Ryszkolandia

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ryszkolandia

Post »

Jesteś niczym Alfred Hitchcock stopniujesz napięcie.
Ryszka
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 16:48

Post »

I oto chodzi, żeby wątek był wciągający!
No to teraz kolejne niespodzianki.
Pelargonie angielskie bardzo lubię i kilka razy już je kupowałam, ale zawsze ładnie kwitły tylko do połowy lata, więc ostatnio jakoś je omijałam, ale w tym roku się skusiłam. Chyba wyhodowano jakieś nowe odmiany, bo moja kwitła obwicie przez całe lato (które bardzo słoneczne wcale nie było). We wrześniu i październiku już nie kwitła, ale stała dalej na balkonie, bo mi było szkoda ją wyrzucić i zastanawiałam się komu by ją podrzucić na przechowanie. Jak tylko pod koniec października wniosłam ją wreszcie do domu, zaczęły się pojawiać na pączki! Chyba pomyślała, że zima już była i idzie wiosna (a listopad był bardzo ładny). I oto jak kwitła na Wszystkich Świętych:

Obrazek
Obrazek

Z kolei heliotrop latem kwitł marnie, bo ciągle podżerały go mszyce, w końcu obcięłam kwiaty, żeby pszczółki się nie potruły i opryskałam porządnym świństwem. Szybko odżył, a że już był wrzesień, zabrałam go do domu na parapet, żeby miał cieplej i oto jak zakwitł! Co prawda kwiatki zrobiły się jasno liliowe, ale i tak był śliczny:
Obrazek
Obrazek
Ryszka
200p
200p

Post »

A teraz hoja australis. Na co dzień stoi u mnie w pracy, ale jak pojawiło się tyle pąków, to zabrałam ją do domu, bo nie każdy lubi takie intensywne zapachy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Za to hoja multiflora nie pachnie, więc ozdabia mi miejsce pracy na stałe:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ojej, to grubosz kwitnie, czego to ja nie nauczę się tutaj... :oops:

A hoje to masz bardzo dorodne ;)
Ryszka
200p
200p

Post »

Jeszcze moje kochane skrętniki:
Obrazek

Skrętnik skalny, mój wiosenny nabytek, ładnie się rozrósł i też ładnie kwitł jesienią:
Obrazek

ciąg dalszy nastąpi ;:150
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Ryszka, ale nas zasypałaś kwiatkami, wszystkie wychuchane i piękne, gratuluję.
Ryszka
200p
200p

Post »

Dziękuję ;:3
A grubosz kwitnie jak najbardziej, szczególnie w ciepłych krajach. Ale u nas - hodowany w domu - to bardzo rzadko, dlatego nazywany jest "drzewkiem szczęścia". Liczę więc, że w przyszłym roku spotka mnie jakieś wielkie szczęście, a przynajmniej dużo malutkich szczęściątek!
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładny kolorek ma Twoja pelargonia, hoja australis dorodna, czytam na forum o tym ich intensywnym zapachu, ciekawe czy któraś z moich kiedyś zakwitnie i czy mi się ten zapach spodoba :roll: Skrętniki to moje ulubione roślinki domowe na równi ze storczykami więc się pozachwycam ;:167 Czy ten skrętnik "skalny" to Concord Blue czy tez jeszcze jakaś inna odmiana...

No i cały cały czas mnie intryguje kwitnący grubosz, myślę, jakby sprawić aby i mój zakwitł...Piszesz, że trzymałaś go na balkonie i to dość długo (do listopada), Myślisz, że sam fakt werandowania miał na to wpływ, czy też to, że tak długo był na zewnątrz?
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Ryszko :wit
Ile kwitnących u Ciebie .Nigdy nie widziałam kwitnącego grubosza. ;:138
Hojki przepiękne,kaktusy to zupełna egzotyka dla mnie ;:3
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ciekawy heliotrop ma takie jasne kwiaty.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Ojej ale u ciebie pięknie, wkitnąco i pachnąco. Eszewiera jak malowana. Multiflorka...podziwiam jak pięknie u ciebie rośniei kwitnie, bo moja po zakupie straciła wszystkieliście i długo stały same patyczki, teraz ma już 2 przyrosty, ale nim zakwitnie tow ieki poczekam na to.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

U Ciebie widzę moje, ulubione skrętniki - piękne, oba ;:63
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Ryszka
200p
200p

Post »

Migotka pisze: Skrętniki to moje ulubione roślinki domowe na równi ze storczykami więc się pozachwycam ;:167 Czy ten skrętnik "skalny" to Concord Blue czy też jeszcze jakaś inna odmiana...

No i cały cały czas mnie intryguje kwitnący grubosz, myślę, jakby sprawić aby i mój zakwitł...Piszesz, że trzymałaś go na balkonie i to dość długo (do listopada), Myślisz, że sam fakt werandowania miał na to wpływ, czy też to, że tak długo był na zewnątrz?
Nie wiem jak się ten skrętnik nazywa, bo kupiłam go w ogrodniczym podpisanego po prostu "skrętnik" za niecałe 7 zł. Kwiatki są faktycznie niebieskie w świetle dziennym, a w sztucznym fioletowe, tak jak i u "dużych" skrętników.

Co do grubosza to na pewno lato na balkonie w pełnym słońcu dobrze na niego wpływa. W mieszkaniu za szybą zawsze jest mniej światła i przede wszystkim promieniowania słonecznego niezbędnego sukulentom, bo szkło je w dużym stopniu zatrzymuje. Wszystkie sukulenty chętniej kwitną, jak zimą stoją w chłodnym miejscu i mają sucho. Taki okres spoczynku stymuluję roślinę do kwitnienia. W październiku było już dość chłodno, szczególnie nocą, więc go nie podlewałam i roślina w ten sposób przeszła okres spoczynku, co zastymulowało kwitnienie. Podobnie było z moim gruboszem ovata, który tez stał jesienią na balkonie i zakwitł - pokazywałam go wcześniej w moim wątku.
Możliwe, że oba te czynniki, lato na dworze i chłód jesienią, miał znaczenie. Najlepiej sama spróbuj w przyszłym roku jesienią trzymać swojego grubosza na dworze jak długo się da (przymrozków nie wytrzymuje!), jak zakwitnie - znaczy patent działa. Ja tak na pewno zrobię i liczę, ze znowu zakwitnie :D
Ryszka
200p
200p

Post »

xipe pisze:Ciekawy heliotrop ma takie jasne kwiaty.
On był "normalnie" fioletowy/granatowy, a pojaśniał dopiero jak go wniosłam pod koniec września do domu i postawiłam na parapecie. Normalnie wybarwione kwiaty szybko zrobiły się białe lub blado lila. Bardzo mnie to zdziwiło z resztą. Myślę, że to efekt braku słońca. Albo opryskania świństwem przeciw mszycom. :-?
Awatar użytkownika
basia57
500p
500p
Od: 4 cze 2010, o 00:05

Post »

:wit Ryszka, ale się napatrzyłam na piękne kwiaty ;:138
bardzo mi się spodobał balkonowy wieszak do zwisających kwiatów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”