszy raz doczynienie z orlikiem, łatwa jest w uprawie ?, bo ja nadal amatorka i nie wiem czy sobie poradzę i czy wyrosną mi piękne roślinki?
Naprawdę przypadkowo trafiłam do ogrodniczego i nasionka same wskoczyły mi do torebki
Kamilo, mysle że orliki sieje się normalnie tak jak każde, na etykiecie nie jest napisane żeby przemroźić, jedynie na pierwiosnkach widnieje taki napis
Myślę , że przemrożenie im nie zaszkodzi, ale wystarczy całkiem normalnie. Wysiewam , kiedy jest ciepło , nie ma problemu z przetrzymywaniem. W kwietniu wystarczy. Przeważnie wschodzą dobrze , nie ma potrzeby specjalnych zabiegów.
Kamilo na paczce z nasionami orlika jest napisane żeby wysiewać w maju do inspektu lub na rozsadniku, ale pewnie wysieje je trochę wcześniej Tadek Dziękuję mam nadzieje że mi urosną a za rok zakwitną
Mówiłam o lampionach i dzisiaj jeden już zrobiłam, w sumie to muszę jeszcze go trochę dopracować, może pomaluje na jakiś kolorek i musze jeszcze zrobić zawieszkę
Forum działa A Ja już sie martwiłam że to koniec, co ja bym bez was zrobiła przecież nie długo wiosna tyle chcę wam pokazać ..Zaraz minie rok jak jestem z wami, dziękuję że jesteście i mnie wspieracie