Aniaw

;table gold jest krzaczasty ( acorn - czołówka z naszej "top listy"

, ale z czasem traci na smaku, więc pierwszy w kolejce do zjedzenia).Golden delicious ( z rodziny hubbard, średnio długie pędy, krótsze niż u true green hubbard, b.dobry).Sweet Dumpling jak najbardziej można puścić na siatkę. Generalnie w górę możesz puszczać wszystkie odmiany, które nie maja pokroju krzaczastego,ale pamiętaj,że muszą to być odmiany o małych owocach.
AniuD

Sweet Dumpling trzymam w jasnym pokoju i nie zmieniła koloru.Inne dynie w mniejszym lub większym stopniu zmieniają a ta nie.Streep Cushaw biały użyłam do pumpkin pie i wyszła ok, nie robiłam jeszcze mojego testu na pieczenie z ziołami i czosnkiem, dam Ci znać jakie są moje wrażenia. A carnival tez się zachwycam, nie dość,że pyszna to i piękna.
Sunrise

Jak się nie załapiesz na krzyżówkę, to coś na to zaradzimy

A z przechowywaniem to różnie bywa, w tym roku "zielone" odmiany są najmniej trwałe.Z poprzednich lat pamiętam,że dobrze przechowywały się tonda padana, wszystkie butternaty, moscate de prowance, ale duże znaczenie ma też dojrzałość zebranych owoców i prawidłowe suszenie po zbiorach.
Ciesze się, że podobają się wam moje dynie i mam nadzieję, że i w tym roku spróbuje parę nowych odmian ( coś mnie kusza "japończyki" ale zobaczymy jak to będzie

)