KASIU- dziękuję za odwiedziny, już niedługo, styczeń się kończy i znowu będzie zielono.
EWO- dziękuję za spacer po moim ogrodzie i za ciepłe słowa o moim ogrodzie i mojej w nim pracy.Roślin do pokazania jest tak dużo że obawiam się że do wiosny nie zdążę je wszystkie( co najładniejsze, a takie są prawie wszystkie), pokazać.
MALENKO- dziękuję za spacer po ogrodzie, zapraszam również do dalszych spacerów.
LIDKO- dziękuję za odwiedziny, mój ogród jest duży i dużo w nim jest roślin, staram się co piękniejsze z nich pokazać w okresie gdy brak bieżących zdjęć z ogrodu.
TOMKU- dziękuję że zawitałeś do mojego ogrodu oraz za ciepłe słowa o nim. Wiciokrzew lubi słoneczną wystawę, wiatru się natomiast nie boi, a nawet swoimi pędami będzie osłaniał od wiatru.
To prawda, że wiciokrzewy uwielbiają mszyce, ale warto z nimi walczyć( czy to sposobami ekologicznymi_ opisywanymi na Tym Forum, czy też za pomocą chemii), gdyż to są pięknie kwitnąco pnącza. Nie stwierdziłem natomiast, by je atakowały choroby grzybowe, może gdy rosną w cieniu, lub w mało przewiewnym miejscu, ja mam spokój z chorobami grzybowymi na
wiciokrzewach.
DANUSIU- dziękuję za odwiedziny, ja, w swoim ogrodzie z uwagi na duże nagromadzenie roślin, z chorobami grzybowymi walczę systematycznie przez cały sezon, stąd może u mnie nie stwierdziłem na wiciokrzewach( a mam ich kilka odmian) chorób grzybowych.
Płaczący jałowiec, na początku był jałowcem płożącym;
Bardzo przeszkadzał mi prze koszeniu kosiarką, stąd zacząłem mu podpierać gałązki , i tak mu to zostało do teraz.
HELENKO- dziękuję za odwiedziny, a mam dla Ciebie pomysł, może coś wybierzesz z tej dzisiejszej prezentacji iglaków, jak np: jodła koreańska 'Luminetta', czy świerk 'Vermont', a może świerk 'Maigold', ale on jest z tych "kłujących", a więc trochę musi rosnąć w górę.
Zapraszam do dalszych odwiedzin, będą jeszcze różne iglaste roślinki i duże i małe.
ANULKO- dziękuję za spacer po moim ogrodzie,z tą Twoją wiedzą to nigdy tak nie jest źle żeby nie mogło być gorzej. Tych roślin jest tyle, że trzeba lat by je systematycznie poznawać i później rozróżniać.
W spisie treści ( klikając na ten napis, pod każdym moim podpisem), znajdziesz numery stron w moim wątku ogrodowym, na których pokazywałem swoje roślinki w latach wcześniejszych.
Jako że sytuacja na Naszym Forum staje się niepewna i trudna do przewidzenia w najbliższym czasie, by utrzymać kontakt ( poza Forum) z moimi gośćmi odwiedzającymi mój ogród podaję do wiadomości mój adres poczty internetowej ;
ranczonokly@poczta.onet.pl
Mam nadzieję że nikt nie będzie zmuszony( co nie znaczy że nie może teraz kierować zapytań) zwracać się do mnie za pośrednictwem tej poczty, tylko dalej korzystać z kontaktów za pomocą tego mojego wątku ogrodowego, czy też wiadomości przesyłanych na PW na Naszym Forum .
PREZENTACJA ROŚLIN ROSNĄCYCH W OGRODZIE
Rośliny rosnące na trawniku "placu centralnego"