Pomidor czarny, granatowy, fioletowy Cz.1
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidor Czarny lub granatowy
Podobno "Black Brandywine" i "True Black Brandywine" są różne. Ta druga była zrobiona przez William Woys Weaver, i właśnie takie nasiona kupiłem z Baker Creek. Ciekawe, czy zobaczymy, jaka jest różnica.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Czarny Księcie istnieje z regularnymi liśćmi (Black Prince) i ziemniaczanymi (Black Price). Czy poza tym jest jakaś różnica, nie wiem.
pozdrawiam, Gunnar
- vvinga
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2012, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja miałam w tamtym roku dwie odmiany czarnych pomidorów od syzyfa z a..l
sadząc do gruntu pod korzenie dodałam kurzy obornik, a później podlewałam "miksturą" z pokrzyw
pomidorki były duże i bardzo smaczne
sadząc do gruntu pod korzenie dodałam kurzy obornik, a później podlewałam "miksturą" z pokrzyw
pomidorki były duże i bardzo smaczne
Pozdrawiam
Dziś w programie rolniczym po 12 pokazywali pomidory czarne uprawiane w Izraelu ,były czarne czarniutkie ,ciekawe kiedy do nas takie przywędrują. Czy ktoś uprawiał BRANDYWINE TRUE BLACK .Mnie bardzo smakuje BRANDYWINE SUDDUTH'S STRAIN może się skuszę na te czarne
Babcia mojego m mi właśnie o nich opowiadała. Nie mogła się nadziwić, że takie pomidory są
.

Fajny widok ,owoce średniej wielkości ,krzaki wysokie i na nich grona czarnych jak smoła ,ponoć smacznych i zdrowych pomidorów
Na tego Brandywine True Black też miałam ochotę. Ale jak zamawiałam nasiona, to akurat nie mieli tej odmiany. Teraz to już za późno.
Chyba się zdecyduje i Opal Essence bo tak ładnie o nim piszesz a na akcji mogę nie dostać
Bo jest świetny
, może Ci się uda
. Posiałam go jako jednego z pierwszych i już wzeszedł. Ale jestem podekscytowana nowym sezonem
.

- GunnarSK
Można zapytać nagi (Alona), czy on ma zdjęcia pomidorów, bo mieszka w Izraelu i uprawia ciemne pomidory i malinówki (mi. ze względu na matkę urodzoną w Polsce.)kamma pisze:Dziś w programie rolniczym po 12 pokazywali pomidory czarne uprawiane w Izraelu ,były czarne czarniutkie.
Mam nasiona TRUE BLACK BRANDYWINE, i jest w planie na ten rok.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 wrz 2011, o 13:57
Ten program (agrobiznes) można w internecie obejrzeć jeżeli jest ktoś zainteresowany. Mi mówiła o tych pomidorach moja mama, ale z tego co zapamiętałam to jakaś nowość jest.
Sabina
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Pewnie chodzi o pomidory z antocyjanami w skórce, przy ostrym słońcu nabiera ona granatowego koloru, wygląda to jak czarny. Jeden z prekursorów tych odmian jest już dostępny w polsce, kryptonim P20 ;) Widziałam w sprzedaży internetowej, w tym roku posadzę i zobaczymy. Ponoć w smaku przeciętnie.
Kryptonim P20loeb pisze: kryptonim P20 ;) Widziałam w sprzedaży internetowej...

A widzieliście na allegro zdjęcia black sherry? Chodzi mi o to zdjęcie, na którym pomidory wyglądają jak plastikowe. Ech... Ludzie na allegro powinni publikować zdjęcia z własnych upraw...
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Alembik, i w dodatku cena waha się od 2 do 8 złotych, a większość nasion na allegro tego pomidora pochodzi od W.Legutko