Jakie gatunki do lasu mieszanego?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
x -C - m

Jakie gatunki do lasu mieszanego?

Post »

Pytanie jak w temacie. Moja działka otoczona jest z dwóch stron lasem, od którego chcę się z jednej ze stron odgrodzić dodatkową partią krzewów. Tylko jakie gatunki wybrać.Obrzeże z jednej strony porasta Sambucus nigra i kilka gatunków paproci.i w tej części planuję także dosadzenie kilku lub kilkunastu drzewek i krzewów-interesują mnie czysto botaniczne gatunki, które stworzą dodatkowe stanowiska lęgowe dla ptaków i powiedzmy bazę dla owadów.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie gatunki do lasu mieszanego?

Post »

Nie wiem jak z ptakami ale owadom spodobałyby się lipy,mają dużo miododajnych kwiatów a do tego ładnie wyglądają.Jak drzewa nie muszą być bardzo wysokie to możesz zasadzić coś owocowego na wysokich podkładkach,wtedy oprócz owadów ptaki też będą miały jedzenie.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :)
Jeżeli las jest liściasty albo mieszany, a miejsce w którym chcesz posadzić drzewa i krzewy na brzegu lasu jest nasłonecznione, niezbyt mokre i w miarę żyzne (a obecność bzu na to ostatnie wskazuje), to proponuję zastanowić się nad następującymi:
-tarnina (Prunus spinosa)
-szakłak (Rhamnus cathartica)
-głogi (Crataegus monogyna, C. laevigata, C. rhipidophylla)
-dzikie róże (Rosa sp.)
-dereń świdwa (Cornus sanguinea)
-trzmieliny pospolita i brodawkowata (Euonymus europaeus i E. verrucosa)
-klon polny (Acer campestre)
-kalina koralowa (Viburnum opulus)
-jeżyny (Rubus sp.)
-wiąz polny (Ulmus campestris)
-jabłoń dzika (Malus sylvestris)
-grusza dzika (Pyrus communis)
-jarzębina (Sorbus aucuparia)
Mogą być też gatunki typowo leśne, np. grab i dąb. Może być też leszczyna. Jeżeli miejsce jest wilgotne, to może być też czeremcha (Prunus padus) i wierzby.
Natomiast odradzam sadzenie dębu czerwonego, czeremchy amerykańskiej, robinii akacjowej i klonu jesionolistnego, bo mogą mocno "śmiecic" :)
W takim otoczeniu ptaki będą miały raj, a jeszcze gdyby się w pobliżu znalazły jakieś stare dziuplaste drzewa :roll:

Z tymi lipami to też dobry pomysł, można od razu pomyśleć o paru ulach :)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Leszczyna też będzie dobra,prócz ptaków wiewiórki też będą miały radoche :D
Z pierwszego postu nie doczytałem że chcesz dosadzić i krzewy,jeśli z nich też chcesz zrobić siedlisko dla zwierząt to pomyśl o jeżynach,nie wiem czy to prawda ale podobno to ulubione schronienia jeży.
sebool
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z tymi lipami dla pszczół to temat jest trochę przereklamowany. Tak naprawdę to nektar u lip szybko wysycha i dobre miodobranie trafia się raz na kilka lat jak pogoda będzie sprzyjała.
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do jeżyn to byłbym ostrożny, bo jak raz się pojawi to zarośnie wszystko, o ile nie jest to odmiana na jakiejś podkładce :wink:

Podpisuję się rękami i nogami pod listą spisaną przez mateo, co ważne to rodzime gatunki, radzę też zwrócić uwagę żeby to była róża dzika Rosa canina albo inny krajowy gatunek, bo dość popularna róża pomarszczona Rosa rugosa potrafi być inwazyjna, chociaż to akurat zależy od stanowiska, w cieniu rośnie słabiej.

O, jest też jeden fajny krzew, rzadko spotykany, a jest ciekawym reprezentantem flory Polski - mowa o kłokoczce południowej Staphylea pinnata. Ale to już bardziej w ramach ciekawostki :)
Kuba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”