V klasa gleby, jakie warzywa?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
MlodyOgrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2012, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

V klasa gleby, jakie warzywa?

Post »

Witam. Wszedłem w posiadanie trzech hektarów pól uprawnych które od dłuższego czasu leżą ugorem. Na wiosnę zaczynam z doprowadzeniem tych pól do użytku. Pola te są w dwóch kawałkach o powierzchni 2 hektary i 1 hektar, leżą na terenach górzystych o łagodnym nachyleniu. Pole o powierzchni 2 hektarów leży na stoku południowo-zachodnim a 1 hektar na stoku południowym i jest o jeszcze łagodniejszym nachyleniu. Klasa V lekko ciężka ;) kilka lat wstecz uprawiane były ziemniaki i zborza. Jakie warzywa polecacie? myślałem też o truskawkach na 0,5 hektara. proszę o porady.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: V klasa gleby, jakie warzywa?

Post »

Jakieś 30km odemnie na tego typu glebach istnieje prawdziwe zagłębie pomidorow/truskawkowe. Zaobserwuj uprawy w oklicy, co się uprawia ewentualnie co możesz oddać na pobliski skup. Bo można uprawiać wszystko i narobić się jak głupi ale ze zbytem będzie cieżko.
MlodyOgrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ludzie z mojej okolicy już dawno odeszli od jakiejkolwiek uprawy co niektórzy mają jeszcze ziemniaki ale głównie na własny użytek na małych skrawkach pól, we wsi jak kiedyś gospodarka była prężna w obecnym czasie jest jedna krowa dla której uprawia się hektar.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

:wit
Winnice załóż :) , tzn myślę , że warto pomyśleć o tym.

Chyba wiesz, że w podkarpackim jest dużo winnic, a w Jaśle masz u Pana Myśliwca dobre sadzonki.

A tak w ogóle były te tematy poruszane, i najważniejsze to jaki efekt chcesz osiągnąć.
Czy chodzi przede wszystkim o Twój zarobek, czy potrzebujesz zająć się jakąś uprawą?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzeczywiście w naszych okolicach najpopularniejsze to zboże i ziemniaki. Jednak jeśli chcesz wiedzieć, co się opłaca w naszej okolicy, na co są ewentualne dopłaty, to podjedź sobie do krośnieńskiego ARiMR-u. To chyba pierwsza instytucja, w której urzędnik załatwił więcej, niż chciałem. Poza tym są naprawdę kompetentni, na pewno coś sensownego Ci doradzą.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Witaj,3 hektary? gratuluję,żeby mnie tak z nieba spadły 3 hektarki,a mam tylk 1000mk.Ziemniaki to dobry pomysł-spulchniają glebę,pomyśl o jakim nawozie zielonym do przyorania żeby w tej glebie zaczęło się życie biologiczne,zanim wsadzisz truskawy wysiej aksamitkę-przepędzi trochę nicieni.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Możesz posiać też gorczycę białą, zagłusza chwasty, dezynfekuje glebę, odstrasza ślimaki. Trzeba tylko pamiętać, że nie można uprawiać po niej roślin krzyżowych( kapusta , rzodkiewka, brukiew, rzepak, rukola, chrzan itp.). Gorczyca sama jest rośliną krzyżową.
wodnik
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Bardzo dobra rada z gorczycą.Nie spiesz się i nie rób wszystkiego naraz,przygotuj sobie w tym roku chociaż część ziemi,byle porządnie,bo wszelkie zaniedbania dadzą o sobie znać
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

słyszałem gdzieś, że gryka nie ma zbyt dużych wymagań jeżeli chodzi, o glebę, ale chyba musiałbyś mieć odpowiedni sprzęt do uprawy i zbioru;)
MlodyOgrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję wam za rady :) z pewnością wezmę je pod uwagę. Jednak górę wezmą Truskawki. MarcinBrz dobry pomysł z tym ARiMR-em ;) ja pochodzę ze śląska tam w urzędach nie jest tak kolorowo i gdybym dalej tam mieszkał z pewnością bym ten krok pominął...
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Słyszałem, że siejąc grykę można się pozbyć perzu, może nie w 100% ale w znacznej części. Uważam że w tym roku powinieneś zająć się przygotowaniem gleby, pod uprawę, na kolejne lata. "Co nagle to po diable".
wodnik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”