Może nie w tym temacie powinnam o to spytać, ale w końcu to forum ogrodnicze

i macie zapewne większe doświadczenie niż ja zarówno w ogrodzie jak i w opiece nad zwierzakami w tymże
Mam przydomowy ogródek i chciałabym latem wypuszczać moją królicę (oczywiście zrobię jej zagrodę żeby nie czmychnęła pod płotem ani żeby nic jej nie upolowało

). Ale zastanawiam się, czy jeśli poskubie sobie trawki, która będzie na wiosnę nawożona, to czy jej się nic nie stanie? na preparatach przeciw chwastom znalazłam informację by trawy nie podawać zwierzętom jako pokarmu wcześniej jak po 3 koszeniach po zastosowaniu środka, a na nawozach nie ma żadnej takiej informacji

w zeszłym roku mój pies sobie czasem podjadał trawkę i nic mu nie było, ale nie wiem jak z królikiem? a nawieźć musimy, bo trawa wygląda dość kiepsko, ogród był zakładany w maju 2007 i niestety było mnóstwo chwastów, usuwaliśmy ręcznie ale teraz chcemy zastosować chemię, no i jakś nawóz długodziałający.
Doradźcie coś, czy jeśli nawieziemy w kwietniu a królika wypuszczę powiedzmy czerwiec/lipiec to czy trawa będzie już bezpieczna dla niego? czy może od razu wyznaczyć jakiś teren dla królika i tam nie stosować nawozu?