No już u mnie skorupka się nie zmarnuje A czy można ciemiernikom przedobrzyć?Bardzo początkująca jestem jeśli chodzi o ten gatunek
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka Mój ci On,Mój ci On cz.2, Mój ci on cz. 3
IMER - u mnie też biało i przymrozki w nocy nawet do minus 7.
A ciemiernikom skorupkami z jajek nie da się przedobrzyć, bo rozkładają się powoli, ja dość często im aplikuję i rosną bardzo ładnie. Lubią wilgotne powietrze nad oczkiem (pewnie tak jak wszystkie zimozielone).
-- 17 sty 2012, o 18:49 --
Dangar - samozaparcie przychodzi samo w dobrym towarzystwie.
Przyroda budzi się do życia ? Już ?
Bardzo ładny CIEMIERNIK . Ja mam białego , ale kwitnie zwykle w IV. Zaraz po pracy zajrzę do ogrodu, może też wcześniej się obudził ?
Ja też z sentymentem wspominam wiewióra- łobuza.
Ewelino - u mnie ciemierniki kwitną zazwyczaj już od lutego, ta zima jest wyjątkowo ciepła więc zaczęły już w grudniu. Ja również mam białego, on faktycznie kwitnie później niż te kolorowe. Fantastyczne jest to, że ich okres kwitnienia zaczyna się tak wcześnie i trwa tak długo. No i liście też są dość ładne. Jak pogoda się poprawi to zrobię jeszcze kilka zdjęć, powinny już mieć dużo więcej kwiatów.
Podobno w przyszłym tygodniu mają być już temperatury na plusie i deszcz. Wszystko jest lepsze od tych mrozów. Do tego jeszcze mało śniegu, ciekawe jak zniosą to roślinki.
U mnie Andrzejku zimno że aż strach. Do tego jakieś chróbsko mi się przyplątało - kicham, prycham i smarczę. Nic tylko leżeć na kamapie pod kocykiem. Ocieplenie ma być w przyszłym tygodniu. Dziś i jutro jest apogeum zimna, u mnie ma być w nocy do -23. Od niedzieli wzrośnie zachmurzenie i będzie się ocieplać. Myślę że ze wzdlędu na pogodę wszyscy na forum zrobili się niemrawi. No bo jak tu w taką pogodę być pogodnym. Toż to mróz wykańcza właśnie moje roślinki! (mam nadzieję, że tylko nieliczne).
Pogoda dobijająca u mnie ma być -25 *C i jestem ciekawy co przetrwa w ogrodzie .
Jak coś bierze to pod kołdrę i się wygrzewać i do tego ciepłe wiosenne fotki forumowe i od razu będzie lepiej