Zrób to sam, czyli pomysły Forumków
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków
A może ktoś wie, jak sprawić, żeby sowa zamieszkała w ogrodzie (oprócz tego, że musi być dziupla)?
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Mika181 - tutaj: http://www.oton.sylaba.pl/ochrona_nieto ... lasach.pdf , na stronie 9, są narysowane schematy 3 popularnych skrzynek dla nietoperzy.
Najłatwiejsza w budowie jest ponoć budka angielska, ale nie wszystkie gatunki nietoperzy ją akceptują i jest stosunkowo niechętnie zasiedlana. Najlepiej w Polskich warunkach wypdada "Issel", ale też jest trudniejsza do zbudowania. Koniecznie należy pamiętać o używaniu do budowy nieheblowanego drewna aby nietoprze miały ja wpełznąć do schronienia i ja zaczepić się w środku.
Warto też puszukać więcej informacji w internecie pod hasłem "batbox" lub "bat box". W handlu dostępne są gotowe skrzynki lęgowe dla nietoperzy ,drewniane i trocinobetonowe, jak również specjalne schrony podtynkowe które umożliwiają nietoperzom bezpieczne zimowanie.
Najłatwiejsza w budowie jest ponoć budka angielska, ale nie wszystkie gatunki nietoperzy ją akceptują i jest stosunkowo niechętnie zasiedlana. Najlepiej w Polskich warunkach wypdada "Issel", ale też jest trudniejsza do zbudowania. Koniecznie należy pamiętać o używaniu do budowy nieheblowanego drewna aby nietoprze miały ja wpełznąć do schronienia i ja zaczepić się w środku.
Warto też puszukać więcej informacji w internecie pod hasłem "batbox" lub "bat box". W handlu dostępne są gotowe skrzynki lęgowe dla nietoperzy ,drewniane i trocinobetonowe, jak również specjalne schrony podtynkowe które umożliwiają nietoperzom bezpieczne zimowanie.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- mika181
- 500p
- Od: 7 wrz 2011, o 19:49
lesioc dziekuje za informacje, już od jakiegoś czasu przymierzamy sie z mężem do takiej budki bo mamy paru gości pod wierzyczką 

- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też myslałam o takiej budce, ale jak rozwiązać problem odchodów?
Na jakimś filmie przyrodniczym pokazywali dno jaskini w której mieszkają nietoperze, brrr.
Na jakimś filmie przyrodniczym pokazywali dno jaskini w której mieszkają nietoperze, brrr.
Pozdrawiam. Gosia
- lesioc
Jeżeli już macie gości... to najlepiej zidentyfikować nietoprze i dobrać pod nie budki. Jeżeli nie czujecie się na siłach rozpoznać sami to najprościej zrobić zdjęcie i wysłać na jakieś forum dyskusyjne dotyczące nietoperzy. Chodzi oczywiście raczej o rozpoznanie rodziny i dobranie do niej wymiarów budki, niż precyzyjne rozpoznanie gatunku.mika181 pisze:lesioc dziekuje za informacje, już od jakiegoś czasu przymierzamy sie z mężem do takiej budki bo mamy paru gości pod wierzyczką
Budki dla nietoperzy - takie tradycyjne, drewniane (czyli batboxy) - służa im wyłącznie do rozrodu. Z tego co pamiętam (ale ekspertem w tej dziedzinie absolutnie nie jestem) to na zimę zwykle nietoperze migrują w cieplejsze tereny Europy lub zaszywaja się w cieplejszych (czy raczej stabilnych temperaturowo) miejscach jak np. jaskinie, piwnice, studnie(!). Tak więc budki w czasie zimowym pozostają puste... można je wtedy spokojnie wyczyscić (niektórzy zalecaja to robić nie częsciej niż raz na 2 lata).magos13 pisze:Też myslałam o takiej budce, ale jak rozwiązać problem odchodów?
Budki są zajmowane przez strałych mieszkańców od kwietnia (początek sezonu lęgowego) do końca lata... a potem jeszcze mogą być chwilowo "wynajmowane" na pojedyncze dni we wrześniu i pażdzierniku, kiedy to zwierzęta te migrują szukająć miejsca na zimę lub są w trakcie tworzenia haremów (wtedy własnie odbywają gody, przed odlotem na zimowiska) Z tych powodów skrzynki czysci się wyłącznie od listopda do marca. Wszsytkie nietoperze w Polsce są pod ochroną i pod żadnym pozorem nie należy ich wypłaszać czy wyciągać z budek w celu ich wyczyszczenia (ani jakimkolwiek innym celu). Wyciągnać nietoperza z budki wolno tylko osobie ze specjalnym zezwoleniem.
Celem wyczyszczenia budki jest częsciej usunięcie materiału naniesionego tam przez ptaki, które próbowały tam zrobić własne gniazdo (co zdarza się wyjątkowo często), niż faktycznie usunięcie odchodów nietoperzy, których jest niewiele. Trzeba mieć jednak na względzie, że odchody będą wylatywać z budki (bo budki dla nietoperzy mają otwór z dołu) i gromadzić się pod skrzynką, chcoć nie są to jakieś znaczące ilosci.
Z tego co mi wiadomo, to nietoperze nie potrzebują budek lęgowych, choć zdarza się, że z nich korzystają.mika181 pisze:a wie ktoś może jak zrobic budkę dla nietoperzy ??
Nietoperze przychodzą na świat późną wiosną. W tym czasie samice tworzą tzw. kolonie rozrodcze, w których rodzą i wychowują swoje młode. Kolonie takie mogą liczyć od kilku do kilkuset osobników, zależnie od gatunku. Samce natomiast żyją w tym czasie samotnie. Samica rodzi zwykle tylko jedno młode w roku, zaś bliźniaczki lub trojaczki należą do rzadkości. Młode przychodzą na świat nieporadne, ale już w pełni ukształtowane. Do czasu uzyskania samodzielności, karmione są przez troskliwe matki mlekiem. Ta niska, jak na tak małe zwierzę, rozrodczość, rekompensowana jest długowiecznością. Krajowy rekord należy do podkowca małego, który przeżył 21 lat, zaś światowy rekord życia nietoperza w ogóle należy do nocka Brandta i wynosi 38 lat.
Nietoperze nie budują gniazd ani innych schronień, lecz korzystają z już istniejących kryjówek, przy czym wybierają przede wszystkim miejsca ciepłe i zaciszne. Kryjówkami zajmowanymi przez kolonie rozrodcze są najczęściej strychy lub inne zakamarki budynków oraz dziuple drzew, a często również budki o specjalnej konstrukcji, wieszane na ścianach budynków lub pniach drzew.
Po wychowaniu młodych, późnym latem i jesienią, dla nietoperzy nastaje czas godów. Żyjące dotąd samotnie samce zaczynają odwiedzać miejsca przebywania samic, lub ? zajmując pobliskie kryjówki ? przywabiają je swoistymi pieśniami godowymi. Nietoperze nie są monogamistami. Samiec w czasie godów może kopulować z kilkoma samicami. Ciekawe jest to, iż samica jest w stanie regulować czas zapłodnienia i rozwój zarodka. Nasienie przechowywane jest całą zimę w drogach rodnych samicy, a zapłodnienie następuje dopiero na wiosnę.
- lesioc
Ptaki też nie potrzebują.. a jednak dla nich takie budki lęgowe przygotowujemy ;)
Chodzi przede wszsytkim o to, że w wyniku działalności człowieka ubywa miejsc naturalnie zasiedlanych przez nietoperze (ale również miejsc nienaturalnych - jak strychy , które w wyniku masowego ocieplania budynków w ostatnich latach przestająbyć dla nich łatwo dostępne) , a co za tym idzie zmniejsza się ich populacja. Z tego powodu powstała inicjatywa promowania budowy budek lęgowych (oraz podtynkowych budek do hibernacji), aby stworzyc nietoperzom sztuczne miejsca lęgowe i utrzymać ich populację. W zamian za to nietoperze które zamieszkają obok naszego domu mogą się nam odwdzięczać bardzo skutecznym wyłapywanie komarów ;)
Chodzi przede wszsytkim o to, że w wyniku działalności człowieka ubywa miejsc naturalnie zasiedlanych przez nietoperze (ale również miejsc nienaturalnych - jak strychy , które w wyniku masowego ocieplania budynków w ostatnich latach przestająbyć dla nich łatwo dostępne) , a co za tym idzie zmniejsza się ich populacja. Z tego powodu powstała inicjatywa promowania budowy budek lęgowych (oraz podtynkowych budek do hibernacji), aby stworzyc nietoperzom sztuczne miejsca lęgowe i utrzymać ich populację. W zamian za to nietoperze które zamieszkają obok naszego domu mogą się nam odwdzięczać bardzo skutecznym wyłapywanie komarów ;)
No właśnie.. takie budki stanowią "istniejącą kryjówkę".Romualda pisze:Nietoperze nie budują gniazd ani innych schronień, lecz korzystają z już istniejących kryjówek,
Masz rację, że ptakom robimy budki
Ale zwróć uwagę na to
Ale zwróć uwagę na to
Ptaki takowych koloni nie tworzą i łatwiej dla nich przygotować budki lęgowe.Nietoperze przychodzą na świat późną wiosną. W tym czasie samice tworzą tzw. kolonie rozrodcze, w których rodzą i wychowują swoje młode. Kolonie takie mogą liczyć od kilku do kilkuset osobników, zależnie od gatunku. Samce natomiast żyją w tym czasie samotnie.
- lesioc
Romualdo - to zdjęcie zasiedlonego batboxa powinno rozwiać Twoje wątpliwości

- mika181
- 500p
- Od: 7 wrz 2011, o 19:49
U mnie są co roku nietoperze, ciężko będzie mi zrobić im zdjęcie bo nie wiem dokładnie gdzie mają kryjówki, widuje je latające przy dachu domu dlatego chciałabym im zrobić takie budki.
- repas200
- Od: 12 mar 2011, o 13:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę wątek trochę ruszył z miejsca
Moje nietoperki śpią w piwnicy co roku zawsze dwójka
I nie muszę im robić budki tam maja cieplutko i ciemno 

My name is Daniel
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
W temacie sprowadzenia sowy do naszych ogrodów : Maja z ogrodu (ta telewizyjna Maja) w swoim własnym ogrodzie dla sowy uszatej umieściła duży kosz wiklinowy na najwyższej starej jabłoni i nie wycinała dzikich pędów, by te dobrze skrywały "gniazdo". Słabo mnie to przekonuje, ale nie jestem żadnym fachowcem. Ciekawe, czy ta sowa w końcu do niej przyleciała?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Ja bym na jej miejscu nie przyleciała 

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Dla sowy wydłubałabym dziuplę na znacznej wysokości.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."